Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Nincs veszély: a gyenge immunrendszer vezetett a hattyúpusztuláshoz

Hódmezővásárhely - Lapunk január 25-én tett bejelentése alapján vizsgálták, mi miatt pusztulhatott el öt hattyú Hódmezővásárhelyen. Kiderült, az elhullást nem fertőzés okozta, és nem is olyan kórokozók, amelyek veszélyt jelentenének a gazdasági haszonállatokra.
Mint lapunk megírta, olvasói jelzésre öt hattyútetemre bukkantunk Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében. Az elhullást jeleztük a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak. A járási hatósági főállatorvos és munkatársai az egyik tetemet a Nébih laboratóriumába küldték vizsgálatra.

Az eredményektől függetlenül, a szakemberek a pusztulás egyik okaként azt tartották valószínűnek, hogy a hosszan tartó téli, havas időjárás viselte meg a hattyúk szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése. A kevés és rendszertelen táplálkozás, a fagyos idő hozzájárul az ellenálló képességük gyöngüléséhez. Ilyenkor az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok, paraziták elszaporodhatnak.

A laboreredmények időközben megérkeztek, és a fentebb vázolt teóriát erősítették meg. A boncolásra küldött hattyútetemben nem találták nyomát sem a haszonállat-állományt veszélyeztető, sem pedig közegészségügyi szempontból jelentős, bejelentésköteles fertőző betegségnek. Az egyéb vizsgálatok fakultatív pathogen kórokozókat mutattak ki. Ez azt jelenti, hogy az elhullott hattyúk szervezetében korábban is jelen voltak a kórokozók, amelyek erős immunrendszernél nem jelentettek problémát, csak most, hogy a téli időjárás miatt legyengült a szervezetük. 

A tetemeket a járási főállatorvos az előírások szerint ártalmatlaníttatta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 év albérlet után saját házukban élhetnek

25 év albérlet után saját házukban élhetnek
A vásárhelyi Varga Jánosnak és feleségének, Évának figyelemmel kísérjük az életét. Huszonöt év albérlet után költözhettek saját házba Óföldeákon, amelyet önzetlen, egymilliós pénzadományból vásárolhattak meg. Tovább olvasom