Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Öt év alatt 115 ingyentelket osztottak ki Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Félmilliárd forint értékben jutott 115 házaspár ingyen építési telekhez Vásárhelyen. Még 2003-ban döntött a telekosztásról a közgyűlés azért, hogy Vásárhelyen tartsa a fiatalokat.
5 év alatt 115 ingyentelek talált gazdára Vásárhelyen, mintegy félmilliárd forint értékben. A 400–600 négyzetméteres, közművesített önkormányzati területek kiosztásáról még 2003-ban döntött a közgyűlés, hogy a városban tartsa a fiatal párokat. Makó András aljegyző szerint eddig sikerült is megvalósítani a célt. Az önkormányzatnak csupán 2 felépült ház esetében kellett hozzájárulnia az eladáshoz – a városnak ugyanis 20 évig elidegenítési és visszavásárlási joga van. Pénzügyi, illetve magánéleti válság miatt váltak meg az ingatlanoktól – hallottuk Makó Andrástól.

Először a Béketelepen találtak gazdára telkek. Így született meg a Soós István utca. A szerző felvétele
Először a Béketelepen találtak gazdára telkek. Így született meg a Soós István utca.
A szerző felvétele

A telkekért egy fillért sem kér az önkormányzat, azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük a pályázóknak. A házaspároknak 35 év alattiaknak kell lenniük, 2 gyermeket kell vállalniuk, és 2 év alatt kell felépíteniük otthonukat. Utóbbi határidőt rugalmasan kezelik. Az elmúlt 5 évben 15-en fordultak határidő-módosítással a közgyűléshez. 115-ből pedig 110 ház épült fel – tudtuk meg az aljegyzőtől.

Annak idején az első 18 telek kiosztásával egy új utca is született Vásárhelyen, a Béketelepen – Soós Istvánról nevezték el. Itt tízszeres volt a túljelentkezés. Az elmúlt 5 év alatt osztottak telket a Léva, a Damjanich utcában, a Szellő soron, az Arany utcában és környékén, a Mester, a Fürkehalom és a Csáki Kálmán utcában, ahol így szintén egy új utca alakult. 1-1 telek gazdára talált már a külterületen, pontosabban Batidán és Erzsébeten is. A városban jelenleg nem tudnak több területet biztosítani, Öreg-Kishomok jöhet szóba – mondta Makó András.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. booo 2011. július 17. 20:15
  „A hozzászólókat "cenzúrázzák" de a cikkeket ki nézi át a netre kerülés előtt?
  Ebben a cikkben is van hiba! Még ha csak egy i betű, akkor is!
  "5 év alatt osztottak telket a Léva, a Damjanich utcában"”
 • 24. mivan? 2011. július 15. 07:59
  „Kedves Irígy Emberek!
  Igenis nagy segítség az ingyentelek annak aki építkezni szeretne és már csak ez a pár millió hiányzik hozzá. Miért baj az ha valaki családi házban szeretne élni? Ahhoz is nagy bátorság kell, hogy valaki belekezdjen egy építkezésbe.”
 • 23. JB007 2011. július 14. 10:51
  „Ez egy olyan lépés volt, ami inkább az előrelépést serkenti, szemben a sokszor tapasztalható "szegénység-konzerválással".
  Most őszintén: Ha máról-holnapra élők kapnának ingyentelket, mit kezdenének rajta? Sátrat vernek?

  És ami számomra döbbenetes, most egyet értek KilgoreTrout kommentelővel :)”
 • 22. KilgoreTrout 2011. július 13. 21:26
  „Van itt némi félreértés a kedves negatív kritikát megfogalmazó kommentelők körében. Írták is lentebb, hogy itt nem a rászorultság a lényeg, hanem az, hogy itt maradjanak a fiatalok, és ne költözzenek máshova. Ha itt marad, lehet itt lesz vállalkozása, itt nő fel a gyereke, aki átveheti a vállalkozást és végül eljutunk a délmagyar fórumának legtöbbet használt szavához: munkahelyet teremt. Ha százból 5 ilyen van, már megérte. És mindez a városnak nem kerül egy fillérjébe sem.
  Aki ezt a rendszert kritizálja, annak valami nagyon hiányzik a buksijából.”
 • 21. zoltanszabo 2011. július 13. 13:30
  „Jó lenne pl. ha az ingyen telek ..pl. alanyi jogon járna ! Minden település segítené a családokat, saját házhoz jutni ! Mert aki belevág--sok tíz millát költ a házára---biztosan 100x meggondolja magát -eladja--v. marad élete végéig ott. De még szebb lenne a kép : HA MINDENKINEK volna MUNKÁJA !!!!!!!”
 • 20. 6664 2011. július 13. 08:05
  „18. cslife 2011.07.12. 23:19 Csak gratulálni tudok a munkádhoz, és ne foglalkozz az irigy, rosszindulatú kommentekkel <moderálva sértő álltalánosítás>. Magukat minősítik, ahogyan Te is az építményeddel...”
 • 19. Wacky 2011. július 12. 23:39
  „17. lukrecia 2011.07.12. 19:14

  Nagyon el vagy tévedve hogyha azt hiszed hogy csak az etnikum élhet szegénységben!!”
 • 18. cslife 2011. július 12. 23:19
  „Tisztelt Olvasók!
  Egy vagyok a szerencsés telektulajdonos közül, és felháborítónak tartom a negatív hozzászólásokat! Először is, amikor ezek a telkek kiosztásra kerültek, és építkeztünk rajta (2006-2007), a gazdasági világválság még sehol sem volt. Mindenki kaphatott hitelt normális törlesztésért (hogy ezek ma hol tartanak nem részletezem), igénybe lehetett venni a szocpolt, és a megtakarított pénzzel ez elég volt belekezdeni. Azt az ideget, amit másfél évig ettem az építkezés alatt, nem kívánom senkinek. Mi speciel 14-15 millió után költöztünk be, azóta persze sokat szépült a ház. Persze én is tudok olyat, aki nem volt rászorulva anyagilag az ingyen telekre, de azt is tudni kell, hogy amikor mi is pályáztunk(2004 vagy 2005) nem volt annyi pályázó, mint annyi telek. Ergó, mindenki kapott, aki pályázott. És mindenkit megnyugtatok, nem vagyok maffiózó, nincs tíz, de még csak egy vállalkozásom sem, az autóm 18 éves, és engem is felháborít s érzékenyen érint a mindennapok nehézsége. Ne tessék irigykedni, az olyan magyaros tulajdonság, azért meg én kérek elnézést mert normálisan kinéző házat sikerült összehoznunk! :-)

  Mindenkinek szép napot!”
 • 17. lukrecia 2011. július 12. 19:14
  „Nekem is ott lakik egy volt munkatarsam. Emlekszem mar Szegeden nezte a telkeket. Az ingyen telek ott tartotta. Azota vallakozast nyitott a felszabadulo penzbol, es mar a harmadik gyermekuk szuletett. Azt hiszem az otlet elerte a celjat, Vasarhelyen maradt egy ertelmes rendes csalad. Igaz nem voltak raszorulva az igyen telekre, megtudtak volna venni penzert is, de megis ott tartottak oket. Na most meg mindenki gondolkozzon el mi lett volna , ha az etnikum kapja ezt az ingyen telket.”
 • 16. Wacky 2011. július 12. 19:01
  „15. SBetti 2011.07.12. 18:03
  én úgy veszem észre hogy a kicsit tehetősebb réteg is mostmár meggondolja hogy beleverje-e magát 15-20 évnyi hiteltörlesztésbe... mert mostanában csak úgy egyik napról a másikra lesz munkanélküli az ember...

  jaa és még nem beszéltünk arról hogy mekkora önrész kell, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz hogy valaki egyáltalán felvehessen akkora hitelt amiből majd megépítetheti a házát!!”
 • 15. SBetti 2011. július 12. 18:03
  „Az önkormányzat ezzel elérte, hogy százakárhány fiatal család, anyagilag nem a legrászorultabb kategóriából ott maradt a városban. Az önkormányzatnak nem az az érdeke, hogy kiadjon pl. 150 ingyen telket, amire képtelenek a párok egy kis vályogviskót is felhúzni, hanem az a hosszútávú céljuk ezzel az intézkedéssel, hogy azok a fiatal párok akik ott Vásárhelyen letelepedtek, azok már oda szüljék a gyerekeiket, akikből értelmes óvodás, iskolás lesz - ezzel kitöltve a férőhelyek számát a közösségekben. Pont ez a réteg az, aki még könnyen dobbant a kisvárosból egy jobb boldogulás érdekében és elöregednek a kisebb városok, mert a fiatalok nyomulnak a fővárosba ill. külföldre dolgozni. Aki oda épít egy 20-30 milliós házat, beilleszkedik, munkát vállal, az már "gyökeret" ver a városban és nem megy el máshová. (Egyébként nem vagyok hmvhelyi...)”
 • 14. VásárhelyiÁgi 2011. július 12. 17:37
  „Kedves hozzászólók! Akkor most kaptak a rászorulók, vagy nem? Egyébként a házépítéskor nem a küllem kerül sokba, hanem a tető és a nyílászárók. Azt nézzétek, milyen minőségű és mekkora, illetve mennyi.”
 • 13. 980815 2011. július 12. 15:56
  „Nálad a pont hasika, erről írok én is. Nem lehetne arra a környékre építkezni, ha az új ház egy bizonyos szintet nem üt meg, és sajnos ezt a szintet egy kis pénzű átlagos fiatal pár nem tudná finanszírozni, ezt biztos, bennfentes helyről tudom.”
 • 12. Wacky 2011. július 12. 15:56
  „De kinek van arra pénze hogy egy házat építsen egy telekre a mai fizetések mellett??
  Én a helyükben eladtam volna, majd abból a pénzből kimentem volna külföldre, és ott kezdtem volna új életet!!
  Vajon ők is ezt tették??”
 • 11. hasika 2011. július 12. 15:14
  „pixelplus! Nem épp az kapott aki akart, mert nekem is van olyan ismerősöm aki pályázott és nem kapott. Adott volt két gyerek,kevéske önerő.Van olyan is aki még a nyert pályázat után esküdött és a 35 éven túl volt,mégis kapott. Hogy is van ez?
  Nem gondolom, hogy bárki is irigy lenne ha már más a véleménye. Ahogy Te írod, hogy leterhelték magukat egész életükre arra meg végképp nem irigykedünk. Tudod valaki a "szar" panelt a biztosat adta föl a hitelért?!”
 • 10. pixelplus 2011. július 12. 14:34
  „én is járok arra, de nem látom azt a nagy fényűzést amiről beszéltek többen. a jó kis kocsi pl a képen szereplő 25 éves passat a láthatóan használt anyagból épül ki parasztház szerűség előtt? vagy a kicsit beljebb álló szintén nem mai bordó clio? bár így elnézve az utcát tényleg gazdagok lakhatják mert már a fele ház ki is van festve és nem vakolatszinű, meg 4-5 ház előtt már az utcai faültetésre is futja:)”
 • 9. Együgyű 2011. július 12. 13:56
  „Ez jó hír!

  De legyen, ki építkezik rajta! És ne a haverok és barátnők kapják!”
 • 8. 980815 2011. július 12. 13:55
  „Na ezeket a házakat te sem fogod felépíteni 10 millából kedves, pixelplus, jq! Már jártam azokon a részeken, ahol ilyen ingyen telkeket osztottak ki, és bizony nem az látszik a házakon , hogy olyan nagy rászorulók laknának benne. Szinte mind fullos ház, jó kis autókkal a házak bejáróin.Érdemes ezeken a környékeken kerékpározni, a kora esti órákban, és ti is megláthatjátok azt, amiről itt írtam. A Soós István utca környezetében sem egyszerű, kispénzű emberek laknak, ezt tudom, mert nem egy ismerősöm lakik ott. Nem vagyok rájuk irígy, csak a telkek nagy része, nem az igazán rászoruló emberekhez került, mert tudok olyat is aki pályázott ilyen telekre, és nem nyert, pedig ők rászorultak volna. Igazi dolgos emberekről beszélek, kis megkuporgatott vagyonnal.”
 • 7. jq 2011. július 12. 13:28
  „Ha már megvan a közműves telek, onnantól nem kerül többe házat építeni, mint megvenni egy ugyanakkora alapterületű társasházi lakást”
 • 6. pixelplus 2011. július 12. 13:07
  „na egy fagyizót üzemeltetni nagy kunszt, marha sok pénz kell hozzá:)
  egyébként meg nem kell irígykedni, aki akart telket kapott. inkább adta volna el az önkori a telkeket és a pénzzel a cigányokat támogatta volna. örülni kéne, hogy azok a fiatalok akik rendesen dolgoznak és nevelik a gyereküket is kapnak némi támogatást. nem arra kell gondolni, hogy akik telket kaptak zsebből kivágtak 20 millát, hanem inkább arra, hogy volt 3 millájuk amit összekuporgattak és hitellel meg szocpollal egy életre eladósították magukat.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusban küldik a helyiadó-csekket

Mindszent - Júliustól az önkormányzat számlavezető pénzintézete a Szegvár és Vidéke… Tovább olvasom