Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Nem a háborút, a békét veszítettük el

Nem a háborút, a békét veszítettük el
Mártélyra, Mindszentre és Szegvára is megérkezett szombaton az Emlékezet lángja, amely a hősök, az áldozatok tiszteletére hívja fel a figyelmet.
Az Emlékezet lángja, az első világháborús hősökre, áldozatokra emlékezve, szombaton megérkezett Mártélyra, Mindszentre és Szegvárra. A mécseseket Détár Zoltán, a Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozatának hadnagya helyezte el a települések képviselőivel együtt.

Mártélyon Borsos József polgármester várta a lánghozót az 1 millió forintból felújított I. és II. világháborús emlékműnél – érdekessége, hogy a 81 áldozatot 81 faragott oszlop jelképezi –, Détárral együtt helyezték el a mécsest, és azért, hogy mindig égjen, mécsesbetéteket is kapott a falu.

Az Emlékezet lángja idén indult útjára. Détár Zoltán, egyeztetve a vásárhelyi önkormányzattal, ötletét a Szent István téri országzászlónál és a Kossuth téri I., majd a II. világháborús emlékműnél valósította meg először. Ezt a május végi hősök napjához kapcsolódva Héjjahalomra, Mátyáshalomra és a kardoskúti I. világháborús emlékhelyekre terjesztette ki.
 
Galéria kép

Jelenleg a Békés megyéhez tartozó Kardoskúton, illetve a csongrádi Héjja-, Mátyás- és Sóshalmon, Vásárhelyen, valamint a már említetteken kívül a susáni templomkertben őrzi a hősök emlékét a láng. A Vitézi Rend azt szeretné, hogy idővel ne csak Vásárhelyen és környékén, hanem a megyében, majd az egész országban égjenek a mécsesek – közölte Détár Zoltán korábbi beszélgetésünkkor.

Hozzátette: – Nem elég egy évben egyszer emlékezni a hősökre, történelmünk szomorú pillanataira, elmenni a kegyhelyekhez. Ezeknek az eseményeknek – például az igazságtalan trianoni diktátummal a magyarlakta országrészek elcsatolásának – mindennapjaink, életünk részévé kell válniuk.

Szegváron Lukács Istvánné alpolgármester és diákok fogadták az Emlékezet lángját, közösen helyezték el a mécsest, a koszorút, majd a fiatalok is több mécsest gyújtottak az I. világháborús kegyhelynél.

– Fontosnak tartjuk, ezért valamennyi hősünkről rendszeresen megemlékezünk. Az I. világháborús emlékhelyet idén májusra újítattuk fel Szarvas János kőfaragó segítségével – mondta Lukácsné. – Nem a háborút, a békét veszítettük el az első világégés után – közölte Détár Zoltán, Trianonra utalva, a szegvári fiatalokkal. A szombati „lángút" zárásaként Mindszenten a Szabad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírnak a szülők, a testvérek és a barátok: Dorina és Dóra szüleiket és barátjaikat is elveszítették a szörnyű balesetben

Sírnak a szülők, a testvérek és a barátok: Dorina és Dóra szüleiket és barátjaikat is elveszítették a szörnyű balesetben
Tragikus baleset történt csütörtökön 17.30-kor Székkutas-Kakasszék közelében, a vasúti átjáróban: négyen haltak meg. Mind vásárhelyiek voltak. A hozzátartozók sírva beszéltek a történtekről, érzéseikről. Az ikerlányok, Dorina és Dóra egyszerre veszítették el szüleiket és udvarlóikat. Tovább olvasom