Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nem mindegy, hogy még hány hónap az élet

Hódmezővásárhely - Tűzzük ki a két hónapos túlélési célt – mondta az onkológus az ismert vásárhelyi vállalkozó, Arany József feleségének, amikor kiderült, az asszony epeúti májrákban szenved. Még tizenhat hónapig élt, és ez nem valami csodának, hanem a döntéseiknek köszönhető. A történet látlelet, nem egy betegről, hanem az egészségügyről.
– Nem csak a mi tapasztalatunk, hogy az ilyen baj akkor éri el az embert, amikor már épp minden gond elsimult a család körül – kezdi a történetet Arany József. Az 59 éves hódmezővásárhelyi gépész üzemmérnök, vállalkozó sokáig pereskedett a General Motorsszal, a tortúra 2009-ben ért véget.

Figyelmeztető jelek

– Föllélegeztünk. Elmentünk a feleségemmel üdülni. Mindketten fertőzést kaptunk, májmételyt, amit ő különösen megszenvedett. Meggyógyultunk, de valószínűleg ide vezethető vissza Judit epeúti májdaganatának eredete. Mindketten epeműtöttek voltunk, az ilyen beavatkozás eredménye, a heg gyógyul ugyan, de fertőzés következtében begyulladhat. Amerikában minden epeműtöttnek elmagyarázzák ezt a rizikót, hogy nagyon vigyázzon külföldön, és évente legalább egyszer menjen szűrővizsgálatra. Nem emlékszem, hogy nekünk mondtak volna ilyet. Amerikában – utánaolvastam – az epeúti májrákos betegek nagy többsége az észleléstől számítva még 15 évig él. Nálunk a 95 százalék a baj fölfedezése után 3 hónapon belül meghal. Szóval meggyógyultunk, és nem figyeltünk bizonyos tünetekre – az orvos sem. Nem tűnt föl, hogy Judit szervezetében a véreredmény szerint megugrott a bilirubinszint, nagyobb az alkalikus foszfatáz értéke, és romlott a látása is. Ezek a jelek mind a májműködés zavarára utalnak. Amikor már arra panaszkodott, hogy szúr az oldala, megint elmentünk orvoshoz, és 3D-s ultrahangra. 10×5 centis daganatot mutatott. Tavaly január közepén megtudtuk, hogy ez epeúti májrák.

Arany József otthon, felesége fényképével. Amikor a rákkal küzdöttek, orvosi könyveket bújt, kutatókkal beszélt – és vitába szállt az orvossal. Nem bánta meg. A szerző felvétele
Arany József otthon, felesége fényképével. Amikor a rákkal küzdöttek, orvosi könyveket bújt, kutatókkal beszélt – és vitába szállt az orvossal. Nem bánta meg.
A szerző felvétele

A házaspár több orvossal is beszélt, egyikük ajánlott egy magyar sebészt, aki addig már több daganatos betegen végzett speciális műtétet. Kiiktatta a keringésből és kezelte a májnak azt a felét, amelyen a daganat nőtt, egy másik kezeléssel megnövelte az egészséges felet. Ezek után a daganat eltávolítható. Ez az eljárás Judit esetében biztatóan kezdődött, aztán megjelent a tüdőben az áttét.

Pusztába kiáltanak

Sokáig nem állhat fenn az az állapot, ahogyan a magyar egészségügy hozzááll a rákgyógyításhoz – összegzi véleményét dr. Bertha András experimentális toxikológus, rákkutató, akihez Aranyék is eljutottak, segítséget keresve. – Egy onkológusnak egy ambuláns rendelés alatt 30–50 beteggel kell találkoznia. Ez nagy leterheltség. A másik gond: bár a tudomány fejlődik, a most alternatívnak nevezett gyógyításhoz az onkológusok zöme fenntartással viszonyul. Holott nemcsak József feleségének, hanem sok száz, ezer betegnek a példája bizonyítja: a szakmai protokoll által előírt kemoterápiás kezelésnél már vannak hatékonyabb megoldások. Hónapokkal, évekkel hosszabbítják meg a beteg életét, és ez számít. Most igenis érvényesül a kemoterápiás szereket gyártó gyárak üzleti érdeke: a vegyület bevezetéséhez kötődő költségeket és az extraprofitot meg akarják kapni, és az ezt szolgáló marketingre rá is tudják költeni a pénzt. Ezzel nehezen veszi föl a versenyt egy internetes honlap, mint az enyém.

Dr. Bertha András hozzáteszi: amiről beszél, nyílt titok. Újat hozni ilyen körülmények között az tud, aki kitartóan halad a célja felé. Az ő kapcsolata a pécsi egyetemmel tudományos hátteret biztosít eredményeinek, amelyeket november közepén a Magyar Onkológiai Társaság kongresszusán ismertetnek. Hivatalosan étrend-kiegészítőnek minősülő készítményeiről van szó.

– Ültünk az onkológusnál márciusban, Jutka keze reszketett az enyémben, az orvos megmondta, hogy ez nagyon agresszív és gyors lefolyású betegség, és „tűzzük ki a két hónapos túlélési célt". Azt hittem, megnyílik alattam a föld – mondja József.

Nem nyugodtak bele, tovább keresték a segítséget. A férj hazai és angol nyelvű honlapokat bújt, orvosi szakkönyveket olvasott, kutatókkal beszélt, levelezett.

Anyák napján ment el

– Tudott, hogy bizonyos kemoterápiás szerek roncsolják az egészséges sejteket is, és közismert, hogy a máj a legfontosabb méregtelenítő szervünk. Előfordul, hogy a beteg nem is a rákba, hanem a kezelés hatásaiba hal bele. A gyógyítást szabályozó protokollok mégis kemoterápiát írnak elő. Drága szerekről van szó, a tb-nek pedig nem üzlet az epeúti májrák kezelésére szolgáló kemoterápia támogatása. Nem sajnáltuk a pénzt – de sokszor hezitáltunk, mert nem akartuk, hogy amit beadnak Jutkának, az még ártson is. Emiatt volt konfliktusom az onkológussal. Nagyon felbőszítettem, amikor egy bizonyos szert erőltetett, miközben azok a kutatók, akiket megkérdeztem, ezt nem javasolták. Azt mondta, ő az orvos, nem én. Végül Jutka beleegyezett, beadatta, de nem reagált a szervezet. Ezután döntöttünk a feleségemmel úgy, hogy szakítunk a kemoterápiával. Magyar kutatók készítményeit szedte, amelyek a máját és az immunrendszerét erősítették. Az eredményei jók voltak, ismét szóba került a műtét, amikor augusztusban az egészséges májrészen is megjelent az áttét. Ekkor fogyott el végleg a remény. Ám a két hónaphoz képest így is még 16 hónapot tölthettünk együtt, és ebből egy év emberhez méltó volt. Idén május elsején, anyák napján ment el. Itthon volt velünk mindvégig. Kislányunk másnap érettségizett volna.

Orvosok és kutatók

József nem hibáztat senkit. Csak azért vállalta, hogy elmeséli a történetet, mert tanulságos lehet az érintett családoknak, és azoknak, akik változtatni tudnak a viszonyokon. Az onkológusok leterheltek és többnyire zárkózottak, a kutatók kedvesek, ráérnek a betegre, nem restek elmagyarázni mindent a laikusnak. A Hospice Szolgálat munkatársai előtt is le a kalappal. A készítmények pénzbe kerültek, és némelyiket olykor azért volt nehéz megszerezni, mert a szabadalom gazdája berágott, amikor meglátta, hogy a szert háromszoros áron hirdeti valaki a neten, s ezek után nem foglalkozott a kereskedelemmel: csak tőle lehetett megvenni. Használtak olyan magyar étrend-kiegészítőt, ami másutt már gyógyszernek minősül. A PET CT vizsgálatra, amely a legkisebb daganatot is észleli, 300 ezer forintért lehet rövid idő alatt bejutni, és persze ismeretség nélkül nagyon nehéz boldogulni. Viszont a baj idején szerzett kapcsolatok zöme megmaradt: orvosokkal, érintett családtagokkal. A közös tapasztalat miatt van, hogy amikor fölhívják egymást, a beszélgetés ritkán tart egy óránál rövidebb ideig.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. DMagóg 2011. szeptember 08. 10:42
  „33. bakosandras 2011.09.04. 23:11: "A kettes kórháznak történetesen nincs is köze a sztorihoz."

  Ön írta: "A történet látlelet, nem egy betegről, hanem az egészségügyről."

  Lehet, hogy a kettes kórház és az egészségügy tényleg nem említhető egy lapon, ám mégis része az egészségügyi látleletnek.”
 • 36. Vadgesztenye 2011. szeptember 05. 19:44
  „T. bakosandras

  "én meg nem szeretném azt, hogy ennek a történetnek az örvén bárkit is bántanának" - nem-e?? A kommentelők csupán tapasztalataikat írják le az átélt hasonló helyzetükről. A betegeket és hozzátartozóikat talán nem bántották azok a...a...(inkább nem írom ki), csak annyira hogy halálukat okozták, de ez az újságíró számára ezek szerint semmiség. S ha ennyire érzéketlen a betegekkel szemben, hát legyen benne része és utána írjon nem bántó, velős cikket! Higgye el ahhoz is szívesen kommentelnénk!
  Mert ugye van újságírói etika, van Hipokrateszi eskü és sorolhatnám, de minek ha az adott szó mára semmit nem ér.
  Ismétlem mindig vannak kivételek, de olyannyira kihalóban (mint a krónikus osztály betegei) azok előtt főt hajtok!
  Szóval bakosandras - ne csak az aludttejet fölözze, hanem kavarjon a mélyére - nevezze nevén (nem bántó hangon) a cikkeiben leírtakat s nem lesz gondja, hiszen az újságírás ezzel járna, és ne reszkessen a következménytől.”
 • 35. demeterkornel 2011. szeptember 05. 06:48
  „Először is minden tiszteletem Arany Úré és feleségéé, hogy ilyen sokáig kitartottak, és persze részvétem Arany Úrnak.
  Az édesanyám az USA-ból szokott hozni egy olyan szert, amit rákos betegek kapnak ott kint, és sokkal erősebb, mint a kemoterápia, azzal a különbséggel, hogy ez a szer nem támadja meg az egészséges sejteket, csak a rákosokat. Eddig 5 rákos embert tudott meggyógyítani!!! (A szer nevét azért nem írom le, hogy nehogy reklámozással vádoljanak.) 6 betegnek adott az egyébként élettárásnak hozott szerből, de az egyiknél olyan előrehaladott volt a rák, hogy nem tudta meggyógyítani. Az érdekes az, hogy olyan szerről beszélünk, amit Magyarországon betiltottak, mondván, hogy káros mellékhatásai vannak. Mert ugye a kemoterápiának nincsenek! (!!!)
  Még az orvos is azt mondta, amikor meglátta a szert, hogy ez be van tiltva, ezért ő nem ajánlhatja, de nagyon jól tették, hogy beszerezték külföldről, mert jelenleg ezzel van esélye egy rákos betegnek a gyógyulásra. Ennyit a magyar egészségügyről.”
 • 34. thebest 2011. szeptember 05. 06:18
  „A pénzről, hanyagságról és főleg a nemtörődömségről van szó. Lehet, hogy most ebben a cikkben a pénzt nem említették, de igen is ha valaki nem fizet eleget, azt mondják neki: "Korának és testalkatának megfelelő az állapota..."
  ami igaz de semmi igazi jelentése nincs, csak max annyi, <moderálva> mikor lesz pl egy szívrohama vagy rákja vagy agyvérzése, mert amíg nem saját magának lesz addig miért ne fosnának bele...
  A 2-es kórházról meg annyit, hogy apám még régebben szétvágta a kezét, majdnem 2-3 ujja oda lett, bement a 2-es kórházba, h ömlik a vér a kezéből, és azt mondták neki, h menjen innen itt nem látják el...”
 • 33. bakosandras 2011. szeptember 04. 23:11
  „Vadgesztenye, én meg nem szeretném azt, hogy ennek a történetnek az örvén bárkit is bántanának, akár még így, kommentekben is. A kettes kórháznak történetesen nincs is köze a sztorihoz.”
 • 32. csokifagyi 2011. szeptember 04. 22:44
  „Mignon! Neked valóban felment a cukrod, ezért azt tanácsolom, hogy sürgőssen keress magadnak egy jól képzett orvost, mert aki ilyeneket írkál annál nincs minden rendben!
  Ki beszélt ebben a cikkben az anyagiakról? Te nagyon félre értelmezted ezt az egészet! Jobbulást Neked!”
 • 31. Mignon 2011. szeptember 04. 22:11
  „Olyan az orvosi ellatas Magyarorszagon, "penzorientalt", mint
  Közep-Afrikaban Kongo Nairobi nemzetközi repülöteren.

  Ha nincs az utleveledben 50,- US dollar, a repülöteri utlevelkezelö
  rögtön ervenyteleniti beutazo vizumodat...
  (A következö repülövel jöhetsz is vissza)

  Tudom,
  (Elöre mondtak nekem).”
 • 30. Mignon 2011. szeptember 04. 21:55
  „Valaki magyarazza mar el nekem, hogy is van ez...?

  Ha en beteg lennek Magyarorszagon, odaadom az orvosnak a biztositasi kartyamat.
  Ez egy sötetkek kartya, rajta a nev, cim, ervenyessegi idö.
  Az enyem nemet kartya, ervenyes 31.03.2016-ig.
  A neve:
  "Europäische Krankenversicherungskarte"
  ("Europai Betegbiztositasi Kartya")

  Na most.
  Ok., ezzel ellat a magyar orvos.

  De mennyi "halapenz"-t kell meg fizetnem az orvosnak, növernek, portasnak...?
  Hany boritekot vigyek magammal...?
  Kinek mennyi eurot "dukal" beletenni, hogy le ne egjek...?

  Ilyen ismeretlen helyzetekben nem ismerem ki magam.

  Inkabb, nem is leszek beteg Magyarorszagon!
  Az, tiszta rafizetes.”
 • 29. Mignon 2011. szeptember 04. 21:31
  „Valo igaz lehet hogy tuloztam.

  De mentsegemre legyen mondva, hogy "felment a cukrom"...!
  Termeszetesen vannak ma is Magyarorszagon kivalo, kitünö, nagyszerü orvosok,
  semmi ketseg!

  De nagyon utalom, amikor hazudik az ember!
  Nagyon utalom, amikor mganak hazudik az ember!
  Önnönmagat kabitja es felrevezeti!

  A "hazaszeretere" valo hivatkozassal...

  Ez egy veszelyes dolog.

  A sok hzugsag utan, amivel sajat magunkat etetjük, az lesz a vege, hogy
  ezt elfogadjuk,

  mint igazsag...!

  Itt a problema.”
 • 28. manner 2011. szeptember 04. 20:50
  „Az egészségügyben minden beteg egyenlő,de vannak egyenlőbbek.Sajnos saját tapasztalat hogy nem veszik komolyan
  a beteg panaszait,de ha mégis,az olyan vizsgálatok mint a PET CT pozíció,pénz,vagy kapcsolat nélkül elérhetetlen a mezei beteg számára.Kemoterápia adásakor szívesen hivatkoznak a protokollra,de az utána következő időszakban amikor kontrollvizsgálatokra kéne küldeni a beteget (protokoll szerint),gyakran hangzik el az a mondat hogy az intézménynek már nincs rá kerete......”
 • 27. DMagóg 2011. szeptember 04. 20:23
  „26. Vadgesztenye 2011.09.04. 20:12 !
  A szívemből szóltál! Sajnos!”
 • 26. Vadgesztenye 2011. szeptember 04. 20:12
  „T. Bakos András újság/cikk író!
  A nem teljeskörű tájékoztatás, nevek és címek le nem írása vezet a magas számú kommentekhez.
  Nem kell a személyiségi jogokra hívatkozni! A betegek jogait ki védi a szakma szeretetével szemben teljesen immunis orvosoktól és ápolóktól? Nyugodtan nevén lehet nevezni a kiválóságokat, és a bukottakat!
  Visszatérve a Szegedi II. Kórház Krónikus osztályára, ott fennhangon sírnak-rínak, de nem a betegek, hanem orvosok és ápolók, hogy így nincs pénz, úgy kevés a fizetésük.
  Hát amilyen munkát ott végeznek, azért (a semmiért !) nem hogy kevés, hanem TÚL SOK a fizetésük.
  Persze mondhatnánk, hogy fejétől bűzlik......hát igen, ha az osztályt vezető főorvos ( P.GY) maga is élen járna a hatékony és eredményt felmutató munkájával, nagyobb fegyelmet-szakmai alázatot követelne, biztosan nem lenne több megyére kiterjedően nagyon ROSSZ híre az intézménynek.
  Az ott dolgozók amikor a munkaszerződésüket aláírták, tudták, hogy mit és mennyiért kell elvégezniük, úgy, hogy attól a pillanattól kezdve nincs alapja a panaszuknak, oszt jónapot. Jó lenne ezt tudatosítani mindenkiben.”
 • 25. bakosandras 2011. szeptember 04. 20:05
  „Ez, hogy "úgy szar, ahogy van", szerintem túlzás. Abban biztosan kiegyezhetünk, hogy vannak nagyszerű orvosok, akik arra tették föl az életüket, hogy meggyógyítsák az embereket, és vannak kétségbeejtő körülmények, amelyeken lehetne, jó lenne változtatni.”
 • 24. Mignon 2011. szeptember 04. 14:13
  „DMagog!

  En is tisztelem es becsülöm a mentösöket!

  A kepzettsegre es az "emberi mivolt"-ra akartam ravilagitani.

  Lehet, hogy eleted a Team-nek es a mentösöknek köszönheted, de az is elöfordulhat, hogy
  mint a Te esetedben ahogy leirtad

  Nyugaton meg egy mentöt sem kellett volna hivni...

  Különben Nemetorszagban ilyen autoval kihivott orvos egy balesethez, (ügyeletes)
  ("Notarzt")
  csak olyan sebeszorvos lehet, aki elötte minimum 3 evig egy korhazban mint gyakorlo sebesz dolgozott.

  Ö megy szükseg eseten külön kocsival a mentösauto utan.”
 • 23. DMagóg 2011. szeptember 04. 13:48
  „22. Mignon 2011.09.04. 13:31!

  A mentők személyzetének, a klinikai team-nek köszönhetően túléltem már olyat, amit nem biztos, hogy másutt is sikerült volna! Persze, ettől még lehet, hogy úgy .... ahogy van. Reménykedj, hogy ott könnyebben túléled, de azért annyira ne légy benne biztos!”
 • 22. Mignon 2011. szeptember 04. 13:31
  „Magyarorszagon az egeszsegügyi ellatas ugy szar, ahogy van.

  Sem technikaliailag, sem emberileg meg sem közeliti a Nyugatot.
  Schmitt köztarsasagi elnök ur az ifju kezdö egyetemi hallgatoknak mondta, hogy

  "ne hagyjak el szülöföldjüket az egyetem vegeztevel, menjenek ezen a `rögös uton", itthon..."

  Ha valaki a "haza" fogalmat összekapcsolja a "szülöföld" fogalmaval,
  az = zsarolas".

  Sajat velemenyem.”
 • 21. DMagóg 2011. szeptember 04. 12:39
  „18. fili-busz 2011.09.04. 11:38!
  Hol jobbak a nagy többség számára a túlélés (gyógyulás) esélyei? Nem vitatva, hogy jó szerencsével itt is kerülhetsz olyan orvos keze alá ami felér egy csodával.”
 • 20. csokifagyi 2011. szeptember 04. 12:24
  „itt talán arról van szó hogy a májráknál a hagyományos orvoslás által végzett kemoterápia eredménye 3 hónap után a halál..itt ezért más gyógymódot kerestek..nem is sikertelenül..Az amerikai túlélés lényege az időbeni felismerés..az előírt kontroll vizsgálatok miatt és a megfelelő időben felfedezett daganat operálható és tünetmentesen lehet 10-20 évet élni!!!:Gondolom ebben az esetben is az árulkodó jelek figyelmeztetőek lehettek volna az orvosoknak..akik ezt figyelmen kívül hagyták.Ebben a gyorsan növekedő daganatnál egy -két hónap is rengeteget számít!!!!A kommentek jól eltávolodtak a témától..talán a FIDESZről és a pénzügyi válságról még nem írtak....”
 • 19. piccola 2011. szeptember 04. 12:13
  „A PET/CT egy köztudottan túlfinanszírozott eljárás, mert egyik politikusunk érdekkörébe tartozik. Ennyi pénzből sokkal több vizsgálatot is el lehetne végezni, és nem kellene annyit várni a vizsgálatra. (Ezért kerül olyan sokba a betegnek is, ha saját költségére akarja elvégeztetni.)”
 • 18. fili-busz 2011. szeptember 04. 11:38
  „5. norad 2011.09.03. 20:48
  9. csipcsup 2011.09.03. 22:26
  Nekem az a kifogásom, hogy itt egyes emberek úgy állítják be a nyugatot,mint a mennyországot, ahol csupa öröm és vidámság az élet, itthon pedig csak a rosszat látják. Tény, hogy vannak jó dolgok (is), de nem fenékig tejfel az élet ott sem. Az ottani bevándorlók 80-90%-a minimálbérért dolgozik(sz.t pucol), így teremtve meg az ottani lakosság "kényelmét".
  Ezzel nagyon sok magyar embert félre vezetnek/vezettek és ami a legrosszabb, rombolják az életkedvüket, amihez egyrészt nincs joguk, másrészt erkölcsileg sem helyénvaló. A kérdésem MIÉRT?
  Miért jobb az nektek, ha elveszitek a más ember hitét, azt a keveset is,ami még megmaradt?
  És most pár dolog:
  - nyugaton(Angliában) 2-5 év hűségidő után fizet a munkaadó táppénzt(évente kb. 3 hetet), nem úgy mint Mo-on a munkába álllás pillanatától. És ha munkahelyet váltasz, kezdődik elölről. Mekkora felháborodás lenne ezért Mo-on? Lehet, hogy éppen a legnagyobb pocskondiázók lennének a leghangosabbak.
  - 3 ismerős mesélte ugyanazt: fájt a dereka, lába. Elment a háziorvosához. Ott 10 napra adtak neki időpontot. NEM VIZSGÁLTA ME G AZNAP! Aztán egyiküket hazaküldték "pihentetni".
  - mindenki ismeri a nem régi esetet, amikor az angol mentőorvosnak nehezére esett 100 métert gyalogolni a magyar diáklányért és azt csak felületesen vizsgálta meg később, aki belehalt a betegségébe. A mentőorvost FELMENTETTÉK!!!!!!!!
  - a legutolsó botrány pedig, hogy "megmérgezték" a tápvizet

  Én inkább arról szólnék, hogy a MAGYAR orvosok a minap visszavarrták a kézfejét egy embernek. Nem különben a MAGYAR a mentősök emberfeletti munkájáról is szót kell ejteni.
  Minden tisztelet és becsület mindannyiuknak!!!
  Pocskondiázással, kishitűséggel semmire se megyünk.
  Összetartással sokkal többre.
  De ahhoz el kell kezdeni.
  MOST.
  És legelőször mindenkinek saját magának!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pély Barna dalt ír a vásárhelyi Dodgem gyerekzenekarnak

Bárhol is lépjenek fel, nagy szeretettel fogadja a közönség a gyerekekből álló Dodgem együttest. A srácok zenéltek már a borfesztiválon és iskolai farsangon is. Tovább olvasom