Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Női parkoló a garázsban

Hódmezővásárhely - Kifejezetten nőknek készült öt parkolóhely a vásárhelyi mélygarázsban. A kijárat közelében lévő állásokat gesztusnak szánta a kivitelező, a valódi indokok ismerete nélkül azonban könnyen félreérthető a szándék. A női parkolóhelyek nem szélesebbek a többinél.
Az első pillanatban nehéz eldönteni, az ember sírjon-e vagy nevessen, amikor megpillantja a parkolóhelyek egy részén felfestett ábrát az új vásárhelyi sportcsarnok mélygarázsában. A sofőrök hozzászoktak már a mozgássérült és családi helyet jelölő rajzokhoz, az önmagában ácsorgó, szoknyás alak azonban egyáltalán nem szokványos. Női parkoló? – kérdezzük hitetlenkedve. Felhívtuk hát a városellátó vezetőjét, Magyar Józsefet, aki a kivitelezőhöz irányított minket. Annyit azonban elárult, szó sincs diszkriminációról, épp az ellenkezője ihlette az „alkotókat": a női parkolók közel vannak a kijárathoz. Egyébként, tette hozzá, Németországban ez már általános.

A nálunk viszont szokatlan jelenséggel kapcsolatos rögtönzött közvélemény-kutatásunk első alanya Marosi Andrea volt. A mélygarázsban álló autójához tartó fiatal lány elmondta: észrevette a szokatlan ábrát, de értelmezni nem tudta. Talán csak szoknyában lévők állhatnak oda? – ez jutott az eszébe, az viszont nem, hogy ott parkolja le az autóját. Amikor elárultuk, hogy nőknek fenntartott helyről van szó, azt mondta: neki tökéletes az a rész, ahol eddig állt.

Mónika Schönbeck szerint jó, hogy közelebb van a kijárathoz a női parkoló, de ettől még nem biztos, hogy máskor is ide fog állni Fotó: Tésik Attila
Mónika Schönbeck szerint jó, hogy közelebb van a kijárathoz a női parkoló, de ettől még nem biztos, hogy máskor is ide fog állni Fotó: Tésik Attila

 Nem sokkal később egy fiatalasszony érkezett kocsijához, amely szintén nem a hölgyeknek fenntartott helyen állt. Bár ott sétált el előtte, még észre sem vette, hogy szoknyás alakokat festettek az aszfaltra. Kedvünkért kipróbálta a helyet, közben pedig azt mondta: tetszik neki a pozitív megkülönböztetés. Ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy máskor is ide fog állni. Mónika Schönbecktől azt is megkérdeztük, vajon Németországban milyen hagyományai vannak a női parkolóknak. A fiatalasszony – mivel férje német – évekig élt kint, de egyetlenegy ilyen parkolóval nem találkozott.

Egy gesztus a hölgyeknek

5 női parkolót építettek a bejárathoz közel annak a tervezőnek a javaslatára, aki gyakran megfordul Nyugat-Európában – ezt Kendi Imre, a kivitelező K'Art vezetője mondta el lapunk kérdésére. Mindezzel a céljuk a kényelem és a nagyobb vagyonbiztonság megteremtése volt – utóbbit úgy kell érteni, hogy a nőknek kevesebbet kelljen a kihalt mélygarázsban egyedül sétálniuk, míg elérik az autójukat. Mindez tehát egy udvarias gesztus a hölgyeknek – tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy ezek a helyek nem szélesebbek a többinél, az oszlopok mellett 260 centiméter, középen mindenhol 240 centiméteres egy-egy hely.

Olvasóink írták

 • 12. Mélygarázstervező 2008. október 20. 22:00
  „Kedves Mindenki!

  Élvezettel olvasom a hozzászólásokat, már ami a szalonképes megjegyzéseket illeti. Lassan egy évtizede garázstechnológus tervezőként dolgozom, azaz speciálisan és kizárólag mélygarázsokat, parkolóházakat tervezek. Ez is egy hivatás. Igen, van olyan, hogy női parkoló. Külföldön sok. Kész táblákat, és kijelzőket lehet venni, amik a női piktogrammal mutatják, hol vannak ezek a helyek, van-e belőlük szabad stb. Valóban gesztus, és nem lenézés. Ezekre a helyekre nem állnak be a traktoros kopaszok, mert ciki, így ténylegesen fennmarad a gyengébbik nemnek. A mozgássérültek sajnos már nem ilyen szerencsések, az ő helyükre simán beállnak. Az viszont tilos.

  Szóval kapaszkodjanak meg akik a vásárhelyi garázs kapcsán elborzadtak! Jönnek a női parkolók! Jelenleg 2 olyan mélygarázst tervezünk, ahol lesznek ilyenek. Az egyik Vácott, a másik Budapesten. Akit érdekel a téma, nézze meg a www.koem.hu oldalt, mert ezen a fórumon felbuzdulva rövidesen cikket írok róla.

  Rodé Lajos”
 • 11. Írástudatlan 2008. szeptember 30. 12:52
  „PISZKAVAS! Abban teljesen igazad van hogy Kendiék építették de ezt a létesítményt csak a városnak kelett átvennie nem? Ami azt illeti tényleg nem nagyon csípem Lázárt! De ha unod már és kifogásólhatónak tartod a hozzászólásaimat akkor kérlek ugórd át őket.De azt ne várd te sem de más sem hogy szeressem Lázárt!Üdv:Írástudatlan.”
 • 10. seals 2008. szeptember 30. 00:53
  „Nem csak noi parkolok vannak,biztonsagi okokbol,hanem vannak olyan varosok is,ahol a buszoknak is meg kell allniuk sotetedes utan ott,ahol a noi utas keri.Pl. a Sas utca 5-szam altt lakik,akkor ott keri a megallast.Viszont,csak o szallhat le a buszrol,mas nem,ha ott nem rendes buszmegallo van,vagy masik olyan noi szemely,aki szinte kijelenti a veztonek,hogy o is ott kivan leszallni.Nincs ebben semmi kulonos.En nagyon jonak talalom a biztonsagi parkolot nok reszere.Tenyleg felemetes dolog ejszaka kozepen a garazs melyebe bemenniuk egyedul a kocsijukert,de meg nappal is mert nincs orasi tolongas es forgalom.Az epitot dicseret erdemli meg azert,nem pedig szapulas,hogy probalja az auropai normakat ott is meghonositani.Ha a szoknyas kep nem elg,tegyenek ki tablat is,amin leirjak,miert es kiknek javasoljak azoknak a parkolokank a hasznaltat nok reszere mert ugy erthetobb.”
 • 9. piszkavas 2008. szeptember 29. 14:22
  „Te figyelj már Írástudatlan.
  1. Akármennyire is szeretnéd, nem tudod a polgármesteredre kenni, ugyanis ha elolvasod figyelmesen bizonyos Kendi Imre tervező javaslatára alakították ki a női parkolókat. (Másrészről Nyugat-Európában van rá precedens, ergo nem Lázár agyszüleménye)
  2. Homofób vagy? Most ebbe hogy keversz homokoskat?

  Eszméletlen az a szűklátókörű demagóg duma amit konstans szétfröcsögsz a fórumon. Szinte szelektálás nélkül, minden témára szabva van egy "hülyelázár" megjegyzésed. Ne érts félre, rohadtul egyet értek, de annyira idegesítő egy női parkolókról szóló cikk alatt ezt olvasni.”
 • 8. Carlito 2008. szeptember 28. 09:59
  „Olaszo-ban is egyre elterjedtebbek a "noi" parkolok,amik elsosorban biztonsagi celt szolgalnak es nem kenyelmit. Ezeket a "noi" kocsiallasokat kamerakkal figyelik,a nok nagyobb szemelyi biztonsaga erdekeben. Nagyon pozitiv hozzaallasnak tartom, ha egy garazs tervezteto meg erre is odafigyel.”
 • 7. mujjó 2008. szeptember 26. 20:02
  „Szerintem meg jó ötlet. Kicsit felhívja a figyelmet a nőkkel szembeni előzékenységre, ami igen csak maghalványult az utóbbi időkben.”
 • 6. orbit 2008. szeptember 26. 10:20
  „Köszönjük Emese!:-)”
 • 5. Írástudatlan. 2008. szeptember 26. 09:55
  „Hát meg áll az ember esze!Tényleg ilyen idióták vezetik ezt a várost?Vajon majd hól és mivel lessz jelőlve a melegek parkolója? Csodálkozom rajta hogy nem találták még ki idáig Igaz ami késik az nem múllik!És ne tán ha Skótok jönnek szerett városunkba?Igen csak elfognak csodálkozni hogy van nekik fenttartott hely pedig nem is jelezték a jöttüket.Úgy látszik hogy nagyon rá ér városunk vezetése és pólgármestere ha ilyen hülyeségeket kitudnak találni.Bár csak ilyen intenzivitással teremtenének munkahelyeket városunkba!”
 • 4. rew 2008. szeptember 26. 09:31
  „Édes istenem!
  Nem női parkolót kellett volna csinálni, hanem a sok idiótának megtanítani újból, hogy hogyan is kell szépen beparkolni, nem a csíkra ráállva.
  Vagyonvédelmi okok?
  Sötét mélygarázs? Fényes nappal is simán kizsebelnek akárkit a norvégok.(és nem mélygarázsban)
  Ez faszság akárhogyan is nézzük.”
 • 3. hu 2008. szeptember 26. 08:56
  „A női parkolóhelyek nem szélesebbek a többinél. Látszik is a fényképen. HA állna mellette autó, akkor nem tudná kinyitni az ajtót! Észre kellen már venni ,hogy szélesebbek lettek az autók, mint a 30 éves szabvány készültekor voltak.”
 • 2. perec 2008. szeptember 26. 07:46
  „Azt a Kossuth téren alakították ki!:)))))))))))”
 • 1. lyány 2008. szeptember 26. 06:58
  „Gratulálunk az ötlethez, tahó parkoló nem lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves fiú okozta a mindszenti bálatüzet?

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság kevesebb, mint három hét leforgása alatt felderítette a nyár… Tovább olvasom