Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Művészeti központ, irodaház az iskolából

Hódmezővásárhely - Hét iskolára és egy óvodára tett lakatot a vásárhelyi önkormányzat az utóbbi évtizedben. Az ingatlanok többsége azonban nem áll kihasználatlanul, raktárként, művészeti központként, irodaházként vagy iskolaként működik tovább.
Elsősorban a gyermeklétszám csökkenése miatt zárt be oktatási intézményeket az önkormányzat az elmúlt évtizedben. A legrégebben, még 2004-ben a Dózsa György iskolát zárták be. Az épületben azonban ma is iskola működik, mégpedig a Táltos Alapítvány intézménye. A Damjanich és a Dáni utcai egykori iskolák ma raktárként működnek. Szerencsésebb sors jutott a volt Központi Általános Iskolának. Az intézményt beolvasztották a József Attila iskolába, majd azt a Németh László Gimnázium és Általános Iskolába. A Mária Valéria utcai épület azonban ma is iskolaként működik – most az Eötvös középiskolásai használják.

A legnagyobb visszhangot a Vöröskereszt utcai két iskolaépület cseréje váltotta ki. Ezt az önkormányzat úgy hasznosította, hogy 5 év alatt 60 millió bannerért, azaz internetes reklámcsíkért cserébe odaadta a magyar internetforgalom egyharmadát generáló helyi Generál Média Kft.-nek. A cég vállalta, hogy irodaházzá alakítja át. Az állagmegóvó munkákat már el is végezték.

2007-ben a Nagy Sándor utcai iskolát üríttette ki a város. Az addig itt működő Aranyossy Ágoston iskola a megszűnt Szántó Kovács János iskola Szék utcai épületébe költözött. Bár megszűnt a Nagy Sándor utcai épület helyi védettsége, végül nem bontották le. A régi, a városközpont képéhez tartozó épületet a város a Wartha Vince Kerámia Művészeti Alapítványnak adta át, hogy ott művészeti, kulturális és oktatási centrumot működtessen.

Legutóbb a Klauzál-iskola Róka utcai telepéről költöztették el a tanulókat. Az egykori kocsmaépületben tanuló 120 alsóst az újvárosi iskolába költöztették át. A rossz állagú épületet azóta eladásra kínálja a város. A bezárt Endre Béla utcai óvoda továbbra is a gyerekeké, hiszen a felújított, átépített épületében működik a halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozó Csodaház Foglalkoztató Napközi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb eljárás a parkolóautomatákat feltörő férfi ellen

Alig, hogy hazament az éjszakai kihallgatásáról, ismét büntetőfeljelentést tettek a rendőrök az ellen a 21 éves férfi ellen, akit azzal gyanúsít a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság, hogy az elmúlt időszakban féltucatnyi parkolóautomatát tört fel a városban. Tovább olvasom