Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem engedik be a kéményseprőt

Megdöbbentőnek tartják a hódmezővásárhelyi kéményseprők, hogy sokan nem hiszik el: a fűtés veszélyes üzem, egy rosszul üzemelő kémény akár tragédiát is okozhat. Jó néhány ingatlantulajdonos inkább becsapja a szakemberek orra előtt az ajtót, nem ellenőrizteti le a kéményét, pedig többségük – mint kiderült – elavult.
Molnár József kéményseprő nem mindig tudja teljesíteni feladatát. Fotó: Tésik Attila
A hódmezővásárhelyi kémények mintegy 80 százaléka nem felel meg az előírásoknak. Már a falazott építményekben is béléscsőnek kell lennie, ez pedig többnyire hiányzik – tudtuk meg Miklós Endrétől, a Csomifüst Csongrád Megyei Füstfaragó Kft. ügyvezető igazgatójától. A szakember szerint a béléscsövek pótlása bonyolult és drága. Az új házaknál már eleve ilyet lehet építeni. Igaz, ez sem olcsó mulatság, hiszen mérettől függően akár 170 ezer forintba is belekerülhet.

– Ugyanakkor a fűtés veszélyes üzem, a kéményeknek kifogástalanul kell működniük – jegyezte meg Miklós Endre. – Sajnos sokan nem értik meg, hogy akár tragédiát is okozhat egy rosszul üzemelő építmény. Jó néhányan felesleges kiadásnak tartják a kéményseprést, s megpróbálják megúszni az ellenőrzést, ami jobb esetben nem tart tovább 15-20 percnél – avatott be az ügyvezető. Hozzátéve: azokat a kéményeket, melyeket nem sikerült szemügyre venniük, életveszélyesnek kell nyilvánítaniuk.

A fűtési szezon kezdetén mind a gáz-, mind pedig a vegyes tüzelésnél ajánlatos megbizonyosodni arról, hogy nem áramlik vissza az égéstermék – figyelmeztetett a szakember. A próba legegyszerűbb módja, ha újságpapírt éget a tulajdonos. Ha öt perc után is befelé áramlik a füst, akkor bizony nélkülözhetetlen a kéményseprő munkája.

Másfél éve rója a várost Nagy Zsolt, elmondta, változó, hogy miként fogadják az ingatlantulajdonosok. Akad olyan, aki közli: kifizeti a díjat, de ne nézze meg a kéményét. Előfordult már az is, hogy elvégezte a munkát, de a ház gazdája nem akarta kiegyenlíteni a számlát.

– Megdöbbentő, de egyesek nem veszik tudomásul, hogy a kéményseprők közszolgáltatást végeznek, amit kötelező igénybe venni – jegyezte meg Zsolt. – Nehezen hiszik el, hogy halálos is lehet egy rossz építmény. Befelé kellene tessékelni a kéményseprőket, ellenben sokan inkább becsapják az orruk előtt az ajtót.

A szilárd tüzelésű készülékeknél évente kétszer, míg a gázüzeműnél egyszer kellene ellenőriztetni a kéményeket. Ez utóbbiért 1051 forintot, míg az előbbiért 1303 forintot kell fizetni. Molnár József kéményseprőt is küldték már el melegebb éghajlatra.

– Ilyenkor nem szoktam vitatkozni, továbbállok, és kész. Volt, hogy fel akartak pofozni, végül azonban csak fenyegetőzött a tulajdonos – mesélte a férfi, aki szerint az ilyen helyzeteket is higgadtan kell kezelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfolt a belvárosban

Pénzhiány miatt a közeljövőben sem tudják felújítani a vásárhelyi Andrássy utca 9. szám alatti, mára… Tovább olvasom