Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Négy kategóriában osztottak Az év diákja díjat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A mérnöki pálya nagyon vonzó a legjobb vásárhelyi tanulók között, ugyanis a négy kategóriában a hét végén kiosztott Az év diákja díjazottaiból hárman ezt a szakmát képzelnék el maguknak a jövőben.
Igaz, hogy más-más irányvonalon: egyikük építész-, a másik elektro-, a harmadik pedig környezetmérnök lenne. A legkisebb, vagyis a legjobb alsó tagozatos még nem tudja, mi lesz, ha nagy lesz.

A vásárhelyi önkormányzat már évek óta jutalmazza azokat a diákokat, akik iskolájukban kiváló eredményeket érnek el, illetve megyei, országos, esetleg nemzetközi tanulmányi versenyeken kiválóan teljesítenek. Az idén négy, vagyis általános iskola alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás szakmai és közismereti kategóriában vehették át a legjobbak Az év diákja díjat, még a 2006–2007-es tanévben nyújtottak alapján.

Mint az orgonasípok: Baranyi Csanád (legalsó lépcső), Tóth Beáta, Béres Benedek és Koprás Márton. Fotó: Tésik Attila

A legfiatalabb díjazott a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákja, Baranyi Csanád. A most ötödikes fiú kedvenc tantárgya a történelem és a környezetismeret. Az előbbit nem csupán azért szereti, mert sok érdekességet lehet tanulni, hanem az édesapja történelemtanár. A kiváló tanulmányi eredmény elérése mellett azért jut ideje a könnyedebb dolgokra is. Délutánonként néptáncórákra jár, valamint nagyon szeret mesélni is. Csanádot egy kicsit a színpad is érdekli, legutóbb egy városi rendezvényen ő alakította Ludas Matyit.

Béres Benedek jelenleg a Bethlen gimnázium elsőse, de ő lett a legjobb általános iskolai felső tagozatos a városban. A református iskolára azért esett a választása, mert nagybátyja is itt végzett matek és fizika osztályban. A Németországba költöző nagybácsi elektromérnökként helyezkedett el, Benedek pedig követi rokonát az iskola- és a szakmaválasztásban.

A nagyok között az egyik díjat Koprás Márton vehette át. A Bethlenben érettségizett. A matek és a fizika érdekli, de latint is szívesen tanult. Tavaly Olaszországban egy nemzetközi latin nyelvi versenyen ő képviselte hazánkat, az idén pedig az ország legjobb latinosa lett.

Korpás Márton, Béres Benedek, Tóth Beáta és Baranyi Csanád. A fiatalok magasságkülönbségét fotóriporter kollégánk egyenlítette ki. Csanád és Beáta lépcsőn áll. Fotó: Tésik Attila

Márton a Budapesti Műszaki Egyetem elsőse. Építészmérnök szeretne lenni. Ennek ellenére a latinnak most sem fordított hátat, mivel tervei között szerepel, hogy felveszi a spanyolt, amihez jó alapot biztosít a holtnyelv.

Tóth Beáta az Eötvösben végzett, most a Szegedi Tudományegyetem környezetmérnöki szakán tanul. Még középiskolásként egy országos tanulmányi versenyen második lett, így a szakmai tantárgyakból nem kellett vizsgáznia.

Beáta a nyáron szeretne angolból nyelvvizsgázni. Tervei között szerepel, hogy friss diplomával a zsebében pár évig külföldön dolgozzon. Aztán jönne vissza Vásárhelyre, mert nagyon szeret itt élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magán-egészségcentrum és új krónikus osztály Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen párhuzamosan fut két nagy egészségügyi beruházás. Az Ady Endre és a… Tovább olvasom