Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Őszre elkészülnek a csatornázással

Felavatták Mártélyon a szennyvízcsatorna-hálózat egy részét. A közel egymilliárdos beruházás miatt támadások érték a falut, Lázár János vásárhelyi polgármester burkoltan csalással vádolta a mártélyiakat – említette köszöntőjében Balogh Jánosné polgármester. A csatornázást őszre szeretnék befejezni a Tisza-parti településen.
Mártély apraja-nagyja ellátogatott szombaton a polgármesteri hivatalhoz, hogy részese legyen a már elkészült szennyvízcsatorna-hálózat ünnepélyes átadásának.

– Itt a helyünk, hiszen előbb-utóbb a mi utcánkban is befejeződik – fogalmazott a faluban élő Nagy Istvánné. Az asszony örül, hogy csatornázott lesz a lakóhelye. Bár kisnyugdíjasok – mondta –, de szeretnének rácsatlakozni a hálózatra, így havonta fizetik a 2500 forintot.

A mártélyiaknak ugyanis két választási lehetőségük volt: 77 hónapon keresztül törlesztik a már említett összeget, vagy egyszerre kifizetnek 170 ezer forintot. Mindezt Balogh Jánosné, a falu polgármestere is megjegyezte köszöntőjében. Hangsúlyozta: a csatornázás miatt támadások érték a falut, Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő a magas költségekkel, jelzáloggal riogatta az ott élőket, valamint burkoltan csalással vádolta a mártélyiakat. Baloghné szerint mindezzel az ellentéteket akarta szítani a faluban.

Szomorúnak tartotta Váczi Gyula, a kivitelező Geotorr Rt. vezérigazgatója, hogy nem tudták átadni az egész hálózatot. Ebben az is közrejátszott, hogy a szennyvíztisztító-telep építési engedélyének ügyét akadályozta Vásárhely, ezért végül Szegeden végzik el ezt a munkát.

Az ünnepségen részt vett Molnár József, Csongrád egykori polgármestere, aki annak idején biztatta Balogh Jánosnét, hogy vágjon bele a csatornázásba. Örül annak, hogy sikerült meggyőznie Baloghnét: ne közösködjön nagyobb településsel Mártély, hanem önállóan vágjon neki a beruházásnak – fejtette ki lapunknak. Ha Vásárhelynek eladta volna magát Mártély, akkor a városi szennyvíztisztító tulajdonosa befolyásolta volna a falut a csatornadíj kialakításában. Most viszont erről a mártélyiak saját maguk dönthetnek majd.

A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése még az idén befejeződik Mártélyon, ahol ősszel már próbaüzemet szeretnének tartani. Jelenleg egyébként 5700 méter kiépítésével készültek el, s hátra van még 2000 méter, valamint a szennyvíztisztító telep megépítése: ezzel fejeződik be a közel egymilliárd forintba kerülő beruházás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupa Mihály szerint nagy baj a megosztottság

Véget kell vetni a megosztottságnak, csak egy nemzet van, s a legfontosabb a közös érdek tisztelete… Tovább olvasom