Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nem vonzók az ipari szakmák a fiataloknak

Hódmezővásárhely - Akár 60 ezer forintot is kaphatnak a hiányszakmát tanuló diákok, ennek ellenére kevesen tanulnak villanyszerelőnek, gépi forgácsolónak vagy kőművesnek. Az általunk megkérdezett vásárhelyi fiatalok nem tervezik, hogy külföldre mennek dolgozni.
– Családi indíttatásra kezdtem villanyszerelőnek tanulni. Az érettségi után nem akartam főiskolára menni – kezdte a vásárhelyi Rónyai Roland. A 22 éves fiatal utolsó évét tölti a Hódmezővásárhelyi Szakképző Centrum Kalmár Zsigmond Tagintézményében, nyáron végez. A gyakorlatot egy kft.-nél tölti.

– Egyelőre szeretnék itt maradni. Hiába a nagyobb fizetések, külföldben nem gondolkozom. Van negatív példa előttem, testvéremet nem fizették ki, meg az ingázás is drága – mondta Roland. Tervezi, hogy az érintésvédelmi vizsgát is leteszi, de ehhez szüksége van előtte három év szakmai tapasztalatra. Hozzátette még, hogy osztályában mindössze hatan tanulják ezt a szakmát.

A kft.-nél megtudtuk: most is fel tudnának venni két embert, de nem találnak szakmunkásokat, így rákényszerülnek, hogy kineveljék a fiatalokat – mondta a vásárhelyi kft. ügyvezetője. A cégnél ipari automatizálással foglalkoznak, amit az iskolákban nem is tanítanak. Jelenleg két diák tölti náluk szakmai gyakorlatát, de mivel kevés a villanyszerelő, tervezik, hogy a jövőben is együttműködnek a Kalmárral.
 
Rónyai Roland a nyáron végez, szeretne a gyakorlati helyén dolgozni. Fotó: Antal Sándor
Rónyai Roland a nyáron végez, szeretne a gyakorlati helyén dolgozni. Fotó: Antal Sándor

– Konténert hegesztettem, csarnokot készítettünk, paneloztunk – sorolta a 17 éves Takács István, aki épület- és szerkezetlakatos-vizsgát tesz jövő nyáron. A fiatal egy mindszenti kft.-nél tölti gyakorlatát, azt mondja, ott is szeretne elhelyezkedni, hiába a kecsegtető külföldi ajánlatok.

Az internetes álláshirdetések között számos olyat találunk, ahol több mint 1500 eurót, azaz közel félmillió forintot kínálnak, míg hazánkban jó, ha egy lakatos megkeresi a nettó 120-150 ezret. – Fiatalként ennél jóval kevesebbet fogok kapni, de néhány évig biztosan szeretnék itt maradni, hogy tapasztalatot, rutint szerezzek – fogalmazta meg terveit István, aki már eldöntötte, másodszakmája a hegesztő lesz.

Osztályába jelenleg vele együtt hat szerkezetlakatos jár. István úgy gondolja, többen azért nem jelentkeznek az ipari szakmákra, mert nem szeretnek dolgozni.

A Kalmárban az idén öt, ösztöndíjjal támogatott hiányszakma van. – Az összes évfolyamot nézve ácsnak 14-en, épület- és szerkezetlakatosnak 16-an, gépi forgácsolónak 11-en, kőművesnek és hidegburkolónak 18-an, villanyszerelőnek 19-en tanulnak – mondta Papp András. Az igazgató hozzátette, jövőre ugyanezek lesznek a hiányszakmák, kivéve az ácsot, de bekerül a körbe a hegesztő, valamint a fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító is.

A hiányszakmát tanulók a második esztendőtől akár 60 ezer forintot is zsebre rakhatnak. Az iskolai ösztöndíj tanulmányi átlagtól függően 10–30 ezer forint lehet, a gyakorlati időszakban meg is duplázhatják ezt az összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vonzók az ipari szakmák a fiataloknak

Nem vonzók az ipari szakmák a fiataloknak
Akár 60 ezer forintot is kaphatnak a hiányszakmát tanuló diákok, ennek ellenére kevesen tanulnak villanyszerelőnek, gépi forgácsolónak vagy kőművesnek. Tovább olvasom