Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Őrjárat az ártéri erdőben

Hódmezővásárhely - Miközben Európa-szerte erdőtüzek pusztítanak, a gátőrök, a vízügyi igazgatóság és a Dalerd emberei a Tisza mellett is folyamatosan figyelik az árteret: ellenőrzik, a turisták, horgászok betartják-e a tűzgyújtási tilalmat. A vásárhelyi tűzoltók felkészültek esetleges erdőtüzekre is.
Miközben Európa-szerte erdőtüzek pusztítanak, a gátőrök, a vízügyi igazgatóság és a Dalerd emberei a Tisza mellett is folyamatosan figyelik az árteret: ellenőrzik, a turisták, horgászok betartják-e a tűzgyújtási tilalmat. A vásárhelyi tűzoltók felkészültek esetleges erdőtüzekre is, bár a hullámtérben emberfeletti munka lenne a lángok megfékezése.

Az utóbbi hetek szomorú tapasztalata: rendre tüzet fognak az Alföld legszárazabb területeinek erdőségei is. Nincsenek már biztonságban a vízközeli erdősávok sem – hiszen idén elmaradt az áradás, a Tisza is a legtöbb területen a medrében maradt. Megyénk egyik legkiterjedtebb véderdősávja a vásárhelyi, aminek jó része szintén érintetlen maradt a folyó vizétől, így a tűzveszély ebben a térségben is nagy.

– Gátőreink, munkatársaink most jobban odafigyelnek a felügyeletünk alá tartozó véderdősávokra, és szigorúan ellenőrzik, a természetjárók betartják-e a tűzgyújtási tilalmat – mondta Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ugyanígy veszélyben vannak a hullámtér erdőségei is, itt azonban a felügyeletet a Dalerd szakemberei látják el. Tilos minden tűzrakás a töltések mögötti fás területeken. Tudjuk, ez komoly önuralmat igényel például a horgászoktól, akik a megfogott halat bizony nem süthetik, főzhetik meg nyílt lángon a folyó partján sem.

A gát a tűztől is véd

A hullámtér vagy a véderdő fáinak kigyulladása esetén a töltés nem hátrányt, inkább előnyt jelentene – tudtuk meg Dobi Lászlótól. A töltés ugyanis lokalizálná a tüzet, így a lángok lakóterületet Vásárhely közelében sem fenyegetnének.

A gátőrök munkáját a mezőőrök is segítik, és azonnal, határozottan intézkednek, ha tűzrakást látnak – így egyelőre jelentős tűzeset miatt idén egyetlen esetben sem kellett a tűzoltókat értesíteni. Megtudtuk: a korábbi erdőtüzek szinte mindegyikét emberi hanyagság okozta.

– Baj esetén rendkívüli nehézségekkel kell szembenézniük az oltást végzőknek, ezért is különösen fontos itt a tilalom betartása. Az igazgatóság esetleg szivattyúkkal tudná támogatni a tűzoltókat, de az aszályos időszak miatt jelenleg az összes szivattyúnk a mezőgazdasági területek vízellátásán dolgozik. Ha lángot fogna az erdő, annyit tehetnénk, hogy a rendelkezésünkre álló árkokba vizet tudnánk juttatni – fogalmazott az igazgató.

A vásárhelyi tűzoltó-parancsnokság vezetője, Hegedűs László is megerősítette: emberfeletti munkát jelentene az oltás a hullámtérben, erre külön felkészíteni nem is tudják az embereiket. A Tisza-parti erdősáv tetemes része ugyanis járművekkel gyakorlatilag nem közelíthető meg.
– Szerencsére eddig még nem kellett ártéri tűzesethez vonulnunk, de a korábbi években volt már rá példa, hogy oltanunk kellett a töltésen túl. A Tisza vize pedig nem sokat segít, hiszen a vízpart a legtöbb helyen ilyenkor megközelíthetetlen. Folyamatos készültségben vagyunk, és reméljük, itt nem következik be katasztrófa – mondta a parancsnok, aki kiemelte: fokozott figyelemmel kísérik a Kása-erdőt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó ütközött Kopáncsnál

Kopáncs - Súlyos baleset történt szombaton délután Vásárhelytől mintegy négy kilométerre, Kopáncs… Tovább olvasom