Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Önkéntesek hada dolgozik a pártoknak

Egy-egy országgyűlési képviselőjelölt bizonyára vajmi keveset tehetne a választási siker érdekében, ha csupán önmagára, saját munkájára számíthatna. Mi most arról faggattunk hét vásárhelyi aspiránst, mekkora kampánystáb segíti a plakátolásban, rendezvényszervezésben, és egyáltalán: a minél jobb szereplésben.
A fideszes stáb tagjait messziről föl lehet ismerni. Fotó: Tésik Attila
Mintegy 300 önkéntes dolgozik Lázár János kampányában – Vásárhely polgármestere, a legnagyobb ellenzéki párt megyei elnöke a Fidesz és a KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltje. Lázár elmondta: ebben a számban benne vannak a leendő szavazóköri biztosok (közel 100 ilyen van). Két-három ember pedig Lázár közvetlen munkatársaként segíti a kampányt, szervezi a fórumokat, különböző rendezvényeket, programokat.

A rendezvények, találkozók szervezéséből, plakátragasztásból, szórólaposztásból áll elsősorban annak a 12-13 fős operatív stábnak a munkája, amely a szocialista Bacsa Pál képviselőjelölti kampányát segíti. Mindenkinek megvan a maga körzete, a szervezésből időnként maga az aspiráns is kiveszi a részét. Összesen egyébként 90-100 fős önkéntes csapat dolgozik Bacsa kampányában, s a pártnak egy négyórás alkalmazottja van – ő viszont állandóan, tehát „békeidőben" is dolgozik.

Nincs főállású segítője Grezsa Istvánnak, az MDF megyei elnökének, a párt vásárhelyi parlamenti képviselőjelöltjének. Kampányfőnöke, egy a városban élő szegedi egyetemista is társadalmi munkában dolgozik, ő szervezi a rendezvényeket. Rajta kívül van még egy 10 tagú kampánystáb, amely 2-3 hetente összeül megvitatni, melyek az aktuális feladatok. Az ajánlószelvények gyűjtésére egyébként 40-50 fősre bővült a csapat.

Horváth László baráti köre és néhány pártszimpatizáns, összesen mintegy 20-25 főnyi önkéntes vesz részt az SZDSZ helyi jelöltjének kampányában. Megtudtuk, az ajánlószelvényekért nem mentek házhoz, mert nem akarták a lakókat zavarni, ezért a kopogtatócédulák elsősorban postai úton, illetve úgy gyűltek, hogy sokan személyesen adták át azt a jelöltnek. Horváth végigjárja az olvasóköröket, találkozókon vesz részt és szórólapon próbálja meggyőzni a választókat – ebben a munkában segíti őt a már említett csapat.

A hódmezővásárhelyi alapszervezet mintegy húszfős stábja segíti Kovács László kampányát, aki a MIÉP országos alelnöke és egyben országgyűlési képviselőjelöltje. Megtudtuk, ők mindannyian társadalmi munkában dolgoznak, gyűjtötték az ajánlószelvényeket, plakátokat ragasztanak majd, és szervezik a rendezvényeket. A párttagok most a vásárhelyi kampánynyitó nagygyűlésre készülnek, de Székkutason, Mártélyon és Mindszenten is szerveznek majd választási fórumokat, tette hozzá Kovács.

– Szegény ember vízzel főz – válaszolta a kampánystáb létszámát firtató kérdésünkre Havránek Ferenc, a munkáspárt vásárhelyi elnöke, a választókörzet parlamenti képviselőjelöltje. Elmondta: mintegy 30-40 önkéntes segíti a munkáját a városi elnökségnek, amely ilyenkor tulajdonképpen választási csapattá alakul át. Fizetett pártalkalmazottjuk azonban nincs. A társadalmi munkában dolgozók közt akad olyan, aki csak az ajánlószelvények gyűjtésébe segített be, arra pedig nincs gondjuk, hogy a plakátokkal sokat fáradjanak – olyanra ugyanis nem telik a munkáspártnak. Eddig kétezer darab szórólapot terítettek a városban, és a megyei pártkasszából egy szóróanyagra még futja – tette hozzá Havránek.

Függetlenként indul a körzetben Balogh Jánosné, Mártély polgármestere, akinek egy 20-30 fős, zömmel barátokból és szimpatizánsokból álló stáb segíti a munkáját. Az ajánlószelvényekért azonban legfeljebb 1-2 ember kopogtatott, a többit a választók juttatták el Baloghnéhez. Az eddig kihelyezett plakátokhoz is csak néhány ember munkájára volt szükség – tudtuk meg. A jelöltet támogatja a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség is, amelynek tagjai szintén segítik őt a munkában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszegényebb vásárhelyi városrész: Kincses

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás, munkanélküli-segély, tüzelőutalvány – ezek nélkül még… Tovább olvasom