Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Nem létező lakás kulcsát kapták a pénzükért

Elolvasták a hirdetést az írországi munkaajánlatról, telefonáltak, részletes utasítást kaptak a teendőkről, megvették a repülőjegyet, az írországi találkahelyen még fizettek 350 eurót egy havi lakbérért, átvették a lakáskulcsot, majd kiderült: nincs olyan utca a városban.
– A Szuperinfóban akadt meg a szemem azon az álláshirdetésen, amelyben írországi munkára kerestek építőipari munkásokat, takarítónőket – mondja a huszonkét éves kiszombori Matuszka Roland, aki édesanyjával úgy döntött, jelentkeznek a külföldi munkára. – Július 18-án indultunk Dublinba. Az ottani buszpályaudvarra beszéltük meg a találkozót a hirdetést feladó fiatal férfival, aki Kmetykó Balázs néven mutatkozott be a telefonba. Helyette mégis a felesége várt bennünket a lakásbérleti szerződéssel és a kulccsal. Cserébe 350 eurót, azaz több mint 86 ezer forintot kért. Ezt az összeget túl soknak találtam, ezért mindössze 100 eurót adtam előlegnek – emlékezik vissza a fiú.

Mivel akkora már elment az utolsó vonat Galwaybe, ahol a szállásuk lett volna, az éjszakát a szabad ég alatt töltötték. – A megbeszéltek szerint másnap várt volna bennünket a férfi a galway-i buszpályaudvaron. Odaérkezésünk után hiába hívtuk, a megadott ír telefonszámon nem jelentkezett senki. Rádöbbentünk, hogy átvertek bennünket.

Bocsánat, SMS-ben

Az Írországban dolgozó magyarok internetes fórumán Dohi is leírja történetét, okulásként. Beszámolója megegyezik Matuszka Rolandéval. Kiutazás, 350 eurós bérleti díj, és végül a felismerés: átverték. Dohi azonban nem hagyta annyiban, SMS-t írt a szélhámosnak, amelyben jól leteremtette. A következő választ kapta: „Mi sem találunk munkát és ennünk kell. Sajnáljuk."  
A vásárhelyi Vígh Ibolya szerencsésebbnek mondhatja magát. Az asszony tizennégy éves lányának és két ismerősének váltotta meg a Dublinba szóló repülőjegyet, egyenként 42 ezer forintért. – Egy órával az indulás előtt hívott fel Írországban dolgozó rokonom, hogy megkérdezze, mi a helyzet, mire elmondtam, hogy mindjárt indulunk Galwaybe dolgozni.

Figyelmeztetett, hogy úgy tudja, van ott egy férfi, aki munkát ígér, s átveri a magyarokat. Majd megkérdezte, mit tudunk, hol fogunk dolgozni, s hol lesz a szállásunk. Megmondtam. Kis idő után azzal hívott vissza, hogy Galwayben és a környékén nincs is olyan nevű szálló. Akkor döntöttünk úgy, hogy nem megyünk sehová, nem kockáztatjuk, hogy esetleg Írországban derüljön ki: felültettek minket.

A szélhámosok Csongrád és Békés megyében a Szuperinfóban és az Expresszben adtak fel hirdetéseket. Ezekben megbízható festőket, építőipari segédmunkásokat, asztalosokat, hotelbe női-férfi takarítókat, konyhai kisegítőket kerestek jó fizetést ígérve, akár nyelvtudás nélkül is. Matuszka Tibor és édesanyja a dublini rendőrségtől megtudta: ők már a kilencedikek-tizedikek, akik a szélhámosok áldozatává váltak.

A Külügyminisztérium tegnap közleményt adott ki, amelyben felhívták a figyelmet a csalókra. Csillik Róberttől, a dublini magyar konzulátus ideiglenes ügyvivőjétől megtudtunk egy telefonszámot – ezen és a hirdetőújságban feltüntetett telefonon is többször próbáltuk elérni a hirdetés feladóját. A külföldön élő férfit egyik számon sem sikerült elérni. Az egyik telefon ki volt kapcsolva, a másikon hangposta válaszolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztóvédők több mint 20 milliós bírságot róttak ki

Csongrád megyében június közepe óta több mint húszmillió forint pénzbírságot szabtak ki a… Tovább olvasom