Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Negyvennégy éve havazott Medárdkor Vásárhelyen

Subás nyárra lehet számítani az idén, legalábbis a vásárhelyi önkéntes meteorológus, Szabó Sándor szerint. A 75 éves nyugdíjas negyvennégy éve naplójában rögzíti az időjárási adatokat. Így aztán megtudhattuk, hogy 1962-ben Medárd napján havazott, idén pedig június 22-étől lesz igazán melegünk – ha beválik Sándor bácsi jóslata.
A 75 éves Sándor bácsi 44 éve minden nap felírja az aktuális hőmérsékletet. Fotó: Tésik Attila
Hóesést jegyzett be naplójába pontosan negyvennégy évvel ezelőtt a vásárhelyi Szabó Sándor. Talaj menti fagyról, szeles, esős időjárásról, majd hirtelen felmelegedésről, azaz 22 fokos hőmérsékletről is árulkodik az 1962 júniusában papírra vetett memoár.

– Szóval gyalázatos idő tombolt Vásárhelyen – állapította meg a 75 éves Sándor bácsi, naplóját böngészve. A saját magát csak paraszt-kertésznek minősítő férfi annak idején a munkája miatt kezdte rendszeresen lejegyezni a napi időjárási viszonyokat.

– Harmincévesen kertészeti vezető lettem, s igazán nem rendelkeztem nagy gyakorlattal, ezért papírra vetettem, hogy mikor milyen növényt ültettünk, s hozzátettem az időjárási adatokat is. Akkoriban ugyanis még nem ismertük a fóliaházakat. Az időjárás napi feljegyzésével pedig egy-két év után már nagyjából be lehetett határolni, melyik hónapban mire számíthatunk – mesélte Sándor bácsi.

Az önkéntes meteorológus nyugdíjasan sem hagyott fel hobbijával, így ma már tíznél is több nagyméretű, vastag füzet szól az élete egy-egy mozzanatáról, no és az időjárásról. Nem múlhat el úgy nap – mondja –, hogy ne írja fel az aktuális hőmérsékletet, csapadékot, szelet.

A tökmagos Szabó

Nem csak az időjárási előrejelzések miatt ismerik Vásárhelyen Szabó Sándort. Sokan „tökmagos Szabóként" emlegetik, miután évekig árulta az Andrássy utcán, az egykori Hód áruház előtt a tökmagot, a szotyit, a főtt kukoricát és a sült gesztenyét. Ugyanakkor nagy dinnyetermelő hírében is állt. A kertészkedéstől ma sem tud elszakadni, paperei kiskertjében most is száz tő tököt ültetett, amiből persze sült csemege lesz, és pirított tökmag, igaz, már csak családi fogyasztásra. Életéről könyvet is írt, amely önkormányzati támogatással várhatóan októberben jelenik majd meg.

– Ha kell, este 10 órakor állok neki lejegyezni az adatokat. Ez ugyanis a bibliám – állapította meg a vásárhelyi nyugdíjas, aki persze szívesen böngészi a néhol már megsárgult füzeteket. Sőt: örömmel készít időjárási előrejelzést is. Így aztán azt is megtudtuk a hobbi időjóstól, hogy az idei nyár a tavalyihoz hasonló lesz. A naplóbejegyzés tanúsága szerint egy évvel ezelőtt is eléggé hűvös volt. Előfordult, hogy Sándor bácsi 7-13 fokos hőmérsékletet mért. Két évvel ezelőtt sem volt jobb a helyzet, így aztán szerinte az az elmélet is megdőlni látszik, hogy ha egyik év hűvös, csapadékos, akkor a következő meleg, száraz.

– Az idén megint subás nyárra lehet számítani – jósolta a népi mondással a vásárhelyi nyugdíjas. Az esős, hűvös időt június 22-étől július elsejéig igazi meleg váltja fel, azaz 30-31 fok lesz a hőmérséklet. Majd ismételten lehűlés következik, egészen július 25-éig, amikor a hőmérséklet megint 30 fokra kúszik fel. Augusztusban csupán két-három nap lesz igazán meleg. A többi napokon pedig 20-24 fok várható. Mármint Sándor bácsi szerint.

– Ez Vásárhely és környéke előrejelzése, s persze nem lehet rá mérget venni, hiszen az időjárás könnyen megviccelheti az embert – állapította meg nevetve az időjós, aki azért azt is hozzátette: nem egyszer előfordult már, hogy jobb előrejelzést produkált, mint a hivatásos meteorológusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székkutasnál érdemes volt fúrni

„Ígéretes". Egyelőre csak ennyit közölt a földgázt kereső cég, miután befejezte a… Tovább olvasom