Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mostanra lakópark nőtt ki az ingyentelkeken

Vadonatúj családi házak sora fogadja a vásárhelyi Béketelep egyik utcájába érkezőket – az önkormányzat két évvel ezelőtt először itt osztott 28 ingyentelket. A sikerrel pályázók nagy része azóta felépítette otthonát, a korábban néptelen környéket ma már gyermekzsivaj tölti be.
Nagyné Tatár Erika kislányával. Dóra igazán értékeli a kertet és a csúszdát. Fotó: Tésik Attila
Elsősorban a gyermeket nevelő, 35 év alatti házaspárok pályázhatnak sikerrel a vásárhelyi önkormányzat által felajánlott ingyenes, közművesített építési telkekre – eddig összesen hatvannyolcat osztottak szét a jelentkezők közt. Az akció két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Béketelepen, a Dr. Soós István utcában 28 telekre várták a pályázatokat.
A feltételek közt szerepelt, hogy az ingatlant két éven belül be kell építeni – szétnéztünk hát, hogyan változott meg a korábban néptelen környék.
Messziről látszik már, hol van az említett utca, hiszen vadonatúj épületek sora áll mindkét oldalán. Középtájon van Nagy Richárdék kékre festett háza, amely körül már csak a kerítés hiányzik. A kert rendezett, a fal mellett apró csobogó, s egy felfújható medence árulkodik arról, hogy itt bizony kisgyermek is lakik. Csak a házigazda van azonban otthon, aki elmeséli: 68 négyzetméteres panellakásukat adták el, amikor benyújtották a pályázatot – új otthonuk lakóterülete 140 négyzetméter, ehhez jön még egy iroda és egy garázs. Az épület félkönnyű-szerkezetes, de téglának látszik, 17 millió forintba került – erre a Nagy család hitelt és szocpolt vett fel. Hosszú távra terveztek, sokáig szeretnének itt lakni. Nagyon jó helyen van a házuk, mondja a fiatalember, hiszen körülöttük mindenhol fiatal párok laknak, s legalább harminc gyerek van az utcában.

Hármat nevel Nagyné Tatár Erika a férjével – a telkük az utolsó az utcában. Az asszony ottjártunkkor épp másfél éves kislányával, Dórával volt otthon. Korábban az Észak utcán egy kicsi, régebbi építésű házban laktak, és már tervezték, hogy a Béketelepen építkeznek, amikor jött az ingyentelek lehetősége. Kihasználták, azóta pedig már be is költöztek. Téglából épült házuk körülbelül 180 négyzetméteres a garázzsal együtt, s már csak egy-két apróság, például a kocsibeálló festése van hátra. Hogy mennyibe került az építkezés, nehéz megmondani, hiszen Nagyné férje kőműves, a munka dandárját ő végezte. Az viszont biztos: egyetlen percre sem bánták meg, hogy éltek a kínálkozó lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők munkásruhában

Néhány kivételtől eltekintve a vásárhelyi közgyűlés összes tagja megtartotta civil foglalkozását,… Tovább olvasom