Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem él meg se bolt, se kocsma Batidán

Hódmezővásárhely-Batida - A Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán július 1-jén bezárt a vegyesbolt és mellette a kocsma, mert a bérlő felmondta a tulajdonos ÁFÉSZ-szal kötött szerződést. Azóta a helyiek a 8 kilométerre lévő Vásárhelyre járnak vásárolni több kiló kenyeret, tejet cipelve a buszon. Az ÁFÉSZ keresi az üzemeltetőt.

Az ajtón rács, mögötte felirat: a bolt (és mellette a kocsma is) július 1-jétől zárva. A Vásárhely belterületéhez tartozó Batidán ez a környező tanyavilággal együtt mintegy 300 embert érint. A helybeliek panaszkodnak, érthető, másfél hónapja egy pohár tejfölért vagy egy adag élesztőért is a 8 kilométerre lévő Vásárhelyre kell autózni, buszozni. Élelmiszert, a háztartásban szükséges szereket csakis ott szerezhetik be.

A helyiek azt mondják, évek óta „haldoklik" a bolt. Most még megoldható az ingázás – akik Vásárhelyen dolgoznak, ott bevásárolnak –, de mi lesz télen, hóban, fagyban, jeges utakon? A lakosság legalább 60–70 százaléka idős, nyugdíjas, ők nehezebben mozognak. Volt, aki a szerződésbontásért a batidaiakat is hibáztatta: többen hitelbe ittak, vásároltak, de a fizetéssel, törlesztéssel nem siettek. A legutóbbi bérlőnek, vallják, ebből is elege lett.

– Már legalább öt éve nem működött normálisan az a vegyesbolt – közölte Kiss Sándor. – Nem mindig kaptunk meg mindent, amit akartunk, például annyi kenyeret hoztak, amennyit felírattak. Otthon alkoholból, üdítőből a váratlan vendégekre gondolva nagyobb készletet halmoztam fel, mint az üzlet. Addig volt jó, amíg helyiek üzemeltették.

Főként idős emberek jártak ide vásárolni. A szerző felvétele
Főként idős emberek jártak ide vásárolni.
A szerző felvétele

Nagy Pálné Eszter is azt az időszakot idézte, mikor a boltot helybeliek működtették, megemlítve Horváth Kálmánnét és Szabó Sándort. Ők valóban törődtek azzal, mire van szükségük a batidaiaknak, és azt – ha nem volt raktáron – beszerezték. – Most úgy látjuk, remény sincs arra, hogy a bolt újra kinyisson. De a helyzetet meg kell oldani, a faluban, a környező tanyavilágban élők, különös tekintettel az idősekre nem maradhatnak ellátás nélkül – mondta Eszter.

Megkerestük az ingatlan tulajdonosát, az üzletet bérbe adó vásárhelyi ÁFÉSZ-t: Érdeklődésünkre Durajda Ervin elnök közölte: legutóbbi partnerük azért bontott szerződést, mert több kereskedelmi egységet üzemeltet, és már nem győzte a munkát.

– Mindent megteszünk azért, hogy a batidaiak ne maradjanak ellátás nélkül, hetente két-három érdeklődőnek mutatjuk meg a üzlethelyiségeket, ismertetjük velük a feltételeket. Szerződést még nem kötöttünk. A boltot és a kocsmát külön is bérbe adjuk, utóbbi uniós szabályoknak megfelelő felújítását az ÁFÉSZ elvégzi. A legnagyobb baj, hogy gazdasági válság van, az embereknek nincs merszük és pénzük belevágni vállalkozásba.

Olvasóink írták

 • 9. szuszikla 2011. augusztus 18. 22:49
  „Én is ismerek egy kis települést, ott az élelmiszerbolt egyben kocsma is. Most még az italárúlásból meg tud élni a tulaj. De magának köszönheti a tulajdonos, mert az a baj hogy a többi vásárlóval is úgy beszél az eladó mint az italózókkal, lenézően. És az emberekből egyre többen inkább bejárnak a városba, ami elöbb utóbb a tulaj csödjét fogja majd jelenteni.”
 • 8. mivan? 2011. augusztus 18. 08:35
  „Azoknak az embereknek egy szórakozása van: bejönni a városba... Ennyi”
 • 7. hajosinas 2011. augusztus 17. 05:06
  „Úgy tűnik, az érintett ÁFÉSZ is elfelejtette már mi lenne a funkciója neki.Lassan írom,hogy ők is értsék:Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet.Azt már csak halkan jegyzem meg, az értékesítés nem a helyiség bérbeadására vonatkozik.Persze tudom én, a bérbeadással minden rizikófaktor nélkül jön befelé a pénz.De hát mi lesz így a működési engedélyükben meghatározott funkciójukkal.Akkor talán profilt, és azáltal cégnevet is kellene változtatniuk nem? Szánalmas ez a mai pénzközpontúvá vállt világ.”
 • 6. dmonlájn 2011. augusztus 15. 12:08
  „2. Együgyű 2011.08.13. 13:18

  a válasz: "Volt, aki a szerződésbontásért a batidaiakat is hibáztatta: többen hitelbe ittak, vásároltak, de a fizetéssel, törlesztéssel nem siettek. A legutóbbi bérlőnek, vallják, ebből is elege lett."
  Olvass és értelmezd!”
 • 5. abszurd 2011. augusztus 14. 13:41
  „Miután a tulajdonos ÁFÉSZ, valóban én is a bérleti díj horribilis összegét okolom.”
 • 4. zoltanszabo 2011. augusztus 14. 09:47
  „Gondolom a bérleti díj akkora ,hogy képtelenség kitermelni.
  Tényleg nagy a baj, ha még a kocsma is bezárt !
  Máshol is így van , pl. Makón a régi cukrázda--amit a giga bérleti díjjat nen tudják megfizetni / 500 ezer ft/ hó inkább bezárják, had pusztuljon , város közepén szégyen --de majd a fürdő turizmus majd mindent megold !”
 • 3. dodoni 2011. augusztus 13. 21:16
  „"A lakosság legalább 60-70 százaléka idős, nyugdíjas ..."

  Ez úgy, 2050-re az egész országra igaz lesz. Menekülni is fog innen minden és mindenki. A mélyen a reprodukciós szint alá zuhant születésszámok következtében előálló gazdasági zsugorodás kéz a kézben jár.”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 13. 13:18
  „Nem él meg se bolt, se kocsma Batidán
  A boltot megértem, de a kocsmát nem.
  Talán az emberek leszoktak a szlopálásról?
  Vagy már a chipsadó utáni intézkedésről tudnak?
  De remélem a VISZKIRŐL nem lesz szó!
  Mert egyéniségemhez ez illik!
  Batidaiak lemaradtok!”
 • 1. mattil 2011. augusztus 13. 09:38
  „És ugyan mennyiért adnak bérbe egy tanyasi vegyesboltot, ahol mint a cikk is írta 300 körüli ember lakik környéken? A 90-es évek második felében szinte az összes tanyai vegyesbolt bezárt a megyében. ismerek olyanokat akik azelőtt ilyen helyen voltak boltosok és azt panaszolták, hogy olyan magas lett a bérleti díj amit lehetetlen volt kigazdálkodni a kenyérből, tejből, élesztőből. Nagyobb bevásárlásra ugyanis már a tanyasi emberek is a Tescóba járnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Annus Gábor szobrász elképesztő vállalkozása: műalkotás lett a kerítéséből

Csemperagasztóból és egy titkos összetevőből álló, tíz méter hosszú műalkotás borítja a mindszenti Horváth Gyula utcai ciszterna kerítését. Tovább olvasom