Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Öt éve dorombol Juhász Jupi

A 21. század hangszere lesz a doromb - állítja a vásárhelyi Juhász István, akit számos fesztiválon, rendezvényen láthattunk már megyeszerte. A DJ-ék gépzenei alapra előszeretettel használják a dorombot, s míg itthon elenyésző számban fogy, egy magyar dorombkészítő munkái 70 százalékát Japán vásárolja fel.
A sámánokkal egyidős a 15 ezer éves doromb. Hazája Jakutföld, ott a legutóbbi nemzetközi dorombtalálkozón egy magyar dorombkészítő, Szilágyi Zoltán a világ harmadik legjobb dorombkészítőjének bizonyult. Itthon Kecskeméten rendezik a találkozókat, de szeptemberben a tájházban is volt - meséli Juhász István, akit a vásárhelyiek a Vatafaka és az Ördögfű zenekar tagjaiként is ismerhetnek.

Öt éve dorombol Juhász Jupi - GALÉRIA

- Szilágyi Zoltán készíti nekem is a dorombokat. Réz-, bambusz dorombjaim vannak, de kínait, pakisztánit, üzbéget és indiait is tudok mutatni. Lehet őket csoportosítani ajakdoromb és fogra szorítandó doromb szerint is - mondja a Jupi becenévre hallgató István, és már kezdődik is rögtönzött bemutató: a korábban rockzenére szocializálódott „doromboló" a saját maga által hangolt dorombokat megszólaltatva magyarázza el, hogy az arcüreg, az ajkak és a rugalmas hangszer rezonanciája szükséges a tökéletes hangzáshoz.

A doromb a Földenergiát teljesíti ki. Régen a sámánoknak segített a szertartásokon való mélyebb elmélyülésben: gyors játéknál – rekeszizom mozgatással és levegőkapkodással - a sámánok az oxigénhiány miatt transzba estek. A belső feszültség tökéletesen levezethető általa. Ezeken a hangszereken minden magyar, moldvai népdalt el lehet játszani. Az Ördögfűvel mi is megtanultunk sokat, de vannak improvizációink is. A Vatafakával inkább ezeket csináljuk, spontán ipari sámánzenének nevezem ezt. A Jakutföldön hagyományos hangszernek szakirodalma nincs, videón lestem el használatát, és Szilágyi Zoltán is sokat segített. Egy hangszerüzletben próbáltam ki először öt évvel ezelőtt, és elvarázsolt a hangzása. Azóta minden másnap gyakorolok. Nemcsak én, a kisgyerekek is nagyon szeretik a jellegzetes hangzást. Barátaim először furcsállták a dorombot, de tudták, hogy vannak hóbortjaim, hiszen a téglákat is gyűjtöm, 7-800 féle van.

Tanítványokkal is büszkélkedhet a Vásárhelyen úttörőnek számító - civilben művezető - doromboló, és szeretne egy szakkört is összehozni. Egyelőre ez még helyhiány miatt várat magára. A dorombok ára különböző, egy egyszerűbb hangszer 3-4 ezer forintba, az ázsiai típus drágább, 16-18 ezerbe is kerülhet.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. december 24. 11:56
    „5 éve? nem is rossz... Gyurika meg legalább 10 éve léggitározik LOL”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyfa a víz alatt

Búvárkarácsonyt tartottak szombaton a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. Tovább olvasom