Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Orosz fogságban szereltek le

A Vörös Hadsereg fogságában töltötték katonaidejük utolsó heteit azok a megyéből származó, ma is itt élő tüzérek, akik most találkozót szerveznek. 1954-ben vonultak be a szolnoki laktanyába, nem harcoltak, sőt a forradalom idején ki sem mozdultak körleteikből. Az oroszok mégis tőlük akarták megvédeni a Kádár-kormányt. Az öreg tüzérek szombaton tartják találkozójukat.
Dezső Imre ma, régi katonakönyvével. Szolnokon voltak fogságban. Fotó: Tésik Attila
Leszerelésük ötvenedik évfordulója alkalmából tartanak találkozót szombaton Szatymazon azok a szegedi, mártélyi, makói és vásárhelyi férfiak, akik egykoron a szolnoki Rékassy úti laktanyában szolgáltak, majd november 5-étől két héten át szovjet fogságban voltak – saját laktanyájukban.

A Vásárhelyen élő Dezső Imrét, az obsitos tüzérek baráti találkozójának egyik szervezőjét 1954 novemberében vonultatták be, nem sokkal azután, hogy munkába állt a Hódiköt vásárhelyi belső gyárában. Amikor két esztendőre berukkolt, nem gondolta volna, hogy magyar katonaként majd szovjet fogságba esik, mégpedig a béketábor erős bástyája, azaz Magyarország kellős közepén.

– Eredetileg 1956 november elején kellett volna leszerelnünk, csakhogy közbejött a forradalom. Akkoriban nem nagyon engedtek ki bennünket a laktanyából. Én például az első évben csak egyszer mehettem haza, ugyanis egyéves felderítő iskolára küldtek. Majd pedig tizedesként a kiskatonákat képeztem ki, így megint nem mehettem sehová – mondta.

1956. november 5-én kora reggel arra ébredtek, hogy szovjet páncélosok vették körbe a laktanyájukat, s hangosbemondón felszólítottak mindenkit, azonnal hagyjon fel az ellenállással, adja meg magát, vonuljon le az ebédlőbe, különben ízzé-porrá lövik a laktanyát. S hogy nyomatékot adjanak a felszólításnak, az oroszok kilőtték a parancsnoki épületet és a konyhát – melynek tetején géppuskafészket fedeztek fel –, illetve belőttek az aknavető század körletébe, ahol egy magyar kiskatona meg is halt.

Dezső Imre emlékezete szerint amikor kinéztek az ablakon, látták, hogy az épület négy sarkánál, illetve a lépcsőház két oldalán egy-egy orosz T–34-es tank áll, ágyúcsövét az épületre irányozva.
– Az étteremből addig ki sem engedtek bennünket, míg a laktanya összes fegyverét, hadianyagát le nem foglalták. Ezután feltereltek mindenkit a körletekbe. Sehová sem mehettünk, mindenki fogságba esett. Csak december közepén engedtek el, akkor viszont teherautóval vitték haza a vásárhelyieket és a szegedieket, illetve a környéken élőket.
Az obsitos tizedes máig úgy tudja, hogy a Szolnokot nagy erőkkel megszálló Vörös Hadsereg a magyar kormányt őrizte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthon is a magyar tévét nézik

A szíriai hírzárlat miatt külföldi hírforrásokból, elsősorban a Duna tévé adásaiból tudja, mi is… Tovább olvasom