Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem lehet csalni az e-naplóval

Hódmezővásárhely - Közel egy éve csak elektronikus naplóval dolgoznak a vásárhelyi Gregus-szakközépben. A tapasztalatok meggyőzték az önkormányzatot: a szakképző központ összes intézményében rendszeresítik az e-naplózást.
A vásárhelyi Gregus Máté Tagintézményben 2008 őszén pár osztályban kísérleti jelleggel kezdték alkalmazni az elektronikus naplózást, majd tavaly tavasztól az egész iskolában bevezették. Jelentős könnyebbség, hogy 550 diákra 350 számítógép jut – mondta el Kurusa József, a középiskola műszaki igazgatóhelyettese. A tanáriban és minden teremben található gép, így a pedagógus azonnal rögzítheti a változásokat: érdemjegyet, hiányzást, késést. A szegedi Németh Tamás által kiépített rendszer naprakész statisztikákkal szolgál. A tanulók teljesítményét a szülők, kollégisták esetében pedig a Cseresnyés nevelőtanárai is figyelemmel kísérhetik. Az adatokhoz kóddal férhetnek hozzá az érintettek.

– Nyugodtan állíthatom: mindenki használja, elfogadta, és élvezi az előnyeit az e-naplónak – közölte Kurusa József. – Több szülőtől kaptunk visszajelzést, hogy az interneten – akár egy okos mobiltelefon vagy egy PDA segítségével – rendszeresen megnézi gyermeke jegyeit. Ezzel a sumákolás is megszűnt, lejárt a dupla ellenőrzők kora: értelmetlen külön otthoni használatra is tartani egyet.

A diákok az iskola aulájában lévő számítógépeken is tájékozódhatnak a jegyeikről. Fotók: Karnok Csaba
A diákok az iskola aulájában lévő számítógépeken is tájékozódhatnak a jegyeikről.
Fotók: Karnok Csaba

A szakember még elmondta: az e-napló csalásbiztos. A diákok csak úgy tudnának „betörni" a rendszerbe, ha ellopnák tanáruk jelszavát, kódját. Ha ez sikerülne, a jegyet akkor sem érdemes kozmetikázni: az adatbázist mindennap mentik egy szerverre, és pillanatok alatt kiderülne a hamisítás. Erre még nem volt példa, arra viszont igen – mesélte Kurusa –, hogy a diák jelezte, elfelejtették beírni az osztályzatát. Nem egyest reklamált.

– Tetszik, hogy megnézhetem az osztálynaplóba írtakat – árulta el a 9. B-s Csapó Péter, aki barátaival, Kecskeméti Csabával és Szabó Bencével böngészte az e-naplót az aulában elhelyezett komputeren. – Hetente kétszer-háromszor megnézem a jegyeimet, a szüleim is használják, képben vannak mindenről, ami velem történik.

Bevált az elektronikus napló, amely a sumákolást is megszüntette.
Bevált az elektronikus napló, amely a sumákolást is megszüntette.

A kedvező tapasztalatok miatt Vásárhely a közeljövőben az integrált szakképző központ összes intézményében bevezeti az e-naplózást.

Szeged: igen, megye: nem

Szegeden a 7 önkormányzati középiskola közül hatban használnak elektronikus naplót, egyben jövőre tervezik bevezetni, míg a 19 általános iskolából jelenleg egyben alkalmazzák, de a többiben is szeretnék rendszeresíteni. A 17 megyei fenntartású intézmény között 12 középiskola van, ezekben nincs e-naplózás, de a Batsányiban – tudtuk meg – szeretnék egy-két éven belül bevezetni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. kétely 2010. február 28. 11:14
  „Az e-naplót én is nagyon jónak tartom, tényleg nagy segítség tanárnak-szülőnek egyaránt. Úgy tudom, hogy a Gregusban is azt az SNW rendszert hasznláják, ami már sok szegedi iskolában is bevált - ez működik a Deák gimnáziumban, vagy a Mórában és a Fodorban is például.”
 • 22. Én2 2010. február 28. 10:39
  „hajnalka - mindkettő de elsősorban a szülől!!”
 • 21. hajnalka 2010. február 28. 09:59
  „Én2!
  Olyan a véleményed, mint a hold: folyamatosan változik. Olvasd vissza, kérlek!
  4., 16., 20.
  Akkor most ki is a hibás?”
 • 20. Én2 2010. február 28. 08:15
  „Rettenetes, hogy a diáknak annyi jogot adott állambácsi. Mi az, hogy nem lehet fegyelmezni a gyereket, mi az hogy nem lehet szólni a szülőnek ha valami gond van a gyerekkel Hát itt kezdődnek a bajok. Én elsősorban a szlülőket vonnám felelősségre mivel ő tartozik a gyereket becsületes embernek felnevelni. Azért ne is mondjátok amit lát a gyerek (legtöbb esetben) a családba olyanná váli.
  Nem bántjuk a pedagógusokat távol áll tőlem, de akkor magyarázd meg, hogy régen miért tisztelték őket és szerették.Kaptunk egy kis körmöst, pacsit, és már csend is volt. Ennyi.”
 • 19. Beth 2010. február 27. 22:21
  „Apropó, a neveletlenséget milyen érdemjeggyel jutalmazzák? Hatossal??? Nullással?”
 • 18. qutya 2010. február 27. 20:54
  „Ne bántsuk a tanárokat! Van azoknak elég bajuk. Állam bácsi is rájuk ró sok hülye adminisztrációt. A sok neveletlen gyerekre meg rá sem lehet szólni, mert sérülnek a gyerek személyiségi jogai. Régen a diák félt a tanártól, most meg a tanár fél, hogy egy-két arrogáns gyerek vajon mit követ el.
  Az a szülő, aki eddig nem nézte meg az ellenőrzőt, az ezután sem fogja.
  Ettől függetlenül én is jó ötletnek tartom ezt a módszert.”
 • 17. Beth 2010. február 27. 17:36
  „Én2!
  Hajrá, lehet menni tanárnak!”
 • 16. Én2 2010. február 27. 14:07
  „Véleményem szerint nem a gyerekek tehetnek arról, hogy ilyenek, hanem a szülők és a pedagógusok együtt.
  Törődni kell a gyerekekkel, beszélgetni velük és nevelni őket. Nem maguktól ilyenek amilyenek.”
 • 15. Beth 2010. február 26. 22:05
  „Hajnalka! Nem a tanár írja be a jegyet, hanem a diák! Van idő rá, csak a diák nem írja be.

  Csib! Elég furcsa felnőttkorod lesz majd ilyen felfogással. Meg helyesírással.”
 • 14. csib 2010. február 26. 18:50
  „Ismerték természetesen. Változó fiatalság. Idelye változnia a szólőknek/tanároknak is. Fejlődni a korral.
  Ez a jövő. Bunkó diákok. Képezni kell magunkat hogy az ilyet is le lehessen kezelni.”
 • 13. hajnalka 2010. február 26. 18:32
  „Én2
  Milyen gyerekek a mostaniak, hogy a pedagógusnak nem hagynak időt az ellenőrzőbe beírni a jegyet. Meg is van a véleményem. Régen tényleg igazi gyerekek voltak, hagyták magukat nevelni , volt idő tanítani őket, és ismerték a tiszteletet. El lehetne gondolkozni ezen.”
 • 12. pillecukor 2010. február 26. 16:46
  „az e-napló előtt sem értettem, miért jó sumákolni és átverni a szülőt...”
 • 11. erpier 2010. február 26. 09:45
  „Jó ez a e-napló, olcsóbb mint az sms értesítő.
  Maga a rendszer felépítése nem bonyolult, egy tehetséges diák php-ban könnyen le tudja programozni.”
 • 10. kislevi 2010. február 26. 07:59
  „Miért?
  Az jobb lenne, ha csak arról szólna az egész újság, hogy ki mit firkált?”
 • 9. csib 2010. február 25. 22:33
  „Mi tagadás tényleg jó ez az e-napló, bármikor megtudom nézni a jegyeim, de ami még fontos, hogy a hiányzásokat, késéseket is lehet vele követni. Látom hogy melyik nap késtem melyik óráról. Ill ha netán nem megyek be valami órára, akkor tudom hogy melyik volt az.

  Eleinte rengeteg baj volt ám vele, attól függetlenül hogy így beharangozták hogy ez így meg úgy húdejó, rengeteg hiányossága volt. De mostanra azért elég kiforrott. Keveset hallom a tanárokat panaszkodni rá.”
 • 8. Filctoll 2010. február 25. 20:56
  „Én is kötelezővé tenném minden iskolában!”
 • 7. persona 2010. február 25. 20:16
  „4. jól látod, a tisztelet szó a legtöbb gyerek számára ma teljesen ismeretlen, csakhogy ebben nem a tanár a hibás.
  6. havi 1 fogadóóra van, akkor lehet a naplóval egyeztetni az ellenőrzőbe írt vagy be nem írt jegyeket. A legtöbb iskolában ez a rend.
  Lényeg a lényeg, jó dolog az e-napló, a szülők is elégedettek vele, ahol bevezették eddig.”
 • 6. Beth 2010. február 25. 19:08
  „1. persona! és ezt a tanároktól is megkérdezted? A diák kötelessége, hogy vezesse és beírja a jegyeit, a tanár csak szignózza.
  Egyetértek 5. Nostradamussal, a szülő dolga a nevelés, a tanár legfeljebb csak rásegít.

  Persona! Apropó: te elvárod a tanártól, hogy ő közölje veled a gyerek haladását? Miért nem te mész be az iskolába betekinteni a naplóba, beszélni az osztályfőnökkel???”
 • 5. Nostradamus 2010. február 25. 17:26
  „4: Nevelni talán a szülő is nevelhetné...”
 • 4. Én2 2010. február 25. 13:02
  „Milyen pedagógusok a mostaniak, hogy nincs idejük az ellenörzőbe beírni a jegyet. Meg is van a véleményem, akkor régen tényleg igazi pedagósusok voltak, volt idejük nevelni a gyerekeket, volt idejük tanítani őket, és a gyerekek tisztelték becsülték őket. El lehetne gondolkodni ezeken.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülesbaglyok a belvárosban

Sem a forgalom, sem pedig a közelben zajló szállóépítés zaja nem zavarja a vásárhelyi Zrínyi utcában tanyázó fülesbaglyokat. Tovább olvasom