Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nagyobb kártalanítást kérnek az endreitelepiek

A vásárhelyi önkormányzat városrendezés címén sajátítja ki azoknak az endreitelepieknek az ingatlanát, akikkel eddig még nem sikerült megállapodnia. A tulajdonosok jogi képviselője elmondta, a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak, mert méltánytalanul alacsonynak találják a kártalanítási összeget.
Lapunkban már többször is beszámoltunk arról, hogy a vásárhelyi Endreitelepet ipari övezetbe kívánja sorolni az önkormányzat, ezért az ott lévő ingatlanokat kisajátítja. Ez a határozat már megszületett, jogerős, fellebbezni nem lehet.

– A kisajátítást nem is támadjuk, mert az önkormányzat városrendezés címén teszi ezt, ami a jelenlegi törvények szerint alapot ad neki az ott lévő ingatlanok megszerzésére – mondta Erdélyi Miklós, a három érintett család közül Bodrogi Sándor Györgyék jogi képviselője.

Határidő: augusztus közepe

A Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal jóváhagyta az önkormányzat kisajátítási kérelmét. A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint három családon kívül mindenki elköltözött már a telepről, s az üresen maradt épületeket el is bontották. Az ingatlanokat már kétszer is felbecsültették, s mind az elsőként megállapított összeg, mind az azóta megítélt pluszpénz bírósági letétben van, mert az endreitelepiek nem hajlandóak átvenni. A megyei bíróság döntése szerint a családoknak augusztus közepéig át kell adniuk az ingatlanjaikat. Ha ezt nem teszik meg, a város a közigazgatási hivatallal végrehajtatja a jogerős határozatot.

Az ügyvédtől megtudtuk, a vita tárgya most nem más, mint a kártalanítási összeg mértéke. Már több lépcsőben folyt eljárás az ügyben. A családok kezdetben még maguk fordultak a megyei bírósághoz, mert kevesellték a szakértő által meghatározott összeget. A bíróság magasabb díjat határozott meg, de a tulajdonosok azt sem fogadták el.

– Az az összeg – félmillió forint ingatlanonként –, amit legelőször az önkormányzat felajánlott, a vicc kategóriájába tartozik. A kevés pénz miatt még az emberi méltóságuk is veszélybe került. A jogerős ítélet után kerestek meg, s felülvizsgálati kérelmet adtunk be a Legfelsőbb Bírósághoz – folytatta Erdélyi Miklós.

Azóta a félmilliós összeg jelentősen nőtt, családonként változó a fölajánlás. Az ügyvéd kiemelte, a családokat olyan helyzetbe kell hozni, hogy olyan jellegű ingatlanokat tudjanak vásárolni, melyekben most is laknak, s életvitelüket folytatni tudják. Ezért úgy véli, téves a megyei bíróság ítélete.

Az endreitelepiek jogi képviselője abban bízik, hogy az önkormányzat bevárja a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, s addig nem rakja ki őket az utcára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindennapi házszámozás Vásárhelyen

Szokatlanul, az épületek elkészülésének sorrendjében számoztak a hatvanas-hetvenes években több… Tovább olvasom