Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mucsi Imre: Megfenyegettek

„December 13-án este felhívott Szabó Gábor közeli munkatársa, s a rektor úr nevében gyakorlatilag megfenyegetett" – mondta lapunknak adott exkluzív interjújában a 62 éves Mucsi Imre. A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karának főigazgatóját előző héten mentette fel hivatalából Szabó Gábor rektor, arra hivatkozva, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt.
Mucsi Imre: A rektor úr tudta, hogy eddig is nyugdíjasként vezettem a vásárhelyi kart. Fotó: Tésik Attila
– Miért érte váratlanul, hogy Szabó Gábor rektor azonnali hatállyal felmentette önt a hivatalából?

– A rektor úr a kezdetektől fogva tudta, hogy 2001. november 5-étől nyugalmazott helyettes államtitkárként, 2004. november 5-étől pedig saját jogú nyugdíjasként dolgoztam a Szegedi Tudományegyetemen. Főigazgatói megbízásom 2003. július 1-jétől 2007. június 30-áig szólt. Szabó Gábor ennek ellenére a december 19-i keltezésű levelében már másnaptól megszüntette a közalkalmazotti jogviszonyomat.

– Hogyan fogadta a döntést?

– Fegyelmezett közalkalmazottként tudomásul vettem, még akkor is, ha jól időzítve az egyetemi „postás" hölgytől vettem át a boríték nélküli levelet. A jó időzítést úgy értem, hogy minderre éppen akkor került sor, amikor a vendégekkel és a munkatársakkal együtt értékeltük a kar idei esztendejét. Szabó Gábor erre ugyan hivatalos volt, ám helyette a levél jött.

– Pontosan mi állt benne?

– Annyi, hogy másnaptól 2007. augusztus 21-éig felmentési idő illet meg, amelynek teljes tartalmára mentesítettek a munkavégzés alól. A felsőoktatási törvény 65 éves korig engedélyezi a vezetői tevékenységet, ezért most csak azért kényszerültem megszüntetni egyik napról a másikra minden munkámat, azaz az intézmény vezetését, és az oktatóit is, mert ezt a rektor elrendelte.

– Azért, gondolom, sejti, mi volt a rektor igazi oka? Nekünk ugyanis csak azt mondta, hogy önt azért menesztette, mert elérte a nyugdíjkorhatárt.

– Szabó Gábor december 11-én, a rektori tanácsot követő bizottsági ülésen felhatalmazott arra, hogy a kar munkatársaival ismertessem, hogy december 21-én informálja az oktatókat arról, hogy jövő szeptembertől a mezőgazdasági oktatást vagy áthelyezi a szegedi mérnöki karra vagy átveszi a vásárhelyi önkormányzat a főiskolát. Erről akarta megszavaztatni az oktatókat. Én egyébként is összdolgozói értekezletet hívtam össze december 14-ére, melyen szó esett volna a kar jövőjéről, s kari tanácsi tagokat választottunk volna. December 13-án este felhívott Szabó Gábor közeli munkatársa, s a rektor úr nevében gyakorlatilag megfenyegetett, számon kérte, milyen jogon hívtam össze az értekezletet, s kérdőre vont, miért választunk új kari tanácsot, amikor 2007 januártól már nem lesz kar Vásárhelyen? A fenyegetést visszautasítottam. Az értekezlet egyhangú véleményét pedig, miszerint gondolkodási időt kérnek a dolgozóink, december 15-én jeleztem az egyetem vezetésének. Ezt Szabó Gábor még aznap el is fogadta. Döntéséről minden dolgozót személyre szóló levélben értesített is.

– Aztán békésen teltek a napok az eltávolításáig?

– December 18-án, az év utolsó szenátusi ülésén semmilyen információt nem kaptam a jövőről, csak a rektor telefonálós kollégája kívánt boldog karácsonyt. Másnap pedig megkaptam a felmondólevelem.

– Korábban biztost is állítottak ön mellé a kar deficites gazdálkodása miatt. Ezt nem rótták fel önnek?

– A 2001–2002 évben kezdődő „hiánygazdálkodással" kapcsolatban az egyetem többször is elismerte, hogy az nem csalás és egyéb okból történt (hasonló gondokkal küszködnek a többi agrárképző karok is). Az éves beszámoló öt év alatt 109 millió forint hiányt mutatott ki. A 2005. november 1-jétől kinevezett rektori biztos tevékenységének eredménye az lett, hogy a 109 millió forintos hiány egy év alatt 350-360 millió forintra emelkedett. Ezért én nem vállalhatok felelősséget!

– Elbúcsúztatták a munkahelyén?

– A munkaviszonyt megszüntető levelek általában azzal fejeződnek be, hogy megköszönik a munkát és kívánnak valami szépet az embernek a nyugdíjas éveire. Nálam nem így történt. A rektor helyett viszont megtették a jobb érzésű munkatársaim és a tanítványaim. Szabó Gábor rektor azt nyilatkozta a napokban, hogy lezárta az ügyet. Én is ezt teszem a 31 évi, a szakmáért, a munkatársaimért és a városért végzett építőmunka és négy alkalommal történt főigazgatói megbízást követően.

– Mihez kezd ezután?

– Egy kft.-ben dolgozom, és mezőgazdasági szakértő kívánok lenni a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs petárda pult alól Vásárhelyen

Annak ellenére, hogy nekünk nem sikerült petárdát szereznünk tegnap Vásárhelyen, szilveszter éjjelén… Tovább olvasom