Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Napkollektorokkal spórolnak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Akár negyven százalékkal kevesebb gázt használhat fel a fűtésre a vásárhelyi Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasház, amely pályázati pénzből és önerőből napkollektorokat szereltetett fel a tetőre.
Akár negyven százalékkal kevesebb gázt használhat fel a fűtésre a vásárhelyi Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasház, amely pályázati pénzből és önerőből napkollektorokat szereltetett fel a tetőre, illetve a legmodernebb kondenzációs kazánra cseréltette az épület fűtését és melegvíz-ellátását biztosító huszonöt éves kazánját. A városban egyedülálló beruházás 7 év alatt térül meg, s ennek köszönhetően évekig nem emelkedik a fűtési költség.

Vásárhelyen elsőként szereltetett fel a tetőre kétsornyi napkollektort az Andrássy utcai 1. szám alatti, negyvennégy lakásos társasház azzal a céllal, hogy a napenergia segítségével előmelegítik a ház tetőterében elhelyezett gázkazán vizét, így jelentős energiát spórolnak meg. Időközben kiderült, hogy a 25 éves kazán is megérett a cserére.

Napkollektorok a társasház tetején. Csökkenti a havi másfél milliós gázszámlát. Fotó: Tésik Attila
Napkollektorok a társasház tetején. Csökkenti a havi másfél milliós gázszámlát.
Fotó: Tésik Attila

– Egy hónap alatt közel másfél millió forint volt a gázszámla, ami meglehetősen sok. Átlagosan egy lakásnál ez húszezer forint fűtési díjat tesz ki. Ezért kezdtünk el gondolkozni azon, hogyan lehetne spórolni – mondta lapunknak Lung Péter. A közös képviselő hozzátette: nem volt könnyű meggyőzni a lakókat. A kazáncserét és a napkollektorok felszerelésének árát, összesen 37 millió forintot a társasház megtakarított pénze, a 2007-es Nemzeti energiaprogramtól nyert ötmillió forintos támogatás és kedvező hitel biztosítja. Ez utóbbi miatt nem kellett jelzálogjogot bejegyezni a lakásokra. A hitel – melyet a kivitelező vett fel – fedezetét ugyanis a napkollektorok és az új kazán jelenti.

– Negyvenszázalékos megtakarítást ígér a kivitelező, ami azt jelenti, hogy érdemben nem emelkedik évekig a gázfogyasztásunk. Mi már annak is örülnénk, ha ez huszonöt-harminc százalékot jelentene, ugyanis a lakások többségében még a régi nyílászárók vannak. Már az is megoldást jelentene, ha azokat a svéd technológiával, gumicsíkprofillal szigetelnék le. Ráadásul az épületen nincs külső hőszigetelés, illetve a lakásokban lévő radiátorok nem hőfokszabályozósak, azaz nem lehet beállítani, hány fokra melegítsék fel az otthonokat. A közös képviselő úgy véli, hogy a beruházás a mai gázárakon számolva hét év alatt megtérül. Az új fűtési rendszer a tervek szerint májustól szolgáltatja a meleg vizet.

A lakók szerint hét év alatt megtérül a beruházás. Fotó: Tésik Attila
A lakók szerint hét év alatt megtérül a beruházás.
Fotó: Tésik Attila

– Nem sok választásunk volt, hiszen a ház kazánja már megérett a cserére – indokolta az egyik lakó, miért fogadta el a beruházás tervét a lakógyűlés. Földvári Lászlóné hozzátette: ha a hitelt nem a beruházó cég vette volna fel, nem támogatták volna a munkálatok elvégzését.

Külön fűtenek

Már régen levált a ház fűtési rendszeréről két, a földszinten lévő ingatlan tulajdonosa a korábbi elszámolási viták miatt. Így saját kazánt működtet az OTP Bank, illetve egyedi fűtés található az Invitel ügyfélszolgálati irodájában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen mintegy 3200-an élnek városi tulajdonú lakásban

Hódmezővásárely - A vásárhelyi önkormányzat jelenleg 923 bérlakással gazdálkodik, de idén újabbakat alakít ki. Tovább olvasom