Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nótázás és búcsúzó vásárhelyi ölelések

A virágoké lesz ez a hétvége. A búcsú és a szeretet virágaié. Hiszen ma az érettségi előtt álló középiskolások vesznek búcsút az alma matertől, holnap pedig az édesanyákat köszöntjük anyák napján. „Ilyenek voltunk, vadak és jók” – harsogták csütörtökön este, no és éjszaka a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola végzős diákjai.
Fotó: Tésik Attila
„Ilyenek voltunk, vadak és jók" – harsogták csütörtökön este, no és éjszaka a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola végzős diákjai. A szerenád utolsó napján sem lankadt a jókedvük, pedig már harmadszorra vágtak neki a túrának. Alkohol helyett pedig süteményekkel és üdítővel alapoztak, nótázgatással és öleléssel búcsúztak pedagógusaiktól.

A lovak közé csaptak csütörtökön este a vásárhelyi végzős diákok. A város utcáin nagy volt a jövés-menés, a hátasok húzta kocsikon víg kedélyű csapatok nótázgattak a szerenádtúra utolsó napján, amikor fotóriporterünkkel mi is elkísértük az Eötvös József Szakközépiskola 12/C osztályát. A nagy menet előtt a fiúk és a lányok késő délután a suli egyik osztálytermében gyülekeztek, s muníciót gyűjtöttek. No nem alkohollal alapoztak, hanem egy kis süteménnyel, üdítővel tömték meg a hasukat.

„Ilyenek voltunk, vadak és jók..." – hangzott fel Kovács Ákos jól ismert dala néhány órával később egy Nagy András János utcai ház előtt. Az éneklésnek pedig nemsokára meglett a jutalma is, hiszen néhány perc múlva Kordás Józsefné fizikatanár lépett ki az ajtón, szívélyesen invitálva befelé a fiatalokat. Miközben a diákok falatoztak egy kicsit, az elmúlt négy év legemlékezetesebb pillanatait is felidézték. A tanárnő szerint ezzel az osztállyal kiválóan össze tudták kötni a fizikát a hétköznapi dolgokkal.

Nem kötelességből látja vendégül őket, hanem szeretetből – hangsúlyozta Kordás Józsefné, aki végezetül minden egyes diáktól öleléssel búcsúzott. Sőt még arról sem feledkezett meg, hogy az utcán várakozó lovas kocsi gazdájának, Pap Istvánnak egy kis finomságot csomagoljon az útra.
Majd a huszonhárom eötvösös diák, és persze az osztályfőnök ismét kocsira pattant, s nótázások közepette indult neki az újabb célállomásnak. A végzősök egyébként gondosan megtervezett menetrend alapján „dolgoztak". Már harmadik este nyomták a szerenádot, ám egyáltalán nem tűntek fáradtak. Sőt!

Az eötvösös diákoknak a szerenád utolsó napján sem lankadt a jókedvük. Fotó: Tésik Attila
– Tök jó ez a szerenád! – jegyezte meg Vidács Nikolett az informatikatanáruk házánál. – Eddig már kilenc pedagógust látogattunk meg. Mindegyik vendégség emlékezetes marad, de talán az osztályfőnökünknél, Kecskemétiné Nánai Mariannánál, Erzsébeten volt a legjobb. A házukkal szemben ugyanis egy játszótér van, s kivonultunk libikókázni.
– És a kisfia vízipisztolyával lövöldöztünk – vette át a szót Rácz László. Nikolett szerint egyébként szuper az osztályuk, ám ennek ellenére nem bánja, hogy véget ért ez a négy év. De talán azért sem, mert jövőre is az iskolába jár majd.

Időközben az is kiderült, hogy nemcsak az útvonalat határozták meg, hanem a felhangzó dalok szövegét is előre kinyomtatták a diákok, mondván: fő a biztonság, így legalább nem sülnek bele. Még egy közös fotó az informatikatanárral és a bandával, hangos búcsúzkodás, majd irány a lovas kocsi. Nóta indult, s Betyár már húzta is a társaságot tovább. Már jócskán besötétedett, mire a belvárosi Oldalkosár utcába, a Maminak becézett Juhos Józsefné otthonához értek. A tízemeletes társasházban élő, gépírást oktató pedagógus a panelház előtt vendégelte meg diákjait. A kosárban lapuló finomságok itt is gazdára találtak, no és persze a csapatnak továbbra sem kellett a szomszédba menni a jókedvért.

Az eötvösös diákok végül hajnali egy órakor fejezték be a szerenádtúrát, s tértek haza. Ma pedig jöhet a ballagás, majd hétfőn az érettségi. Persze erre egy pillanatig sem gondoltak a szerenádkor, mondván: majd holnap déltől ráérnek izgulni azon, hogy a jövő héten mi vár rájuk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli esti közgyűlés Vásárhelyen

Nem kell önkormányzati biztos a kórház élére, állapította meg tegnap Varga Jánosné független… Tovább olvasom