Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Parkoló Vásárhelyen – félig az úton, félig a padkán

Hódmezővásárhely - Félig az úton, félig a friss padkán alakítottak ki leállósávot a vásárhelyi Damjanich utca elején lakók autóinak.
Erre azért volt szükség, mert a nemrég átadott kerékpárút a portájuk előtt közvetlenül halad, s megszűnt az udvarukra a bejáró. A megkérdezettek szerint azért nem jó, mert nagyobb esőzések után a kocsik elsüllyednek a laza padkán, mások pedig ingyenparkolónak használják.

Több mint egy hónappal ezelőtt arról írtunk, hogy a vásárhelyi Damjanich utca egy részén lakóknak problémát jelent az épülő új kerékpárút. Ugyanis a fekete aszfaltcsík közvetlenül a járda és az úttest között halad – a Lázár utcától egészen a Damjanich utca 60. számig – így az ott élők csak úgy tudnak bemenni az udvarukba, ha megállnak a kerékpárúton.

A megkérdezett érintettek akkor és most is egyetértettek abban, hogy kell a kerékpárút, mert ez védi a kerekezőket. Csak úgy kellene megoldani, hogy mindenkinek megfeleljen.

A közel harminc ház előtt ezért a kivitelező leállósávot alakított ki az ott lakók járműveinek. Ezzel azonban az a gond, hogy az úttest jobb oldalán néhol kevesebb, mint negyven centiméternyi sávot választottak le, így a parkoló kocsik főleg a friss padkán állnak.

– Ha megállunk a Lázár utcán, s benézünk a Damjanichba, akkor azt látjuk, hogy a leállósáv egyre szűkül. A felfestett fehér szaggatott vonal szinte kacskaringósan fut az út széle mellett. A szélesebb autók közrefogják a padkát, s egyik kerékkel a kerékpárúton, a másikkal az úttesten állnak – vélte Molnár Péter.

Fél méternél is kisebb sávot választottak le az autóknak a Damjanich utca elején a kerékpárúttal párhuzamosan. Fotó: Tésik Attila
Fél méternél is kisebb sávot választottak le az autóknak a Damjanich utca elején a kerékpárúttal párhuzamosan. Fotó: Tésik Attila

A középkorú férfi fehér Opeljével sűrűn megfordul a Damjanich utcában, mert itt lakik az egyik munkatársa. Eddig kollégája bejáróján parkolt, de azt keresztezi a kerékpárút, így maradt a padka, az úttest vagy néha a kerékpárút egy keskeny csíkja is.

Egy idős nő épp a szemetet hozta ki az egyik házból, s odajött a beszélgetésünkre. A nevét nem akarta elárulni, de annyit mondott: amióta elkészült a leállósáv, sok autó áll meg előttük. Itt nem kell fizetni a parkolásért, s néha olyanok is itt hagyják járművüket, akik nem is itt laknak, mert néhány perc séta után bent vannak a központban.

A friss padkával még egy gond van. Még a fagy beállta előtti tapasztalatok szerint nagyobb esőzések után annyira felázik, hogy a nehezebb kocsik alatt megsüllyed. Néhol az ott lakók töltögetik fel kaviccsal, összetört téglával vagy cseréppel.

Összetört kerékpárút

Ünnepélyes keretek közt nemrég adták át a Vásárhelyt Mindszenttel összekötő kerékpárutat, melynek a Damjanich utcában futó aszfaltkígyó is az egyik része. A Damjanich utca 26. szám környékén már egy jármű össze is törte a záróréteget, mikor meg akart rajta fordulni. Az átnedvesedett padkát is felszántotta.

Olvasóink írták

 • 7. Én2 2009. január 02. 13:10
  „Teljesen elszarták a Lázár utcát ahol lehetett közlekedni, sajnos most nem lehet , míly ügyesek városunk vezetői . Szégyenteljes munkát csináltak amiért fegyelmi járna.Sajnos itt ilyen vezetők vannak, ennyire telik dicső Vásárhelynek.”
 • 6. vadlab 2008. december 30. 22:56
  „Már elnézést de szerintem is nagyon elQrta valaki azt az egészet! A Lázár utcáról ne is beszéljünk!”
 • 5. NH 2008. december 30. 21:50
  „Hiába, ha valami elvan b@...va, az el van b@...a. A kapubejárót és az ereszcsatornát kifelejteni a tervezéskor ;o)))”
 • 4. VásárhelyiÁgi 2008. december 30. 20:40
  „Kedves Cikkíró!
  Látta, hogy hol csak negyven cm a parkolóhely???
  Mert olyan nincs!
  Van viszont szakadó esőben kb 20 ereszcsatorna, amit az ottlakók pont az arra kerékpározók képébe irányítanak, percenként háromszáz liter esővízzel, plusz a csatornában lévő falavél és egyéb hulladék.
  Ha már újságíró, akkor mindennek nézzen utána, egyébként elveszti a hitelét.
  Autósként pedig azt mondom, hogy ahol a kép készült, még lagalább két méter volt a képen szereplő autónak a kijelölt parkolóhely széléig.”
 • 3. Sziti 2008. december 30. 18:13
  „A következő cikkben a Csongrád-Felgyö közti kerékpárúttal kapcsolatban olvashatunk arrol, hogy valakinek nem tetszik. Mindenkinek nem lehet eleget tenni. Ha nem épül az a baj ha épül valakinek az is kellemetlenséget okoz. Ez van el kell fogadni.”
 • 2. kobold 2008. december 30. 17:01
  „elfe: ez nem Európa ez Vásárhely illetve Ny balkán.”
 • 1. efje 2008. december 30. 16:47
  „Ez Balkán, nem Európa! Ezt is Ékes úrnak köszönhetik az utcabeliek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 százalékkal megemelték a kommunális adót

Mindszent - A képviselő-testület tegnap rendkívüli ülést tartott, amelyen rendeletet alkotott a… Tovább olvasom