Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ötvenen idézték fel 56-ot Vásárhelyen

A vártnál kevesebben, csak ötvenen idézték fel az 1956-os emlékeiket a most nyomdába került vásárhelyi emlékkönyvben. Varga-Tóth Bálint szerkesztő szerint a forradalomban részt vevők egy része még ma is fél.
Az idén áprilisban kezdte felkutatni az 1956-os forradalom és szabadságharc vásárhelyi résztvevőit Mágori Sándor fényképész és Varga-Tóth Bálint író, szerkesztő. A városi önkormányzat és a szerzők szerették volna megörökíteni, rögzíteni a Hódmezővásárhelyen és a környező településeken, Mindszenten, Székkutason, Szikáncson, Erzsébeten és Batidán élő egykori forradalmárok visszaemlékezéseit.

Kezdetben legalább száz-százötven emberre számítottak, végül jóval kevesebben jelentkeztek.
Nehezen ment az anyaggyűjtés. Júliusig ugyanis csak húszan vállalták a kötetben való szereplést. A könyvet, amelyben végül ötvenen szerepelnek, a napokban adták nyomdába.

Nehezen jött össze az ötvenhatos kiállítás

Makón nagyszabású kiállítást terveztek a József Attila Múzeumban a forradalom jubileuma alkalmából, ám a tárgyi emlékek, rekvizitumok nehezen gyűltek össze. Egy darabig úgy tűnt, elmarad a kiállítás. Végül aztán szeptember 23-án megnyílt a tárlat, ami december 31-éig látogatható. A szervezők szerint azért jött össze nehezen a kiállítás, mert az 1956-os rekvizitumok birtoklása sokáig veszélyes dolognak számított. Korábban arról volt szó, hogy a vásárhelyi laktanyából egy T34-es tankot szállítanak a József Attila Múzeum elé. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

– Volt, akit könnyű volt megszólaltatni, volt, aki maga jelentkezett. Olyan is akadt, aki ugyan maga jött hozzánk, de végül visszakozott, mégsem akart az emlékkönyvbe kerülni – mondta Varga-Tóth Bálint. Elárulta: a könyv adatközlői vagy részt vettek a forradalomban, vagy szemtanúi voltak az eseményeknek. Természetesen az utóbbiak vannak többségben. A szerkesztő hangsúlyozta: hősök nincsenek ugyan közöttük, de akadtak olyanok, akik aktív részesei voltak a történéseknek. Így például az az ápolónő, aki ötven évvel ezelőtt a Corvin-közt is megjárta.

A könyv szerkesztője szerint az egykori résztvevők egy része ma is fél, más része pedig nem kívánja felidézni a történteket.
Akik nem szemtanúként szerepelnek, azok sokféle dologban vettek részt. Ott voltak a vásárhelyi Hal-téri nagygyűlésen, az Iván-szobor ledöntésénél, vagy éppen a Bethlen gimnáziumban. Varga-Tóth Bálint nem kívánt részletekkel szolgálni a könyv megjelenése előtt, azt azonban elárulta, hogy a forradalomban kulcsszerepet betöltő embereket is megszólaltattak. Így például felidézte a történteket Gyáni Imre, a Bethlen gimnázium akkori igazgatója, aki ma már Szekszárdon él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP megóvta a választás eredményét

A szocialisták megóvták Vásárhelyen az önkormányzati választás végeredményét, mert szerintük a… Tovább olvasom