Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Növekszik a segélyt kérők száma Vásárhelyen

Susánban, a belvárosban, Kincsestelepen és a külterületen élnek a legszegényebb hódmezővásárhelyiek – derül ki a népjóléti iroda legújabb segélyezési adataiból. A város idén 442,7 millió forintot különített el a költségvetésben a rászorulók támogatására.
Két évvel ezelőtt ötszázan, egy éve hatszázan, az idén januárban pedig már hétszázan kaptak rendszeresen szociális segélyt – ismertette a szomorú számokat a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen Kiss Andrásné, a lakosságszolgálati iroda népjóléti csoportjának vezetője. Az iroda a városban élők szociális helyzetéről készített beszámolójának címében a miniszterelnök neve is szerepel, emiatt az ellenzék tartózkodott a szavazáskor. Az anyag szerint ugyanakkor valóban kimutatható a Gyurcsány-csomag hatása a város szociális és társadalmi helyzetére. Kiderült, míg a város az idei költségvetésében 442,7 millió forintot különített el szociális segélyezésre, addig ez az összeg tavaly még 526,2 millió forint volt.

A szociális segélyezésre fordítható pénz azért csökkent, mert januárban megszűnt a korábbi, legnagyobb kiadást jelentő rendszeres gyermekvédelmi támogatás, ehelyett a családtámogatás új rendszere lépett életbe.

A népjóléti iroda a város 14 választókerületének adatait vetette össze, s ebből kiderül, hogy átlagosan 10 ezer forint az évente egy főnek kifizetett segély összege Vásárhelyen. A legszegényebbek, a legrászorultabbak az iroda adatai szerint – a belváros magas építésű házaiban, Susán városrészben, a Kincsestelepen és a várost övező, nagy kiterjedésű tanyavilágban élnek. A belvárosban a rendszeres szociális segélyre jogosultak száma a nagyobb, míg a külső városrészekben a lakásfenntartási támogatás iránt fokozottabb az igény.

A város több mint kétezer gyermeknek teszi lehetővé az ingyenes, vagy a csak negyed áron elérhető étkezés lehetőségét. Rendszeres szociális segélyt az aktív korúak közül 691-en kaptak, részükre összesen 148,3 millió forintot fizettek ki. A segélyezettek száma 2001-től – amikor 293-an voltak – folyamatosan nő. Az iroda tapasztalatai szerint egyre több az olyan munkanélküli, aki több mint egy évig nem talál munkát, így jogosulttá válik a segélyre.

A város egyetlen egy helybelinek fizeti az internáltaknak járó támogatást, ez összesen 6 ezer forintot tett ki, 525-en kaptak mozgáskorlátozottnak járó támogatást, összesen 5 millió forint értékben. A város munkát is ad a legrászorultabbaknak a Hód-Fó Szociális Foglalkoztatóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háztömb körüli autóverseny

A bicikliseket nem érdekli a KRESZ, a járdán kerekeznek, és szembemennek az egyirányú utcában… Tovább olvasom