Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Öveges professzor ördöglakatai Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi művelődési központ különleges kiállításán a 83 éves Ernő bácsi bizonyította: ma is elbánik az ördöglakattal. Persze a diákok is kísérletezhettek.
A híres Öveges József professzor fizika kísérletei elevenednek meg Vásárhelyen, a Petőfi művelődési központban. A fizika csodái című vándorkiállításon különlegességekből nincs hiány. Még azok is érdekesnek találhatják, akiknek nem a kedvenc tárgyai közé tartozott vagy tartozik a fizika.

Tóth Vivien, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola hetedikes tanulója sem rajong a fizikáért. Ennek ellenére szinte minden kísérletet kipróbált. A lyukas labirintust többször is. Hiába, mert egyszer sem sikerült úgy végigvezetnie a lyukakkal ellátott fatáblán a felfüggesztett golyót, hogy ne essen bele a mélyedésekbe.

Érdekes kísérletnek bizonyult az is, amikor egy üres palackban lévő papírgolyót kellett befújni az üveg aljára. A papírdarab inkább kifelé tartott. Nánai Attila már otthon is kipróbálta ezt. A szintén hetedikes diák ugyanis szereti a fizikát. Mint mondta: a tárlat láttán még nagyobb kedvet kapott a kísérletezéshez.

A gyerekek kedvükre kísérletezhetnek. Fotó: Tésik Attila
A gyerekek kedvükre kísérletezhetnek. Fotó: Tésik Attila

Szerencsésnek tartja magát Vári Ernő nyugalmazott iskolaigazgató azért, mert magától a professzortól láthatta az Öveges-kísérleteket. 1947-ben a budapesti pedagógia főiskola hallgatójaként ismerte meg a neves tanárt. A 83 éves Ernő bácsi szerint az Öveges-órák fantasztikusak, szenzációsak voltak. A kísérletek közül a legszívesebben a tengeralattjáró működési tanulmányára emlékszik. Ezt később Ernő bácsi is bemutatta pedagógusok előtt. Azt figyelték meg, hogy a vízzel teli kádban miként süllyed és emelkedik egy focilabda, attól függően, hogy a belsejében változtatják a víz mennyiségét.

A nyugdíjas pedagógus az úgynevezett ördöglakattal – két, egymásba kapcsolódó fémalakzattal – is elboldogult. Ezt a gyerekeknek is bizonyította a kiállításon, ahonnan csupán Öveges József portréját hiányolta. A tárlat március 14-éig, délelőtt 9 órától este 6 óráig tekinthető meg a művelődési házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexis sportolónők: Renáta legkedvesebb ellenfele a testvére

Hódmezővásárhely - A megye legszebb sportolónője címért versenyző tíz jelölt közül mindennap bemutatunk egy-egy lányt – hogy megkönnyítsük a választást. Ma Gerstmár Renátáról, az ASA-Consolis HNKC 23 éves irányítójáról tudhatnak meg többet. Tovább olvasom