Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem csak a zöldek járnak hibriddel Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - December 1. óta ingyen parkolhatnak, várakozhatnak a hibrid üzemű autók Vásárhelyen. A városi közgyűlés így próbálja segíteni a környezetet kevésbé károsító járművek elterjedését a városban.
Nemcsak csodabogarak és megszállott zöldek vesznek ilyen autókat: egy vásárhelyi autószalon árul hibrid kocsit, és a lapunktól Presztízs Díjat kapott vállalkozás vezetője, Hajdú József is ilyen kocsival jár.

A vásárhelyi közgyűlés a múlt héten úgy döntött, a hibrid és elektromos üzemű gépjárművek december 1-jétől a város egész területén – beleértve természetesen a fizetős övezeteket is – ingyen várakozhatnak. Lázár János polgármester önálló indítványát egyhangúlag fogadta el a testület, és ezzel precedens értékű határozat született. A szélvédőn matrica jelzi a parkolóőröknek: környezetbarát autóval állnak szemben.

Hajdú József és a hibrid üzemű Lexus Fotó: Segesvári Csaba

– Váratlanul ért az önkormányzat döntése – mondta Hajdú József, a H-Fest Kft. ügyvezető igazgatója, lapunk idei Presztízs-díjasa a középvállalkozás kategóriában. – Rádiót hallgató ismerőseim, barátaim hívtak fel telefonon, újságolták el a hírt. Példaértékű határozat. Nekem egy Lexus RX 400-as terepjáróm van, ezt tavaly augusztusban rendeltem és vásároltam meg. Nem csalódtam, a 3300 köbcentis motor ellenére – két villanymotor is található benne – a fogyasztás nem kúszik 10 liter fölé. Ennek a környezetbarát, takarékos technológiának van jövője.

Négyet adtak el

A Toyota forgalmazásával foglalkozó vásárhelyi Autószerviz ’96 Kft. szalonjába 2003-ban érkezett ez első hibrid, egy Toyota Prius. Ezt a tesztautót 2005-ben értékesítették, tavaly kettő, az idén eddig egy ilyen hétmillió forintos környezetbarát technológiával működő gépkocsit adtak el. Jelenleg két tesztautó található a szalonban. A KSH-ban (Központi Statisztikai Hivatal) nincs adat arról, hogy az országban az ilyen üzemű kocsikból eddig mennyit vásároltak.

A GM például a hidrogéncellás verzióra esküszik. A cég szakemberei szerint az első ilyen szériakocsi megjelenése a „hibridkorszak" végét jelentheti. Viszont a Toyota, a Honda és a Ford elkötelezte magát a hibridek mellett. Ezekben a benzines mellett egy vagy két elektromos, vagyis villanymotor is található, utóbbi segít az indításnál, menet közben rásegít, és a hulladékenergiát is hasznosítva tölti fel az akkumulátort.

– Az emberek érdeklődnek az ilyen autók iránt – mondta Nagy Mihályné, az Autószerviz ’96 Kft. értékesítési vezetője. – De nagy tételt még nem tudunk eladni ezekből a típusokból. Vásárhelyen csak mi foglalkozunk hibridek, vagyis a Toyota Prius forgalmazásával, elvisszük kiállításokra, népszerűsítjük. Akik használják, elégedettek vele.

Elterjedésének az ára a gátja: 7 millió forintba kerül, és az emberek általában 2 és 5 millió közötti árfekvésű autókat keresnek. Amennyiben olcsóbb lenne, biztos kedveltebbé válna.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

 • 10. Mészáros Zsolt 2008. július 12. 22:44
  „nekem is rx400h van de sajnos inkább büntető adót rót rám az önkörmányzat Erdőkertesen ,mert azt monta ez egy luxus autó és nem érdekli a környezet védése!!!Sajnos nagyon sok az adója ezáltal”
 • 9. Varga Pál 2007. december 19. 16:08
  „Bocsáss meg kedves Lexus, az rx350-ét írtam figyelmetlenségből.
  A 192 már valóban csak 16%-al több mint az én autómé. És mondjuk 38%-kal több mint egy 1.2-es motorú clióé (139g).
  Egész egyszerűen a környezettudatossággal, környezetvédelemmel való érvelés ENNÉL A TÍPUSNÁL NEVETSÉGES.
  És ha KIZÁRÓLAG a fenti fogalmakról van szó, annak sem sok értelme van, hogy a többi terepjáróhoz hasonlítsuk, melyekhez képest valóban impozáns lenne az adat.
  A képlet egyszerű: ha védeni akarod a környezetet vegyél kicsi autót. Ha meg nagyot veszel, ne hangoztasd, hogy milyen fasza csávó vagy.”
 • 8. Almáspite 2007. december 16. 21:54
  „Ha szabadna kérnem, akkor az én kispolszkimra is jó lenne kedvezmény. Indok hogy a parkolóban csak fél Lexus helyet foglal.”
 • 7. Lexus 2007. december 16. 17:33
  „Varga Pál!

  Az RX 400h CO2 kibocsátása 192g/km forrás a Lexus.hu”
 • 6. Varga Pál 2007. december 13. 22:57
  „Kedves levél8!
  Nekem nem hibrid autóm van, hanem egy hagyomásnyos, benzines.

  Az én autóm CO2kibocsátása 165g/km, míg a Lexus RX400h-é 265g/km. (a Toyotáé egyébként 115g/km)
  Most akkor ki védi jobban a környezetet?
  Szerencsésebb lett volna talán a parkolási kedvezmények emissziós normák alapján történő meghatározása.

  Üdvözlettel
  Varga Pál”
 • 5. amigos 2007. december 12. 11:38
  „A parkolási dij elengedése nem környezetvédelmi okokból történt, inkább a "jó munka" elismeréseként , amit a Lexus tulajdonos neje a kórházért tett.”
 • 4. horgy 2007. december 12. 11:02
  „Ismét gratula Lázár Úrnak!
  Olyan nagy világváltó ötlete van újból, amivel megint csak a gazdagokat helyezi előtérbe. Igy az a pár ember aki megteheti, nem kell fizetnie a parkoló díjat, mert lám lám én ilyen autót tudtam venni!!
  Inkább járok egy 5l-s átlagfogyasztású autóval és még így is kevésbé szennyezem a levegőt mint a bemutatott Lexus, ami röpke 10 l-t eszik, hiába is hybrid, még szerencse, hogy a másik 10l-et nem benzinből kell pótóolni.
  Ne ezzel támogasson az önkormányzat, inkább az autót támogassa, hogy megvegyem...utána meg kifizetem már azt 100 Ft-os parkoló díjat.”
 • 3. stones 2007. december 11. 14:34
  „vajon, milyen típusú lesz a környezetbarát polgármester következő autója?”
 • 2. levél8 2007. december 11. 13:25
  „Ez az akció nem hinném, hogy csak ennek a személynek vagy családnak szólt!
  Hanem ha jobban elolvasta volna kedves totya 66 a cikket a hibrid autókkal az a célja a gyártóknak, hogy ÓVJÁK a környezetet!!!!
  Ez sokkal fontosabb, mint az, hogy ki parkolhat ingyen vagy ki nem.
  Különben meg azon kellene elgondolkodni, hogy milyen emberek vannak a városunkban, hogy a szerencsétlen parkolóőrök elől elhajtanak, mert sajnálja a 100ft-t kifizetni!”
 • 1. totya66 2007. december 11. 07:22
  „Hát igen ez valóban nagy segítség a várostól, biztos hogy a család a küszöböt
  rágja és szükség van a pénzre ott ahol ilyen autó működik.
  Viszont nem értem ez miért jó ha 10 litert fogyaszt?
  Lehet hogy csak státuszszimbólum?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netet hozott a Mikulás a vásárhelyi katonáknak

Hódmezővásárhely - Helyőrségmúzeumot és internetes termet avattak a vásárhelyi laktanyában a Miklós-nap alkalmából. Tovább olvasom