Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Óriás születik Vásárhelyen

Vásárhelyen a jövő évtől a Tornyai János Múzeum fogja össze a város muzeális és kulturális intézményeinek gazdálkodását. A közös gazdasági irányítás mellett szakmailag önállóan működik a Tornyai-múzeum, a művelődési központ, a két mozi, az Emlékpont, a Németh László Városi Könyvtár, a zsinagóga – és a többiek is.
Ki mit tud a PMK-ban. Jövőre is minden intézmény önállóan szervezi a szakmai munkát, programjait Fotó: Tésik Attila
Döntött a vásárhelyi és a megyei közgyűlés is arról, hogy a vásárhelyi Tornyai János Múzeumot 2007. január elsejétől Hódmezővásárhely működteti tovább. Nem ez lesz az egyedüli változás a város kulturális életében, ugyanis a múzeum az eddiginél nagyobb szerepet kap: a címere lesz a közös gazdálkodás alá vont kulturális intézményeknek. A Tornyai fogja össze az összes, kultúrával foglalkozó létesítményt, így az Emlékpontot a Németh László Városi Könyvtárral együtt, valamint a Galyasi Miklós Muzeális és Közművelődési Intézményt. Az utóbbi magába foglalja a Petőfi Művelődési Központot, a Korzó és a Mozaik mozit, a Mozgás- és Táncművészeti Központot, valamint az Alföldi Galériát, a csúcsi fazekasházat, a kopáncsi tanyamúzeumot, a Papi-féle szélmalmot és az Árpád utcai népi lakóházat. A január elsejével életbe lépő változás szerint akár egy nagy közös intézménynek is lehet tekinteni a fent felsorolt létesítményeket, melynek a „címere" a Tornyai.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy a múzeumban döntenének majd arról, milyen filmet vetítsen a Korzó, vagy ki lépjen fel a PMK színpadán. Lázár János polgármester lapunk kérdésére azt mondta, a közös gazdálkodás mellett önálló szakmai munka folyik mindenütt.

– A kultúra az, ami karakteresen megkülönbözteti Hódmezővásárhelyt a többi településtől, ami érdekesebbé teheti; ezt a lépést épp azért tesszük meg, mert a kultúrának a város következő ötven évében meghatározó szerepe lesz – tette hozzá a város első embere.

A Tornyai-múzeum igazgatója, Nagy Vera a változásokról bővebb tájékoztatást nem tudott adni, mert még ő sem ismeri azok részleteit. Ezzel kapcsolatban pénteken egyeztetnek.

Lázár János: Igen, lesz rá pénz

Hódmezővásárhely önkormányzata visszakérte a Tornyai János Múzeumot, és szeretné önállóan működtetni a főiskolát is. A felvetésre, lesz-e minderre pénz, a polgármester azt válaszolta, igen, lesz rá pénz. – Ez csupán akarat és jó szándék kérdése – mondta a polgármester. – A megyei fönntartású múzeumok országszerte válságban vannak, a megyei önkormányzatnak egyébként is elég feladatot adnak a kórházak. Ugyanazt a normatív támogatást a város is megkapja, amit a megye megkapott – ezen túl pedig Hódmezővásárhely önkormányzata most többet tud áldozni a kultúrára, mint a megyei önkormányzat. A helyi közösség is szívesebben támogatja azt az intézményt, amit a sajátjának érez. Sokkal könnyebb így mecenatúrát szervezni: ez bebizonyosodott a kórház esetében is, amely nagyon sok segítséget kap a helyi vállalkozásoktól.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne veszítsenek a gyerekek

Megdöbbentek, elkeseredtek az érintett gyerekek szülei a Szántó Kovács János Általános Iskola… Tovább olvasom