Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Összeírják a közalkalmazottak devizahitelét az önkormányzatok

Csongrád megye - Csütörtökig nyilatkozhatnak a települések arról, mekkora lakáscélú devizahitele van a közalkalmazottnak és köztisztviselőknek. Szegeden a napokban küldték ki a kérdőíveket, Hódmezővásárhely korábban elkezdte az adatok összegyűjtését.
A szegedi önkormányzat pénteken e-mailben kapta meg a Belügyminisztérium levelét arról, hogy legkésőbb csütörtök délig írják össze és küldjék el, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak közül hányan rendelkeznek lakáscélú devizahitellel, mekkora a tartozás összege devizában és forintban számolva, illetve hányan kívánnak élni a végtörlesztés lehetőségével. Az adatokat nem névre szólóan és nem egy főre lebontva kell megadni, hanem összesítve. Az is érdekli a levelet jegyző Tállai András önkormányzati államtitkárt, ha egyetlen érintettnek sincs devizahitele.

1300 milliárd forintnyi igény

A Népszabadság keddi cikkében kiszámolta, mennyibe kerülne az állami alkalmazottak megsegítése a munkaadók által adható maximum 7,5 millió forintos végtörlesztési támogatással: „ha a munkavállalókra is igaz, ami a háztartásokra, akkor a 700 ezer állami alkalmazott negyede, vagyis 175 ezer devizahiteles foglalkoztatott kérheti majd a támogatást munkáltatójától. Ha mindannyian igénybe vennék a maximális 7,5 millió forintot, munkáltatóik összesen több mint 1300 milliárd forintnyi igénnyel találnák szembe magukat. De ha minden igénylőre átlagosan csak egymillió forint jutna, az is 175 milliárdos kiadást jelentene. A büdzsének aligha lehet ekkora mozgástere" – írja a lap.

Az adatszolgáltatás önkéntes – közölte Solymos László alpolgármester, aki érdeklődésünkre elmondta: a tárca a levélben nem indokol, az államtitkár csupán annyit ír, hogy megkísérlik felmérni a köztisztviselők, közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve alá tartozók által felvett lakáscélú devizahitelek állományát.

Az [origo] hírportál viszont úgy tudja, a kormány a devizahiteleseket megsegítő csomag újabb elemét készíti elő a lépéssel.

Solymos László elmondta: intézményeikhez elküldik kitöltésre a táblázatokat, de nagyon kevés az idő.

A vásárhelyi önkormányzat már hetekkel ezelőtt megkezdte az adatok összegyűjtését, de úgy tudjuk, ott részletesebb felmérés készült. Információink szerint rákérdeztek a gyerekek számára, hogy a dolgozó vásárhelyi vagy bejáró-e, illetve arra is, hogy mennyi a fizetése. Lapunk korábban érdeklődött a felmérés okáról, de akkor nem kaptunk tájékoztatást. Most Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense e-mailben azt írta: azért érdeklődtek a közalkalmazottak által felvett hitelek felől, mert a polgármesteri hivatal „szerette volna felmérni annak a lehetőségét, hogy miként nyújthatna segítséget a devizaalapú hitelek törlesztéséhez, a végtörlesztéshez. Az önkormányzat a Belügyminisztériumtól függetlenül érdeklődött, a saját lehetőségeit igyekezett felmérni a kérdésben."

A makói önkormányzattól hétfőn azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a városban nincs devizahitel-összeírás.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Lótusz9 2011. december 06. 13:06
  „26. la-za 2011.11.29. 17:43


  Igazad van , mert mi is panelra vettük fel 55nm . és 2007 .be kezdtük 45 e Ft al törleszteni , most 80 e ft ma mán meg sem kapnánk ezt a hitelt!! 6.millióé vettük, most 9 millió nem futná ki !!! És hol ér egy panel 9 milliót !!!
  Ha elbírnánk adni 6 millióé, még akkor még mindig tartoznánk 4 milllioval!!!
  BECSAPTAK MINKET !!!! Nem fűtünk, mert másképpen nem bírjuk fizetni a lakást !!!
  Segítség meg nem jön csak az ígéret !!”
 • 42. Lótusz9 2011. december 06. 12:58
  „És aki nem köz alkalmazott, az mehet a híd alá lakni , jó mi !!!!!!!!!!!”
 • 41. hajnalka 2011. december 05. 18:49
  „Miért kérdezi az önkormányzat, mennyi a közalkalmazott havi bére? Nem ők utalják át minden hónapban?
  Ez valami teszt?

  Merjünk nagyokat álmodni! (Vigyázz az éjjeliedényre...)”
 • 40. énkérekelnézést 2011. december 04. 17:59
  „a közalkalmazottak bérét is megszorították el akarják venni még az utazási támogatást is , ez megint csak propaganda, vásárhelyen nagy leépítések vannak ,csökken a munkahelyek száma !!!!!!!!!! ők meg hazudnak mindenkinek senki sem talál munkát gyerekes családok mindennapjait a stressz és a rettegés tölti ki,családok mennek szét anyagi okok miatt, a munkahelyen az ember nem mer megszólalni és ez csak rosszabb lesz.”
 • 39. kovatun 2011. december 04. 08:55
  „Nem is tudom ki írta itt, hogy milyen jó a közalkalmazottaknak.<moderálva>..ilyen olyan juttatások, és még lehet ki is fizetik helyettük. Na akkor szögezzük le! Én közalkalmazott vagyok, semmilyen béren kívüli juttatást nem kapok, se kajabón, se semmi. Sőt, még túlórázhatok ilyen-olyan rendezvény miatt....és senki se fizeti ki nekem, ha meg nem jelenek meg...akkor csá....mehetek. De azért örülök, hogy van munkám.
  Hitelem viszont nincs. Ha végtörlesztik azokét, akiknek van...ki jár megint fantasztikusan???? Persze hogy az, aki előre gondolkodott, és nem vett fel hitelt.....az repül. Vagyis én így értelmezem. De ha van valaki hozzáértő, aki sejti miről lesz szó ebben az országban ezzel az adatgyűjtéssel kapcsolatban, szívesen venném ha leírná, mert nagyon sok közalkalmazott kétségek közt van most ezek miatt a dolgok miatt.”
 • 38. DMagóg 2011. november 30. 12:08
  „A vasutasokat már megvették kilóra egy milliárdért, beígérve még négyet. Ők már kussolnak.
  Most következik a közalkalmazottak egy része, akik hálásak lesznek, súgnak ha kell, s persze hallgatnak, (oszd meg és ...).”
 • 37. papika56 2011. november 30. 11:10
  „Sőt még valami eszembe jutott. ez is saját példa--baráti körből :
  A deviza hitel --akkori kamata --ha jól emlékszem --úgy 3-5 % volt. A megtakarítási betét meg 9-12 %.
  Több ismerősöm --nyerészkedés gyanánt --vett fel hitelt 20-50 millát--hiszen adtak nyakló nélkül --a két művelet külömbsége --kb. + 6-8 % síma nyereség. Bizony ekkora tételnél --évente csak a nyereség : akár több millió Ft is volt --munka nélkül. Jól fialt a hitel--betét !
  Vajon a k... politikusok miért ugyan ezt csinálták ???mikor nem voltak rászorulva a pénzre ??? NYERÉSZKEDÉS !!!!!
  CSAK pénz tud pénzt fialni ! Csak ugye 2005-2009 senki nem gondolta ,hogy ekkorát változik a világ !”
 • 36. papika56 2011. november 30. 11:00
  „T. 28.
  Amit írtam plédát --az a baráti körömből vettem. Régen se volt egyszerű lakáshoz jutni--de a mai világban meg szinte lehetetlen ! Én , OTP hitelből vettem tégla lakást , 58 m2, 1972.ben, akkor ez 180 000.-ft volt, havi 510.-ft / hó volt a részlet. Nekem ez már történelem .
  Nem szeretnék most fiatal lenni. Nagyon nehéz idők vannak most. Mindenki érzi a saját bőrén .
  Nekem se megy jól, ne hidd el --36 év becsületes munkával telt--és most roki vagyok--járadékos--havi: 25 650.-Ft / hó.
  Ne irígyelj !”
 • 35. papika56 2011. november 30. 10:51
  „T. 30. JÓL beszélsz !
  T. 31. Neked is igazad van.
  T. 34. Józan ész--sajnos most derül ki --hogy sokan gondolkodás nélkül beleugrottak ilyen dolgokba.
  Én tényleg az átkosban voltam fiatal-- akkor még lehetett tervezni előre 10-20 évet is, biztos munkahely--biztos jövedelem .
  Ma ez már csak a múlt !!! Nem tervezhetsz sajnos még hónapokra sem. Se a munkahely--se a jövedelem NEM biztos-- olyan mint a kutya vacsorája !....Ha kirúgnak--beteg leszel--bármi történik veled-- bedől a nagy gerenda-- egyből padlón lehet bárki !
  Legyen ő fiatal--középkorú--v. szépkorú --ebben a mai világban SEMMI JÓRA NEM SZÁMÍTHATSZ !!!!!”
 • 34. randika 2011. november 30. 10:43
  „most meg jön a karácsonyi hitel.....tele a tévé vele!!!! könyörgöm miért kell karácsonyra hitelt felvenni?????ettől megyek a falnak!!miért karácsonyra kell 2méteres plazmát venni,meg ilyen vackokat,kise számolják a páciensek hogy mennyivel többre jön ki a végösszeg ha lejár a hitel.....mi 2008ban vettünk fel hitelt persze csak svájci frankban lehetett,azvolt a nyeréses,a forintot megse említették,mondván az nem éri meg.....a mai napig csak a plusz költségeket fizetjük,kamatot egyéb sz@rokat,a hitelig még else jutottunk 3év alatt.....ha élni akar valaki valahol,vagy nyer a lottón,vagy hitelt vesz fel.Másként hogy lehet?anyuka apuka megveszi esetleg a megtakarításból?spórolni meg miből?nyugdíjas koromig nem gyűlt volna össze a fele se.......”
 • 33. N.P. 2011. november 30. 10:20
  „deszkás
  Igen, tényleg be kell menni egy kereskedésbe és rögtön rájön mindenki: nem autót, hanem finanszírozást árulnak!”
 • 32. JB007 2011. november 30. 10:12
  „2005-ben CHF alapú hitelt vettem fel új autóra, 6 évre. Rendben kifizettem, még a 2008 évvége utáni árfolyamemelkedéssel együtt is azt mondom határeset, hogy melyik érte volna meg (Ft vs. CHF)
  Ugyanis alternatívaként volt Forintos hitellehetőség is, csak az nem volt szimpatikus.
  Egyébként mindig van, volt kisebb/régebbi autó, kisebb/régebbi lakás. Csak a józan észt is használni kellett volna.”
 • 31. KamuNeni 2011. november 30. 09:32
  „Mi koze a munkaltatonak hogy milyen hitelje van az alaklmazottjanak?? Teljesen maganugy szerintem.”
 • 30. deszkás 2011. november 30. 09:28
  „BANDI78! Bármelyik autókereskedésbe menj be és próbálj meg venni kp-re autót. Mondom menj be ne sajnáld a fáradságot és megtudod az igazat. És akkor nem irsz marhaságot.”
 • 29. N.P. 2011. november 30. 04:11
  „Nagyon meg lennék lepve, ha osztályvezetői szint alatt bárki is látna ebből egy árva buznyákot is.”
 • 28. Bandi78 2011. november 29. 21:36
  „27. 9349779 2011.11.29. 18:09

  Fegyvert fogtak rád, hogy vegyél fel hitelt, és vegyél új autót?”
 • 27. tuti 2011. november 29. 19:51
  „Pontosítsunk: 1. Ez egy felmérés. 2. Csakis a lakáscélú devizahitelekre vonatkozik, semmi másra. 3. Mivel az állam a legnagyobb munkáltató, s hoztak egy döntést arra vonatkozóan, hogy a munkáltatók 7,5 millió forintig támogathatják a dolgozóikat, kutya kötelessége legalább felmérni, hogy miről van szó, mekkora az összeg. 4. Szerintem ezt a felmérést talán hamarabb el kellett volna végezni, még mielőtt meghozzák azt a bizonyos döntést. Kapkodás van, bizonytalanság. Én nem látom azt a pénzt ....”
 • 26. allegro 2011. november 29. 18:10
  „20. papika56 2011.11.29. 15:47

  Egy panel talán megvan néhány havi fizetésből?
  Az több évtizeddel ezelőtt nagyon is lehetséges volt!!!! De mert neked olyan jó sorod volt, ne tekintsd lúzernek mindazokat, akiknek keményebb feltételeket szabott a sors. Talán éppen miattad is.

  Nincs ember, aki bármekkora, bármilyen lakást hitel nélkül meg tud venni.”
 • 25. la-za 2011. november 29. 17:43
  „papika56!

  Az meg sem fordul a fejedben, hogy volt aki épp a panelra vette fel a chf hitelt??? Mert bizony vagyunk így egypáran. És hozzátenném, hogy nem mi választottuk. Azt mondták a bankok, hogy vagy ez vagy semmi....”
 • 24. nemsemmi 2011. november 29. 17:33
  „24. lilike
  Te nagyon naiv vagy! Kifizetik helyettük és aztán az államnak tartoznak. Vásárhely ugyanvajon miért tudott már hetekkel ezelőtt az akcióról?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 millió doboz tea készül Székkutason

Körömvirág és mórmályva termesztését tervezi közösen a Herbária Zrt. és a székkutasi önkormányzat. Tovább olvasom