Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Múltidéző: ópiumos cigivel kínálták a vásárhelyi gazdákat

Bezzeg a régi szép időkben nem volt ilyen! - sóhajtanak fel sokan egy-egy húzósabb bűnügy hallatán. Pedig a régiek is tudtak bűnözni - íme egy eset 1926 júniusából a "fene cigarettával".
1926 áprilisában történt az eset, amelyről a június 19-ei Délmagyarország hírt adott: erősen áron felül vásároltak hódmezővásárhelyi gazdák vetőgépeket. Az ügy érdekessége az, hogy "alapállapotban" azokat ilyen áron nem vették volna meg. Világhírű, tizenhat soros vetőgépeket ajánlgattak az ügynökök, amelyeket kifizetni csak később kell - nem ismerős az árubemutatóval egybekötött ebédekről, ahol a nyugdíjasokat szédítik? Csakhogy a szédítéshez itt, úgy tűnik, segédeszközt is használtak.

A gazdák "finom egyiptomi cigarettáról" számoltak be, amelyekkel az ügynökök kínálták őket - a füstjében valahogy jobb színben tűnhettek fel a dolgok. Eladtak ugyanis 23 vetőgépet, 6-7 millió koronával azok rendes ára fölött. "De fene cigaretta volt az!" - mondta utólag az egyik kárvallott gazda. Egy másik hozzátette: "Valamit tehettek bele, mert úgy kóválygott a fejem utána, hogy az csuda!"
 

A gazdák végül egymás között állapították meg: ópiumos cigarettával kábíthatták el őket az ügynökök. Csak így tudták rávenni őket, hogy aláírják a drága gépek megvásárlásáról szóló váltókat. Feljelentést is tettek ügyvéd útján, hogy "beleugratták őket a gépvételbe", a vigécek elkábították őket, azért írták alá a dupla összegű váltókat.


Úgy látszik, a dolog komoly, írta lapunk, mert már lent járt Vásárhelyen a pesti cég ügyvédje, és hat gazda máris szabadult a bajból. Aztán ha legközelebb szidják a mai bűnös világot, gondoljanak vissza erre a történetre!
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros turisztikai központ lehet Vásárhely

Kerékpáros turisztikai központ lehet Vásárhely
Másfélszer annyi bicikliutat építenek hamarosan Vásárhely környékén, mint amennyi most a városban van. Tovább olvasom