Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Parlagfű-mentesítési akciót szerveznek Vásárhelyen

A vásárhelyi ipari park területén ma délután parlagfűirtási akciót szervez az önkormányzat. Július elsejétől már büntetik azokat a telektulajdonosokat, akiknél parlagfüvet találnak. A bírság elérheti az ötmillió forintot is.
Az enyhe tél, illetve a hirtelen jött meleg sok gyomnövénynek, így a parlagfűnek is kedvezett. Ez az allergiát okozó növény átlagosan július 15-étől kezd virágozni, de már most is találkozhatunk virágzó gazzal.
– Változott a növényvédelmi törvény, így már július elsejétől büntethetők azok, akik portájukon nem irtották ki a parlagfüvet – halljuk Hódi Lászlótól, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatójától.

Eddig ugyanis a törvény megvárta a parlagfű virágzását, s ezt követően büntette azokat, akik nem kaszálták le. Az idén azonban már akkor ki kell irtani a parlagfüvet, ha csak bimbózik. Ez azért hatásosabb, mert így nem tudja szétszórni virágporát.

Az új növényvédelmi törvény nem csupán a büntetés idejét hozta előre, hanem a mértékét is megnövelte. A fertőzött terület nagyságát nézve húszezertől akár ötmillió forintig is terjedhet a kiszabott pénzbírság. Az igazgatóság intézkedik az elhanyagolt terület lekaszálásáról is, de a felmerült költségeket a tulajdonosra hárítja. Vásárhelyen főleg külterületen van sok parlagfű. Ezen kívül például építkezések közelében, a megbolygatott talajú portákon üti fel a fejét ez a gyomnövény.

A vásárhelyi önkormányzat ma délután három órától parlagfű-mentesítő akciót szervez az ipari park területén. Aki részt kíván venni benne, azt az ipari park és a Makói út sarkán várják. Zsákot és kesztyűt biztosítanak a szervezők. A növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője is részt fog venni a parlagfű-mentesítési akcióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokauszt áldozataira is emlékeztek Vásárhelyen

A hét végén Vásárhelyen találkoztak és emlékeztek a holokauszt áldozataira az egykori városi… Tovább olvasom