Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Országzászlóra épült a szovjet hősi emlékmű?

Hódmezővásárhely - Országzászló-emlékművet kívánnak állítani Vásárhelyen. A közgyűlés ad hoc bizottságot hozott létre, amelynek feladata megvizsgálni azt is, igaz-e, hogy a két világháború között a Kossuth téren állt országzászló posztamenséből faragták a görögkeleti temetőben álló szovjet hősi emlékművet.
Nem kis munkája lesz annak az ad hoc bizottságnak, amely Szemerey Márta főépítészből, Szenti Tibor néprajzkutatóból, Herczeg Mihály, Kruzslicz István és ifj. Elek András történészből, Szentirmay Csabából, valamint Molnár Melindából, a polgármesteri hivatal művészeti referenséből áll, a város közgyűlésének döntése nyomán. A szakembereket azzal bízták meg, hogy vizsgálják meg, mi lett a sorsa a két világháború között a Kossuth téren, a mai posta közelében állt országzászlónak, hová lett, vajon fellelhető-e még annak bármely része, s igaz-e, hogy egy része más jelképként funkcionál.

A MIÉP önkormányzati képviselői javasolták a testületnek, hogy alapítsanak országzászló-emlékművet.

– Tudomásunk szerint az eredeti országzászlótartó posztamens nem semmisült meg, átfaragva ma is megtalálható. Gyanúnk szerint az ma a görögkeleti temetőben álló, elég rossz állapotban lévő szovjet hősi emlékműként funkcionál – mondta lapunknak Kovács László képviselő. A MIÉP helyi elnöke az esetleges diplomáciai bonyodalmak ellenére is célszerűnek tartaná, hogy az emlékművet eredeti helyére és funkciójába állítsák vissza.

A Munkáspárt 2006 koszorúzott pénteken a szovjet hősi emlékműnél. Lehet, hogy ez volt korábban az országzászló talapzata. Fotó: Tésik Attila
A Munkáspárt 2006 koszorúzott pénteken a szovjet hősi emlékműnél. Lehet, hogy ez volt korábban az országzászló talapzata. Fotó: Tésik Attila

A diplomáciai bonyodalmat az okozhatja, hogy a szovjet hősi emlékmű a hadisírok gondozásáról aláírt azon magyar–orosz államközi szerződés hatálya alá esik, amelyben a felek vállalták, hogy karban tartják, gondozzák az egymás területén található katonasírokat.

– Azért szeretnénk visszaállítani, mert úgy tartjuk, hogy az országzászló is része nemzeti jelképrendszerünknek, ahogy a nemzetiszín lobogó, vagy az állami címer. A majd minden településen meglévő hasonló emlékműveket azonban a második világháború után uralomra jutott szocialista-kommunista korszakban elbontották – tette hozzá a pártelnök-képviselő.

Korábban is szorgalmazták

A vásárhelyi országzászló történetét két évvel ezelőtt könyvben is feldolgozó Kovács Ferenc is javasolta már a trianoni békediktátum ellenére az ezeréves Magyarország feltámadását és a nemzet egységét hirdető emlékmű újbóli felállítását. Az országzászlót a rendszerváltás óta több településen is visszaállították, így látható ilyen Zebegényben és Pápán. Vásárhely annak idején kettővel is büszkélkedhetett, a korabeli fotók szerint egy kisebb is állt a mezőgazdasági szakiskola előtt.

Az Árpád téren állt a szegedi zászló

A harmincas években országos mozgalom indult, hogy a trianoni szerződés emlékére a hazai településeken országzászló-emlékmű létesüljön. 1941-ig 702 zászlót emeltek. Így például 1936-ban a tápéi Kossuth és Honfoglalás utcában, de ezeket a hatvanas években felszabadulási, 1990-ben '48-as emlékművé alakították át. A belvárosi Árpád téren is állt egy; Szolcsányi Gyula szobrászművész 1933-ban avatott terméskő építménye. A több mint nyolc méter magas zászlót bástya tartotta, előtte mellvéd állt a szónokoknak. Ezen ábrázolták az elszakított délvidéki megyék címerét és Nagy-Magyarország térképét, de ezeket 1946-ban eltávolították. A zászlót tartó főrészt a nagyáruház építésére hivatkozva bontották el a hetvenes évek végén.

Olvasóink írták

  • 2. Kovács Ferenc 2008. május 11. 15:49
    „Kedves rew!

    A határkövet 1941-ben a Délvidék visszacsatolásakor hazatérő vásárhelyi honvédek hozták magukkal és az a Kossuth téren az első világháborús emlékmű előtt volt elhrelyezve. Erről van néhány fotó is a birtokomban.”
  • 1. rew 2008. április 13. 21:20
    „És a történelmi határkő hova lett amit a hazatérő honvédeink hoztak magukkal erdélyből 1942-ben?
    Tudomásom szerint az országzászló közvetlen közelében volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommunista létére imádkozni tanította a gyerekeket

Hódmezővásárhely - Az egyházak és a kommunista diktatúra viszonyáról, az egyházüldözésekről rendez konferenciát április 23-án a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum. Tovább olvasom