Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nyilatkozatháború a Mindszenti Hírekben

Újra indulatokat gerjesztett a kistérségi társulás ügye, miután a Mindszenti Hírek című városi lapban Mindszent, Mártély és Székkutas polgármestere Vásárhely dominanciájára, az együttműködés hiányára panaszkodik. Lázár János országgyűlési képviselő, vásárhelyi polgármester viszont úgy látja, három kollégája a társulás ügyét politikai célokra akarja felhasználni.
Részlet a Mindszenti Hírekben megjelent cikkből Fotó: Tésik Attila
Vásárhely dominanciájára, az együttműködés hiányára panaszkodik a Mindszenti Hírekben Zsótér István mindszenti, Balogh Jánosné mártélyi, valamint Vígh Viktor székkutasi polgármester. A kisváros helyi lapjában közölt nyilatkozatuk szerint „pártbeszéd helyett párbeszédet" követelnek. Hiányolják a rendszeres kistérségi találkozókat, az információcserét. Nincsenek egyeztetések, mondják, amit azért tartanak elfogadhatatlannak, mert elvileg közös az érdek: a kistérség előrelépése.
A Mindszenti Hírekben olvasható írás a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen is szóba került. Vásárhelynek az az érdeke, hogy betöltse a kistérség vezető funkcióját, válaszolta Lázár János polgármester Bacsa Pál szocialista települési képviselő felvetésére, miszerint a kistérségi polgármesterek a város dominanciájára panaszkodnak.

Nem Vásárhelyen múlt, hogy utolsóként alakult meg a kistérségi társulás, hanem Mindszent és Székkutas vezetésén, hangsúlyozta ismételten lapunknak Lázár János, mondván: így 25-30 millió forinttól estek el. Vásárhely lemondott a társuláshoz érkező források 40 százalékáról, s már csak negyven százalékot vesz igénybe. Egyébként meg helytelennek tartja, hogy a társulás ügyét politikai célokra akarják felhasználni, s a települések vezetői a szocialisták érdekében kampányolnak mindezzel.

Nem politikai céllal nyilatkoztak a Mindszenti Híreknek, állítja ellenben a
Lázár és a fáradtság

Pártállástól függetlenül nem tartja szerencsésnek Hernádi Gyula szocialista képviselő, hogy egy megyei jogú város polgármestere egyben egy kistérség országgyűlési képviselője is. Minderről a vásárhelyi közgyűlésen már többször beszélt, s a mostani ügy kapcsán hozzátette: úgy tűnik, a történtek igazolják véleményét. Lázár János polgármester erre azt mondta: megérti, hogy Hernádi aggódik a teljesítőképessége miatt, de nem érzi, hogy elfáradt volna, a döntést pedig inkább bízzák a választókra.  
három polgármester. Csupán reagálni szerettek volna a kisváros helyi lapjában korábban megjelent Lázár-interjúra, melyben mint országgyűlési képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy kistérségi ügyekben szereptévesztésben vannak polgármester-kollégái, s célszerű néha felhívni a figyelmet a törvényességre. Mindszent vezetője, Zsótér István ugyanakkor ismételten hangsúlyozta: nem igaz, hogy a kisváros vagy Székkutas miatt alakult meg utolsóként a társulás, az ok Vásárhely hozzáállásában keresendő. A törvényességről szólva pedig elmondta: hónapokig vizsgálódott a kisvárosban az Állami Számvevőszék, s mindent rendben talált.

Csupán szakmai kritikával illették a kistérségi társulás létrejöttét, működését, jegyezte meg Balogh Jánosné, mondván: egy országgyűlési képviselőnek minimum az a feladata, hogy segítse a településeket. Nem kampányol senki ellen, s senki mellett sem, azt viszont el kell ismerni, hogy a társulás kapcsán nem alakult ki együttműködés, munkakapcsolat, jegyezte meg Vígh Viktor. Székkutas polgármestere egyébként a Mindszenti Hírekben azt is elmondta: egy országgyűlési képviselőnek nem kisistenként kellene irányítania a kistérséget, hanem oda kellene figyelnie a kistelepülések problémáira is. Nem számít Vígh Viktor szavazatára, reagált erre Lázár János, majd a szavazók döntenek, tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapcsák – tegnap, ma

Rapcsák András sírjánál tegnap a Hamvas Ödön vezette helyi KDNP-szervezet rótta le kegyeletét, ma… Tovább olvasom