Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Női lelkész a vásárhelyi evangélikus gyülekezet élén

Hódmezővásárhely - Egy hatezer fős gyülekezetben végzett munkáját hátra hagyva vállalt lelkészi szolgálatot az alig ötvenfős vásárhelyi evangélikus közösségben Nagy Ervinné Bácskai Zsuzsanna, akinek a férje is lelkipásztor.
Deák László vásárhelyi evangélikus lelkész távozásával az orosházi Nagy lelkészházaspár vállalta a kis létszámú, ám nagy hagyományokkal rendelkező vásárhelyi közösség szolgálatát. Érdekes: eltérően az egyházban megszokottól Nagy Ervinné Bácskai Zsuzsanna lett a kinevezett lelkipásztor, és nem férje, aki jelenleg kisegítő szolgálatot vállal felesége mellett.

– A férjem kifejezett kérése volt, hogy így alakuljon, nem a püspök rendelkezett így. Egyébként lehetőségként ajánlották a vásárhelyi szolgálatot, amit örömmel el is vállaltunk, gyakorlatilag helyet cseréltünk elődömmel, Deák Lászlóval, hiszen eddig Orosházán dolgoztunk. Szerettünk volna egy kisebb, átláthatóbb közösségben dolgozni, mint a hatezer fős orosházi, így éppen jókor jött a felajánlás – foglalta össze a lelkésznő.

Égből Pottyant óvoda

Nagy Ervinnétől megtudtuk: a Zrínyi utcai óvoda felújítását az önkormányzat vállalta a nyáron, a munkálatok befejeződtek. A Vásárhelyi Égből Pottyant Evangélikus Óvodába – merthogy ezt a nevet választották – 82 gyereket írattak be, három csoportban kezdődhetett az óvodaév. A sikeres beiratkozás eredményeképp a pedagógusok számát növelni kellett egy fővel, a pályakezdő óvónő egyébként a vásárhelyi evangélikus presbitérium tagja. Szeptember harmincadikán, az intézmény hivatalos átadóján Levente Péter és barátai adnak műsort a gyerekeknek. 
A szolgálatihely-váltás körülményeit nem könnyítette meg, hogy az egyház döntését követően a nyáron a gyülekezetnek át kellett vennie a Zrínyi utcai óvoda működtetését. A lelkésznő elmondása szerint egyetlen engedély megszerzése sem ment könnyen.

Elárulta: kicsit izgult, hogy elfogadja-e a közösség, hiszen a gyülekezet történetében eddig hét férfi lelkipásztor szolgált. Ám kiderült: félelme alaptalan. Úgy fogalmazott: biztosan vannak olyanok, akik mint nőt, nem tartják megfelelő lelki vezetőnek, de a személyes beszélgetések során ezt egyáltalán nem tapasztalta.

– Július óta élünk Vásárhelyen, így volt rá időnk, hogy a gyülekezet családjait végiglátogassuk. Nagyon érdekes a közösség, hiszen református és katolikus hívő is tartozik közénk, nekünk fizetik az egyházi hozzájárulást. A „személytől személyig, lélektől lélekig" evangelizációban hiszek, és remélem ezen az úton bővülni fog a gyülekezet, ami papíron csaknem 400 lelket számlál, ám az istentiszteleteken rendszeresen csupán 40-50 fő van jelen – mondta a lelkésznő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A '80-as évek menői Vásárhelyen

Vásárhelyen találkoznak szombaton és vasárnap a nyolcvanas évek sikeres autóversenyzői, akik… Tovább olvasom