Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Októbertől él a csikkrendelet Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Október elsejétől jelentősen szigorítják Vásárhelyen a közterületi dohányzást. A játszótereken tilos lesz rágyújtani, máshol már az elszívott cigaretta eldobása is szabálysértésnek számít.
Október elsejétől jelentősen szigorítják Vásárhelyen a közterületi dohányzást. A játszótereken tilos lesz rágyújtani, máshol már az elszívott cigaretta eldobása is szabálysértésnek számít. A város újabb csikktartóval felszerelt szemeteseket helyez ki. Ennél szigorúbb rendelet lépett életbe a nyáron a Tolna megyei Dombóváron.

Október elsejétől a közgyűlés által elfogadott rendelet értelmében teljes dohányzási tilalmat vezetnek be Vásárhely valamennyi játszóterén, illetve szabálysértésnek számít majd, s ezért helyszíni bírság szabható ki arra, aki közterületen csikket dob el.

Ismeretes: Vásárhelyen szeptember elseje óta tilos rágyújtani a polgármesteri hivatalban, az önkormányzati működtetésű intézményekben, beleértve az óvodákat, iskolákat, egészségügyi, szociális, kulturális és sport intézményeket, illetve a városi tulajdonban lévő gazdasági társaságok valamennyi telephelyét. A tiltás nem csupán a harmincöt intézmény épületeire, de az azokhoz tartozó udvarokra is kiterjed.

Dombóváron szigorúbbak

A magyar városok között Dombóváron van érvényben hasonló rendelet, mint a vásárhelyi. Ám a Tolna megyei településen jóval szigorúbb volt a képviselő-testület. Az alig húszezer lakosú város belvárosban, illetve az oktatási, kulturális, egyházi, szociális és más közhasznú épületeket övező közterületeken, illetve a parkolókban, valamint a temetőkben teljes dohányzási tilalmat rendeltek el. Sitkei Lukács aljegyzőtől elmondta: a rendelet bevezetése előtt nagyarányú felvilágosító kampány folytattak, júliusi bevezetése óta pedig folyamatosan járőrözik a polgárőrséggel megerősített közterület-felügyelet. Eddig senkire sem kellett kiszabni a 30 ezer forintos helyszíni bírságot. A forgalmas belvárosban külön dohányzóhelyeket jelöltek ki a dohányosok számára.

A szeptember elsején életbe lépett rendeletet a város alkalmazásában álló csaknem háromezer munkavállaló érdekében hozták meg, s a szigorításhoz az érintett intézmények dolgozóinak többsége is hozzájárult. Lázár János polgármester levelet írt a városban működő cégeknek, kérte, csatlakozzanak a dohányfüstmentes akcióhoz. Lapunkban beszámoltunk arról, hogy már a kezdet kezdetén csatlakozott az akcióhoz a Magyar Posta és a Ká-Va Bt. összesen százhúsz dolgozójával. Az októbertől élő rendelet a közterületek tisztaságát is célozza.

– A teljes játszótéri dohányzási tilalmat, amelyet az ott játszó gyermekek védelmében hoztunk, a közterület-felügyelők ellenőrzik majd. A rendelet megszegői ellen 10 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható lesz, illetve ellenük szabálysértési eljárás is indítható – mondta lapunknak Korsós Ágnes. Vásárhely jegyzője hozzátette, a város október elsejétől sem tiltja meg a dohányzást a város utcáin és terein, ám azt már 10 ezer forintos helyszíni bírsággal bünteti, ha valaki csak úgy eldobja a csikket.
– Aki végigszívta a cigarettáját, az, ha nem akar szabálysértést elkövetni, vagy a szemetesedényeken lévő csikktartóban kell, hogy elhelyezze a cigarettacsonkot, vagy ha nincs ilyen a közelben, akkor magával kell, hogy vigye, akár egy erre a célra magával hordott dobozkában – tette hozzá a jegyző.

Olvasóink írták

  • 1. Boo 2008. október 05. 23:49
    „Azt értem, hogy a játszótéren nem lehet dohányozni és szabályozzák (helyes), de a csikk eldobását már egy magasabb szintű jogszabály (218/1999. Korm rendelet) Köztisztasági szabálysértésként definiálta, és 30000Ft-ig büntethető (helyszíni bírság pedig 20000Ft-ig szabható ki). Az önkormányzati rendelet itt vált alkotmánysértővé. Tipikus példa ez, hogy nem a meglévőt tartatják be, hanem büszkén mutogatják a spanyolviaszt, és senki nem meri megmondani neki. -Te ökör, ezt nem te találtad fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újíttatták fel a vásárhelyi Újhelyi palotát

Hódmezővásárhely - Újabb épület újult meg Vásárhelyen: az Újhelyi palotaként ismert, városképi… Tovább olvasom