Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Nejlon alatt ül az igazi Lenin

Az Emlékpont ablakában ülő szobor mása, az igazi „ülő Lenin" egy szigorúan őrzött telepen, fólia alatt pihen: korábbi helyéről, a népkerti szoborparkból társaival együtt a Family Center építkezése miatt kellett elszállítani.
Az Emlékpont ablakában ülő szobor mása, az igazi „ülő Lenin" egy szigorúan őrzött telepen, fólia alatt pihen: korábbi helyéről, a népkerti szoborparkból társaival együtt a Family Center építkezése miatt kellett elszállítani. Az a kiállítóhely egyébként a másodikként nyílt meg az országban a múlt rendszer köztéri relikviáinak. A város új szoborparkot szeretne.

Hazánkban a rendszerváltást követően a városok közterületeiről eltűntek a szocializmus korszakában készült művek. Sok helyen szoborparkot hoztak létre ezeknek az alkotásoknak: Budapest után Hódmezővásárhely volt a második település, amely ilyen parkot létesített. A város vezetésének határozata, és Stifán Sándor akkori városi főmérnök tervei alapján a szoborparkot a népkertben alakították ki. Ide került Szabó Iván Lenin-szobra, a Felszabadulási és a Tanácsköztársasági emlékmű, Nagy Sándor Zalka Mátéja és az előző rendszer utcanévtáblái. A lakosok által Ivánnak elkeresztelt Felszabadulási emlékművet 2006-ban elszállították innen, és az Emlékpont egyik kiállítótermében helyezték el. Ezzel egy időben mozdították el a többi szobrot is, ugyanis az egykori ifjúsági park mellett a szoborpark területe is a Family Centert építtető Magnum Hungária Lambda Szolgáltató Kft. tulajdonába került.

– A többi alkotás jelenleg a Városellátó és Beszerzési Kht. Kiserdő sori telephelyén van – tudtuk meg Hegedűsné Dékány Magdolnától, az önkormányzat művészeti referensétől. – A szobrok elszállítása nem csak a pláza építése miatt vált szükségessé, hanem a rendszeres rongálások miatt is. Évente többször kellett restaurálási munkákat végezni rajtuk.
A város azonban szeretné megőrizni a jövő nemzedékek számára az előző rendszer köztéri alkotásait, hiszen ezek is hozzátartoznak Vásárhely kulturális örökségéhez. Az elképzelések szerint méltó bemutatásukhoz egy új szoborparkot alakítanának ki.

Valószínű, hogy az Emlékpont melletti üzletsor helyén lesz ez a park, de konkrét tervek még nem készültek. Két éven belül szeretnék megvalósítani az új szoborparkot.

A műalkotások – így az igazi ülő Lenin is – addig a Városellátó telepén maradnak, ahol gondosan nejlonnal borították be őket, így védettek az időjárás viszontagságai ellen.

Szűcs Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti futballisták tragikus autóbalesete

Fának ütközött, majd felrobban egy Fiat személygépkocsi vasárnap hajnali 4 órakor Mindszent… Tovább olvasom