Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Negyvennyolc éve órás a vásárhelyi mester

Hódmezővásárhely - Az 1960-as, 1970-es években tizenhárom órás dolgozott Vásárhelyen, de a városban ma már csak négyen űzik ezt a mesterséget. Közülük is legrégebben Molnár András.
Az értelmiségi családból származó, hatvanhat éves órásmester pályaválasztását nagyban befolyásolta az előző rendszer politikája. Máig működő üzletét 1965-ben nyitotta meg.

Negyvennyolc éve foglalkozik óraszerkezetek javításával a hódmezővásárhelyi Molnár András. A most hatvanhat éves férfit már kisgyermekkorától kezdve érdekelték az időmérők, órásmester unokatestvérét gyakran figyelte munka közben. Ekkor még nem gondolta, hogy később ő maga is ezzel keresi majd a kenyerét. Pályaválasztásánál azonban közbe szólt az akkori rendszer.

– Édesapám ügyvéd volt, tehát értelmiségi, ami nem a legjobb ajánlólevélnek számított az ötvenes évek Magyarországán. Származásunk miatt a bátyámnak és nekem esélyem sem volt bejutni valamely főiskolára vagy egyetemre – emlékszik vissza a nehéz évekre Molnár András. – Az érettségi után jelentkeztem a helyi ipari iskola órás szakára. Ez egy kétéves képzés volt, ahol elméleti és gyakorlati tanórák keretén belül sajátítottuk el a szakma alapjait. Eleinte alkatrészeket készítettünk, a javítást vekkerekkel kezdtünk, karórákhoz csak másodikban nyúlhattunk.

A vizsga után három év gyakorlat következett, amelyet unokatestvére, Mucsi József belvárosban működő egykori órásüzletében töltött le. Mesterlevelét 1964-ben Szegeden szerezte meg. A háromnapos vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből állt. Ezután maszek lett, máig működő üzletét a Deák Ferenc utcai szülői házban nyitotta meg 1965. december elsején. Az engedélyt nem volt könnyű megszereznie, elutasított kérelmét csak a fellebbezési procedúra után fogadták el. Munkája során több különleges szerkezet is került a kezébe. Két alkalommal javított úgynevezett négyszáz napos órát. A ritka, kényes mechanikájú időmérő onnan kapta a nevét, hogy egy felhúzással több mint egy éven át működik.

Az 1980-as években hazánkban is megjelentek az első kvarcórák, amelyek rövid időn belül szinte teljesen kiszorították a mechanikus időmérőket. Az órásmester elmondása szerint az ilyen típusú óráknál jóformán azonnal rá lehet jönni a problémára. Legtöbbször csupán elemet kell cserélni, de van úgy, hogy a műanyag alkatrészek kopnak el benne. Ilyen esetben csak a teljes szerkezetcsere jelent megoldást. Számtalan hűséges kuncsaftja van, egyikük Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. Molnár András nemcsak javítja, gyűjti is az időmérőket. Lakását több szép kivitelű szerkezet díszíti, köztük egy százéves szekrényóra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányzói vizit a vásárhelyi klubban

Hódmezővásárhely - Kormányzói vizitre érkezett hétfőn este Vásárhelyre Kovács Imre. A Magyar Rotary… Tovább olvasom