Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Parkolóautomaták: üzemzavart is okozhat a hideg

Hódmezővásárhely - A hideg időjárás és a szakszerűtlen használat miatt mondják fel leginkább a szolgálatot a vásárhelyi parkolóautomaták. A meghibásodott készüléket azonnal jelzi az üzemeltető telephelyén működő komputer.
Időnként nem működik egyik-másik parkolóautomata a vásárhelyi belvárosban, ahol jelenleg 45 készülék áll az autósok szolgálatában – panaszkodtak olvasóink. Leggyakrabban azt kifogásolták, hogy átpotyog rajtuk az apró, esetenként csak hibajelzés látható a kijelzőjükön vagy még az sem. Legutóbb a mindszenti Széll Pál levelét közöltük, aki az Andrássy utcán csak a harmadik automatánál tudott jegyet váltani.
Magyar József, a parkolóórákat üzemeltető Városellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: az automaták karbantartását végző szakember már reggel 7 órától körbejárja a belvárost, s ellenőrzi az automatákat, hogy azok a fizetőparkolás kezdetére, reggel 8 órára működjenek. Ha napközben meghibásodik valamelyik, azt a Városellátó Vámház utcai telephelyén működő komputer jelzi, s a szerelő 5–6 perc alatt a helyszínre ér.

Ha bepárásodik az automata pénzbedobónyílása, átpotyog rajta az aprópénz. Fotó: Karnok Csaba
Ha bepárásodik az automata pénzbedobónyílása, átpotyog rajta az aprópénz.
Fotó: Karnok Csaba

– A panaszok egy része az automaták természetes elhasználódásával kapcsolatos, illetve kezelési hiba is előfordulhat. Ha például valaki siet, egyszerre két 5 vagy 10 forintost próbál bedobni, s ezek beszorulnak. Volt már olyan is, hogy kifogyott a papír – mondta az ügyvezető. Az is előfordult már, hogy a kártyaleolvasó nyílásába akarta valaki bedobni az érmét, amivel rövidzárlatot okozott. A Cseresnyés-kollégiumnál álló automata pedig azért nem működött fél évig, mert a Démász fél éven keresztül nem javította meg az áramellátását biztosító vezetéket. Minden automatának belső fűtése van, így a pénzbedobó- és a jegy kivételére szolgáló nyíláson át kiáramlik a meleg. Itt lecsapódik a pára, s előfordult már, hogy emiatt nem fért be a pénz, vagy azt nem ismerte fel az automata, esetleg feltapadt a jegy. Reggelenként ezért a szakember jégoldót fúj ezekre a helyekre.

Magyar József hozzátette: egy bírósági állásfoglalás szerint, ha nem működik egy automata, akkor, ha azon feltüntették a két legközelebbi helyét, másik parkolóóránál vagy SMS-ben kell jegyet váltani.

Nem jellemző a rongálás

Már nem jellemző, hogy megrongálják a parkolóautomatákat. Korábban volt rá példa, hogy savval locsolták le, vagy pillanatragasztóval tömték el a pénzbedobó nyílását. A Kinizsi utcán hónapokkal ezelőtt csatornafedővel verték szét az egyik automatát. Azóta nem történt jelentősebb rongálás.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Lixus_kzs 2010. február 14. 12:47
  „Gratulálok!”
 • 38. Norman_Bates 2010. február 14. 10:54
  „36. hozzászólás Lixus_kzs 2010.02.13. 20:41
  Osztom JB007 véleményét, szó nincs profitról, itt kizárólag a "dögöljön meg a szomszéd tehene" azaz nekem se jó, akkor nekünk autósoknak is legyen már szarabb esete áll fenn.
  Hol volt itt túlzsúfolt belváros? Sehol, semmi nem indokolta a fizetős rendszert, kizárólag a vagánykodás.
  Nincs elég parkoló? A sportcsarnok előtt van 10 roki parkoló. Miért kell 10? Azért mert 10 rokkant kártyás közül 9 kamu! Na ezért.
  A szegedi rendszer meg szerintem nem olyen rossz, az tud profitot termelni.
  Nem kell egyesével venni a parkolószelvényt, hanem megveszek egyszerre 20-at számlára (!).
  Ha ügyes vagy akkor szépen szortírozod a lejárt parkolójegyeket és jövőre föl tudod használni, a múlkor egy tavalyi napijegyet vágtam a szélvédő mögé, hoppá... rögtön megspóroltam 1.300-at LOL”
 • 37. JB007 2010. február 14. 10:32
  „Komolyan elhiszi bárki, hogy a bevételt a közterületekre fordítják? Mire kifizetik a parkolóőröket, szélvészgyors, senki által nem látott szerelőket, fenntartják a szuper számítógépes rendszert, kifizetik a hitelből vett automatákat mennyi marad?
  A forgalomcsökkentés, mint cél az OK, elfogadom, de profitról beszélni EBBEN a rendszerben túlzott optimizmus.”
 • 36. Lixus_kzs 2010. február 13. 20:41
  „Még mindíg jobb ez a rendszer mint a szegedi, ahol 3km-t kell gyalogolni mire talál az ember egy boltot ahol meg lehet venni a jegyet.

  De mindegy is, a cél a belvárosba irányuló forgalom csökkentése volt és az bejött. Meg itt nem a parkolótársaságok nyúlják le a nagy dohányt mint odafent, hanem a közterek rendbetételére költik.”
 • 35. efje 2010. február 13. 14:41
  „Az emberek többsége nem használja ezeket, elbiciklizik a városban, az újságban meg azt olvassa hogy minden tökéletes. A hozzászólások csak itt jelennek meg a neten. Országos átlagban 47% netezik. Ez még kevés a változáshoz.”
 • 34. Holló 2010. február 13. 08:45
  „JB007

  Sajnos nem ismerem.

  Jegyszedo

  Győzzön!”
 • 33. JB007 2010. február 12. 21:35
  „Holló! Talán ismered:

  A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval. (Winston Churchill)”
 • 32. Jegyszedo 2010. február 12. 20:18
  „Igazad van, győzzön a jobbik !”
 • 31. Holló 2010. február 12. 19:59
  „Jegyszedo

  Lássuk meg!!!!!!!!!!!!”
 • 30. Jegyszedo 2010. február 12. 17:35
  „Holló - Megint rám ez nem vonatkozik!

  Kiderül hogy megszavazzák-e!”
 • 29. Holló 2010. február 12. 15:43
  „Jegyszedo

  Valahol mégis nektek vásárhelyieknek kell gratulálni mert 4 évvel korábra vissza emlékezve se voltak mások ezek az emberek akikre voksoltatok. Akkor is nehéz volt számomra érthető hogy kritizálta mindenki őket mégis meglettek választva. Gondolom most se lesz másképp.”
 • 28. Norman_Bates 2010. február 12. 15:37
  „20. hozzászólás Agyalapi 2010.02.11. 15:52
  Bocs, de nem, volt 1 értelmű!

  "Andrássy utcán csak a harmadik automatánál tudott jegyet váltani" Ez meg a másik dolog, komolyan elvárnák az adófizetőktől, hogy rohangáljanak működőképes automatát keresgélni, ennyire hülyének néztek minket?
  Furán hangzik, de nem mindenki shoppingolni jár a belvárosba, hanem akad aki melózni, majd jóhogynem szerszámtáskával a kézbe, létrával a nyakon kajtatjuk a kib*ott automatát, meg ráérünk telefonálgatni ha szar.
  Arról nem is beszélve a shoppingoló, bugyikát vásárló picsán kívül, ki tudja előre megjósolni mennyi ideig parkol?
  Bár mondhatnám, lesz*om, mert részemről leparkolok a József A. és begyaloglok, de ezt nem mindenki teheti meg.
  Lázár állandóan siránkozik, hogy minden forrást kirántanak az önkormányzat alól, csak az a gond, addig nekem ne magyarázkodjon senki, hogy nincs lóvé amíg segíjosztási napokon mercikkel, meg passat-okkal van teli a LIdi meg a teccsó parkolója!”
 • 27. Jegyszedo 2010. február 12. 13:09
  „Holló kérlek ne az egyszerű polgároknak gratulálj hanem a város vezetésének. Ha úgy nézzük a polgárok szavazták őket meg és megbiznak bennük. De a polgárokat -lehet hogy rosszult tudom- senki nem kérdezte meg hogy akarnak-e parkolóórákat. Pikk-pakk egyszercsak fizethetsz 100Ft-t óránként. Tudom elmehettem volna fogadóórákra tiltakozni de semmi értelme.
  A mélygarázs szerintem bukott dolog. A Délmagyar is irta cikkében hogy az Emlékponttól kb 250 méterre lévő -olcsóbb!!- mélygazázst érdeklődés hiányában bezárták. Az emberek nem akarnak mélygarázsban kocsitösszetöretni, parkolni.
  A város vezetése mellett szól az a hir is hogy inkább az északi elkerülő megépítését preferálják nem az alagutas megoldást. Ez a szimpatikusabb szerintem az embereknek! De természetese a vezíkar fog dönteni. A polgároknak ebbe megint nincs beleszólása. A Fáncsy utcaiak tiltakozása miatt rég el kellett volna vetni az ügyet!
  A cikkre koncentrálva egy kicsit meglepődök a Biróság határozatán, hogy milyen jogon kötelezhet bárkit is arra, hogy telefonon SMS-sezzen? Nekem nincs mobilom és a vásárlására senki nem kötelezhet !
  A cikk ezen része megint reklám.
  Nem tudom kitalálni hogy a Délmagyar miért támogatja ennyire cikkeivel a várost! Most nem csak a reklámokra gondolok hanem arra is hogy egy közzétett cikket miért törölnek ki?
  Pl a helyi FIDESZ reakciójára gondolok ami a JOBBIK kifogásával szemben közzétett az internetes portál!
  A választási Bizottság igazat adott a JOBBIK Magyarországért Mozgalom kifogásának hívatalosan - legalábbis a kurucos oldal közzétette a valóságot- és a cikket egyből levették az oldalról.
  Miért kell ilyen nyiltan egy oldalra álni?

  Nekem ez a véleményem, amelyel nem szándékozom senkit megbántani!”
 • 26. c3po 2010. február 12. 08:57
  „kis_vakond 2010.02.11. 13:30
  A piacnál nem maximum idő van feltüntetve, minimum 2 órára lehet jegyet váltani!
  Rövidebb időre az automata nem ad, mert kevesli a bedobott összeget............................
  Mellesleg az öszöm-iszomnál mikor csak sötét volt az automata kijelzője, és nagyjából egy óra múlva ott jártam, láttam hogy épp nem tudnak abból az automatából jegyet venni......azt hiszem ott nem ért ki 5-6 perc alatt a szerviz....... Szerencsére ott tényleg közel van a másik”
 • 25. Holló 2010. február 12. 07:57
  „Gratulálok nektek vásárhelyieknek ismét tv szereplők voltatok országos hír vásárhelyen befagynak az automaták. Nem tudom de mintha egy egyszerűbb de mégis működő képesebb rendszert mutatott be a DC tv csatorna. Nem e azt kelet volna megvenni nem ezeket. Vagy a belváros átalakítási programjába egy mély garázsos parkoló házat is építeni? Mondjuk terror pont helyet pl. Vagy netán a 800 méteres alagút helyett vagy a belső telek ár növelő elkerülő helyet amit ugye a Fáncsi utca és vasút között akarnak vezéreitek. Nos kicsit gondolkodjatok el kire voksoltok.”
 • 24. aggodo 2010. február 11. 23:28
  „19. Norman_Bates
  Made in China....,vagy ott csinaltak,ahol ismeretlen a tel....”
 • 23. JB007 2010. február 11. 20:30
  „Van itt egy csomó ember, akik ezek szerint a meghibásodás pillanata és a szerelő kiérkezése közt eltelt 5 percben akartak jegyet veni. Ezek szerint csak öt perc türelem kellett volna...”
 • 22. Jegyszedo 2010. február 11. 19:02
  „És akkor mi lenne ha ingyenes lenne a parkolás!
  Nem lenne villanyszámla, nem lenne panasz, nem kellene fűteni és javitani! lehet hogy élhetőbb lenne a város!
  Választások előtt kis jóhangulat teremtésként ezt megfontolhatná a vezérkar!”
 • 21. grobar01 2010. február 11. 18:39
  „Nagyon gáz ez az automata rendszer.
  Múltkor a Földhivatalnál a negyedik automata volt működőképes fél órát bolyongtam, mire nagy kegyesen jegyet tudtam váltani.”
 • 20. Agyalapi 2010. február 11. 15:52
  „19: Ne csúsztass+ Én nem a hozzászólókról beszéltem, hanem a cikkíró átgondolatlan irományáról.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi osztályt alakítanak ki Vásárhelyen

238 millió forintot nyert sürgősségi betegellátó osztály kialakítására a vásárhelyi Erzsébet-kórház… Tovább olvasom