Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Négyszázezret lopott a bukósisakos tolvaj Vásárhelyen

A polgármester személyesen küldött a nyugdíjemelés ügyében – ezt mondta az a férfi, aki egy idős vásárhelyi nő lakásából négyszázezer forintot lopott el. Bogár Mihályné a pénzt a temetésére gyűjtögette.
A polgármester személyesen küldött a nyugdíjemelés ügyében – ezt mondta az a férfi, aki egy idős vásárhelyi nő lakásából négyszázezer forintot lopott el. Bogár Mihályné a pénzt a temetésére gyűjtögette. Vásárhelyen a trükkös tolvajok a polgármesteri hivatal, a nyugdíjfolyósító vagy az áramszolgáltató munkatársaiként jutnak be az idősek lakásaiba.

Vásárhelyen trükkös tolvajok ügyködnek, akik különféle mesékkel jutnak be az idősek lakásába. Bogár Mihálynét a minap fosztotta ki egy férfi, akinek az arcát mindvégig eltakarta a fején viselt bukósisak. A tolvaj az első napon nem járt szerencsével, ugyanis akkor a néni lánya nem hitte el, hogy a férfi valóban a polgármester megbízásából érkezett. A bukósisakos másodjára azonban szerencsével járt, csak Bogár nénit találta otthon. A néni beengedte a férfit, aki azt mondta: a polgármester személyesen őt küldte a nyugdíjemelés ügyében.

Bűnmegelőzési szórólap

A rendőrség az év elején 5-6 ezer példányban szórólapot juttatott el a nyugdíjfizetés napján az idősekhez. Ebben azt tanácsolják, hogy a lakásajtót tartsák zárva a nap minden szakában, idegent csak akkor engedjenek be magukhoz, ha az indokolt. Ilyen lehet a magát igazoló villanyóra-, gáz- vagy vízóra-leolvasó. Arra kérnek mindenkit, hogy ne hagyja őrizetlenül a táskáját, pénztárcáját bevásárlások során, közintézményekben, várótermekben. A közterületen hagyott autók utasterében semmit se hagyjanak látható helyen. És legyenek bizalmatlanok és elővigyázatosak, ha idegenek megpróbálnak náluk készpénzzel fizetni, pénzt felváltatni. A gyanús eseteket bejelenthetik az ingyenesen hívható 107-es, vagy a kapitányság 535-960-as telefonszámán.

– Azt kérte, mutassam meg a nyugdíjszelvényemet, fel akarja írni a számát. Mondtam, hogy üljön le a folyosói székre, mindjárt hozom, de nem fogadott szót, bejött velem, valósággal betuszkolt a szobába. Ott már elfogadta a felkínált helyet – mondta a néni.

Az özvegyasszony kivette a szekrényből a táskáját, előkereste belőle a nyugdíjszelvényét. A férfi, aki még ekkor sem vette le az arcát is takaró bukósisakot, a melegre panaszkodva inni kért. A néni kiment a konyhába, aztán csak azt látta, hogy látogatója, kezében a táskájával, kiszaladt a szobából.

– Hiába szaladtam utána, mikor kiértem a fájós lábammal az utcára, már sehol sem láttam – tette hozzá az idős nő. Bogár néni a táskájában 400 ezer forintot tartott az iratai mellett. A pénzt a temetésére gyűjtögette.
A vásárhelyi kapitányság keresi a tettest, ám munkájukat megnehezíti, hogy a sértett nem tudott használható személyleírást adni.

A trükkös tolvajok többféle ürüggyel jutnak be az idősek házába. Sokszor az áram- vagy a gázszolgáltató, a polgármesteri hivatal, a nyugdíjfolyósító munkatársaiként mutatkoznak be, s ígérnek visszajáró pénzt, nyugdíjemelést vagy rendkívüli segéllyel kecsegtetnek. Paksi Zsolt őrnagy olyan esetről is tudott, amikor hárman késélezést ajánlva kerültek az áldozat lakásába, ott elterelték házigazda figyelmét, s a megtakarított pénzével távoztak. Olyan is történt, hogy a magát hivatalos személynek kiadó tolvajt leültette a házigazda a szobába, majd kiment ajtót nyitni egy útbaigazítást kérő ismeretlennek. Azt, hogy a szobában hagyott illető közben meglopta, csak később vette észre. A vásárhelyi kapitányság bűnügyi osztályvezetője hozzátette: a trükkös tolvajok nem alkalmaznak erőszakot, jól tudják, hogy az már rablásnak számítana, melyért akár nyolc év börtönt is kaphatnak.


Besurranót fogtak

A vásárhelyi rendőrök rendkívül gyorsan elfogtak egy húszéves szegedi nőt, aki a rendőrségen beismerte, hogy délelőttönként a kórház onkológiájáról és szülészetéről, valamint óvodákból és iskolákból is lopott. Az irodákban őrizetlenül hagyott pénztárcákra specializálódott. Ráadásul az egyikben nemcsak a bankkártyát, de a hozzá való PIN kódot is meglelte. Így a tulajdonos számláját ötvenezer forinttal apasztotta le. A nőről kiderült, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság is körözte hasonló bűncselekmények miatt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhelyen augusztus 20-a a csúcs

Vásárhelyen augusztusban négynapos programsorozattal emlékeznek meg államalapításunkról, melynek… Tovább olvasom