Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nem mernek díjat emelni

Nem emelnek árat a vásárhelyi taxisok. A már-már szokásossá váló szerdai üzemanyag-drágulásról megkérdezett személyfuvarozók szerint nem lehet áthárítani az utasokra a megnövekedett költségeket. Ha megtennék, még ennyien sem vennénk igénybe a szolgáltatásaikat.
A versenyhelyzetben arra kényszerülnek, hogy lenyeljék a veszteséget is. Fotó: Tésik Attila
„Ha szerda, akkor benzináremelés!" – Ez már szlogenné vált a vásárhelyi taxisok körében is, a Taxi 62 nevű társulás egyik utasszállítója, Tari András szerint. Tegnap óta ismételten többet kell fizetni az üzemanyagért. Vásárhelyen például a Tóalj utcai Mol-kútnál 292 forint 90 fillérbe kerül egy liter a 95-ös benzinből, míg a gázolaj 279 forint 90 fillér. De már a Tesco sem sokkal olcsóbb: itt a 95-ös benzin 290 forint, a gázolaj pedig 277 forint.

Ezek után nem lehetne azon csodálkozni, ha az üzemanyagár növelésével a taxis is többet kérne ugyanakkora fuvarért. Viszont Tari András szerint egyáltalán nem könnyű áthárítani az utasokra az áremelést. Inkább abban bízik, hogy újra olcsóbb lesz az üzemanyag, s ez csak átmeneti állapot. Annak ellenére így gondolja, hogy a 160 forintos alapdíj, a 160-180 forintos kilométerdíj és a 40 forintos percenkénti várakozási díj mellett örül, hogy talpon tud maradni. Úgy véli: az ideális az lenne, ha a tarifája megegyezhetne a mindenkori, literenkénti benzinárral, persze ekkora emelést senki sem merne vállalni.

Így is nagy a verseny a vásárhelyi taxisok között. Hiába egyeztettek az önkormányzattal a hatósági ár bevezetésről, úgy tűnik: ebből egyelőre semmi sem lesz. Ezért továbbra is szinte taxisonként más-más a tarifát használnak a városban.
– Mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti – jegyezte meg az egyik Kockás taxival dolgozó Mikulai József, érzékeltetve: az üzemanyag-áremelés ellenére sem lehet növelni a viteldíjat, hiszen a változó tarifák miatt így is meg kell küzdeni a konkurenciával. Ő például 250 forintos alapdíjjal dolgozik, a kilométerdíja 170 forint, a várakozásért pedig percenként 30 forintot kérne. Azért csak kérne, mert ezt már nem meri felszámolni.
Azt is elmondta: örül, ha óránként-kétóránként akad egy-két utasa, de gyakran ennél többet is várni kell fuvarra. A nehézségek ellenére azonban úgy gondolja: lesz még jobb is.

Nem emel árat a volán taxis Mucsi József sem, mondván: azt már nem bírná el az utazóközönség. Hiába kérne többet a fuvarért, ha a kuncsaftjai lemorzsolódnának. Az üzemanyag árának emelését követően is marad a 100 forintos alapdíja, az ugyancsak 100 forintos kilométerdíj és a 30 forintos percenkénti várakozásért fizetendő tarifa. Hetente egyszer, a Tóalj utcai Mol-kútnál tankolja teli – általában 15 ezer forintért – gázolajjal az autóját. Mint megjegyezte: ha dolgozni akar, meg kell venni az üzemanyagot, annyiért, amennyiért árulják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szembenézni a múlttal

Az Emlékpontban egy város néz szembe a múltjával, és ez azért fontos dolog, mert ugyanezt az ország… Tovább olvasom