Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Peti ötlete már húszezret hozott a menhelynek

Hódmezővásárhely - A nyolcéves Dömötör Péter árverést indított az interneten: bögréket és képkereteket ajánlott fel. A második osztályos szegedi kisfiú a befolyt összeget a vásárhelyi Bogáncstanya állatotthon lakóinak szánja. 20 ezer 500 forint jött össze, amiből kutyaházakat vesznek. Peti akcióját egy vásárhelyi keramikus folytatja.
A vásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület honlapján lehetett licitálni azokra a különféle állatmintás tárgyakra, melyeket egy nyolcéves szegedi kisfiú ajánlott fel. A képkeretek és a bögrék kikiáltási ára 1-1 forint volt. A cicákat ábrázoló bögrék keltették fel legjobban a segíteni akarók figyelmét, mert ezekért többen is versenybe szálltak, s végük a győztes ötezerért vitte el. Az árverésen összesen 20 ezer 500 forint folyt be.

Neki és társainak lesz meleg otthona az ajándéktárgyakra felajánlott összegekből Fotó: Tésik Attila

– Nagyon szeretem az állatokat. Unokatestvérem vezeti a vásárhelyi állatvédő egyesületet, így sokat segítek neki. Már többször is elkísértem állatorvoshoz a kutyákat, de emellett részt vettem már eledelgyűjtésben is – árulta el a szegedi Rókus II-es iskola másodikosa, Dömötör Péter.
Peti szüleivel a második emeleten lakik, így sajnos otthon nem tarthat semmilyen állatot. Vásárhelyi nagymamájánál viszont van kutya és macska is, így velük játszik, ha átjön Szegedről.

A kisfiú árveréses ötlete onnan jött, hogy meglátta egy üzletben ezeket az állatos tárgyakat, s megkérte édesanyját, vegye meg. Már akkor mondta, hogy nem magának akarja, hanem segíteni szeretne a vásárhelyi gazdátlan kutyákon. Nyolcévesen az ő fejéből pattant ki az árverés ötlete is.

Édesanyjától, Barócsi Edittől megtudtuk, hogy fia rábeszélésére kezdték el szeletíven gyűjteni a háztartási hulladékot. Peti nagyon haragszik a szemetelőkre, szüleinek mindig meg is jegyzi, ha lát olyan valakit, aki eldob valamit az utcán.

Folytatódik az akció

Az egyik bögrére egy vásárhelyi keramikusművész rokona is licitált, s végül ő is nyerte az árverést. Az egyesület elnöke elmondta, hogy azzal kereste meg őt a keramikus, hogy szívesen felajánlaná néhány munkáját hasonló célra. Így pár héten belül újabb tárgyakra kerülnek fel az egyesület honlapjára, vagyis a www.konradlorenz.hu-ra. Licitálni az info@konradlorenz.hu e-mail címen lehet.  
– Az állatotthonunkban, vagyis a Bogáncstanyán jelenleg 64 kutyát és 7 macskát gondozunk. Örömmel vettük az unokaöcsém ötletét, hiszen non-
profit szervezet lévén nincs semmiféle bevételünk. Az állatok etetéséhez, tartásához, orvosi kezeléséhez szükséges pénzt adományokból teremtjük elő – mondta Dömötör Júlia elnök.

A tanyán most az a legfontosabb, hogy elkészüljenek az új kutyaházak. Összesen ötvenötre lenne szükség. A legdrágább a faanyag, egy ólhoz több ezer forintnyi kell. Becslés szerint úgy három-négy faházra lesz elegendő a bögrés licit végösszege.

Olvasóink írták

 • 18. őzanyóka 2008. január 30. 15:44
  „SAjnálom, hogy csak hárman vagyunk. A téma nagyobb nyilvánosságot is megérne...

  Mandy, egyet értrünk.

  Magam részéről ezt a vitát lezártnak tekintem.”
 • 17. mandy 2008. január 30. 15:35
  „akkor jó csak mert 3an vitázunk és többes számot használtál: gondolom nem értetted bele magad ergo maradtunk ketten... nem is ez a lényeg: a gyerekek olyan csodálatosak: olyan sok mindenre ráébresztik az embert, amit már nagyon régen elfelejtettek...
  én például a tappancsot szoktam "segíteni" amikor jönnekálladeledelt gyűjteni;sajnos többre nem futja ... aki megtehetné, hogy segít azt általában az önös érdekein túl nem lát ... szerintem az a rengeteg fölösleges pénz ami elmegy politikai kampányra .. meg szórólapokra amit senkisem olvas el: lehetne kampányolni az állatokért
  csak a mai világban az embernek magára sincs ideje nem hogy másra ...”
 • 16. őzanyóka 2008. január 30. 14:13
  „Kedves mandy, erre szokták mondani, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Tisztelem a tapasztalatodat és nem is vitázom azzal.

  Érdekes viszont, hogy az eredeti cikktől mennyire eltávolodott a vita. Arról volt szó, hogy egy nyolc éves gyermek fontosnak tartja, hogy segítsen egy általa felismert problémán.

  Jó lenne tudni, hogy a vitapartnereim közül ki mondhatja el magáról, hogy hasonlóan gondolkodik. A vitatéma inkább az önkéntes segítés lehetne, mint ahogy már írtam, bárhol, kinek mihez van kedve.
  Ezt ki tartja fontosnak?
  Kinek mi a véleménye erről?”
 • 15. mandy 2008. január 30. 10:56
  „mert én aztán nem a saját tapasztalatomart írtam le mi, meg hülyeséget is beszélek? tájékoztatásul közlöm, hogy születésem óta kutyákkal vagyok körül véve ... szal ne általánosítsunk!
  itt az egyetlen hülye az sevenof9”
 • 14. őzanyóka 2008. január 30. 09:32
  „Kedveeim, nagyon sok butaságot irtatok le itt a kutyákról, olyan tévhiteket, amelyek keringenek a köztudatban, de nem igazak. Jó lenne, ha mindenki csak a saját, konkrét tapasztalatát írná le és nem a valahol hallott, a szájhagyomány útján eltorzult dolgokat. A kutyákról a szakértők véleményét kellene megkérdezni, mondjuk Csányi Vilmosét, aki még a nyelvükön is ért.
  Kedves sevenof9! A kutyák sem - és egyáltalán az állatok - nem hazudnak. Ők csak élnek. A kutya nem támad ok nélkül, csak azok a kutyák támadnak emberre, akiket:
  -erre tanítottak az emberek
  -vagy akiket fenyegetnek az e,mberek.
  Látod, mindig az emberekhez jutunk el. mi vagyunk a felelősek a kutyákért is. Meg minden másért is.”
 • 13. mandy 2008. január 29. 20:23
  „miután a röhögőgörcsből magamhooz tértem: hadd tegyek fel egy kérdést: hány éves vagy? biztos nem töltötted be a 18at ugye?
  vagy csak szellemileg visszamaradott vagy? vagy maugli az ükapád?
  "farkasok őszinték"??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? hazudni nem tudnak?????????????????? öccsém!
  bár inkább nem kommentlom, ok?”
 • 12. sevenof9 2008. január 29. 19:58
  „mint minden vadallat,a visszavadult kobor kutya is fel az embertol. az mas kerdes,hogy falkaban mar nemigazan fel-semmitol sem. hus az hus. te megint elorebb raktad magad,mint barmelyik preda. miert nem sajnalod a vadnyulat,amit a koborra valt kutya megeszik? az mert alabbvalo,mint egy ember?
  a gondoskodas a te definiciod szerint meleg szereto csaladi legkor,nem az hogy naponta kapnak egyszer egy kis mocsingot,csakhogy ne dogoljenek ehen.
  a farkasok oszintek. hazudni nem tudnak.
  sajnalom,hogy az igazsag kimondasa ennyire zavarja a lelkuleted.”
 • 11. őzanyóka 2008. január 29. 17:36
  „1. A cikkben szereplő menhely nem végső megoldás a kutyáknak, évente többszáz kerül inen új gazdához, akiket az Egyesület rendszeresen ellenőriz.
  2. Nemcsak a kutyákon kell segíteni, hanem annyi mindenben szükség van/volna a társadalmi segítségre, mindenki ott tegye a dolgát, ahová a szíve húzza: szegényeknél, éhező gyerekeknél, rákbetegeknél, vagy elhagyott állatoknál. Az a lényeg, hogy segítsen mindenki, aki tud.
  3. A szóban forgó Egyesület komoly oktatóprogramot vezet a gyerekek számára, amely hozzásegít ahhoz, hogy a felnövő generációk minél inkább természet-, állat, és emberbarát szemlélettel rendelkezzenek.”
 • 10. mandy 2008. január 29. 17:20
  „akkor definiáld nekem a kétszínűség és az álszentség fogalmát!!!!!!!
  nálad síkabb embert is ritkán látni!!!!!!!!!
  akkor most figyelj nyomikám:
  ha a kóborkutyák újra megvadulnak, akkor az embert megtámadják és szétmarcangolják, mert éhesek és félnek!!!!!
  a farkas nem domesztikált állat... nincs szükségük az emberre, ritkén járnak a közelükben
  menhelyen kínlődnak igen ... de ott legalább gondoskodást kapnak
  lakásban tartani állatot miért állatkínzás? semmimásra nincs sükségük csak szeretetre és odafigyelésre!
  baszottul látszik hogy semmit sem tudsz róluk, nem hiszem hogy valaha is lett volna kutyád, vagy háziállatod!
  nyomorult elferdült gondolkodású ember vagy! te lehet hogy farkasnak születtél: oda való is vagy
  valószínüleg családod sincsen, mert egy ilyen ember "vadállat" senkinek sem kell ...”
 • 9. sevenof9 2008. január 29. 16:25
  „annyit elni hagyni amennyinek gazdaja van.
  aki pedig eldob egy allatot, 20 ev borton.
  allatoit csakis vizsgaval tarthasson barki.

  a valasZ: igen allatkinzas lakasban allatot tartani. na persze a csivava az kivetel. az nem kutya,az hazieger.

  a kutya az utcan nem ehezik: te akkor a farkasokat is befogadnad? a kutya szabadon eresztve ujra megtanul vadaszni. az mar masx kerdes,hogy ez kegyedet zavarja,fuj szemetet eszik,stb.

  a kutya nem fazik,azert van bundaja. epitsunk melegedot a farkasoknak,szegenyek.

  mi van azokkal,akiknek eletuk vegeig a menhleyen kell kinlodniuk? az mennyire humanus?

  alszentek es ketszinuek vagytok,mint minden ember. de ezt belatni farkasnak kellett volna szuletnetek :)”
 • 8. Mese 2008. január 29. 14:55
  „Még több ilyen gyermek kéne! Több esze van,mint az idióta,szemetelő,az állatát az útszélen hagyó felnöttnek! Meg fogom nézni a honlapot,mert segíteni szeretnék. Akik meg a negatív hozásszólásokat írták,szégyellhetik magukat! Bármilyen cikket olvasok,mindig megy a sárdobálás meg a politizálás..ennyi telik tőletek? Öcsém...(tisztelet a kivételnek) Sevenof9: Ez elég nagy hülyeség! Most akkor az összes panelban lakó állatot nyírjuk ki,mert kínzás nekik úgy élni? Mekkora hülyeség! Akkor én is gonosz vagyok,mert van egy cicám otthon. A menhely meg olyasmi,mint a hajléktalanszálló. Segítség,hogy ne az utcán kóboróljanak,éhezzenek,fázzanak...”
 • 7. mandy 2008. január 29. 14:33
  „naháát! mit nem látok én be?! azt hiszed én nem tudom mire lettekkitenyésztve ... persze hogy az ember a hibás! nem állítottam az ellenkezőjét: hányas voltál szövegértésből?
  szerinted akkor mi lenne a megoldás okoska? nyírjuk ki az összeset ugye? csakhogy joguk van az élethez és vannak akik találnak maguknak gazdát ...
  és tudod mi van a hajléktalanokkal?
  mindenki aki akar dolgozni: el tud helyezkedni mégha nagyon kevés pénzért is... de fenn tudná magát tartani. mert könnyebb koldulni, mint dolgozni: viszont a kutyáknak nincs erre lehetőségük: őktőlünk függenek!”
 • 6. sevenof9 2008. január 29. 13:32
  „a menhely semmitol nem ovja meg a kutyat. racs mogott el es gazda nelkul.
  miert is megoldas a menhely?
  miert nincs menhely az embertarsaidnak? miert nezel vegig egy hajlektalanon,mint uvegtablan? miert erdekel kevesbe a sajat fajtarsad sorsa?

  ez a forum nem a te privilegiumod. jaj de aranyos kutya,vau-vau,menhelyre vele,mert megmentem. csak elodazod a szenvedeset.

  az ember a hibas. az urbanizalt ember. egy foldmuves soha nem hagyja,hogy az allatai igy jarjanak. de ha ezt nem latod be sajnalom.

  minden kutya anno feladatra lett kitenyesztve. minthogy egy magyar vizslat nem tarthatsz varosban egy klomondort lakasban egy kuvaszt a nyaj nelkul, a pulit a mezo vegtelensege nelkul,igy kellene megertened,hogy az allatok nem a varosba valok. a varosba valo a monikashow meg gyozike meg a vagohid. ennyi allatbol boven eleg is...”
 • 5. 44-es 2008. január 29. 12:59
  „Azt szeretném megtudni,hová lehet vinni a felajánlásokat?
  Végtelenül sajnálom a kidobott, elkóborolt ,gazdátlan állatokat.
  Esetleg másban lehet -e segíteni?”
 • 4. mandy 2008. január 29. 12:20
  „kedves sevenof9: nincs semmi értelme a hozzászólásodnak ugyanis elfilozofálhatunk azon mi lenne ha ... de sajnos nem ez van
  a rengeteg állatot kínoznak meg ésválasztják számukra a kínhalált: amenhelyek ettől óvják meg őket ... szükség van rájuk
  sajnos az ember önmagában kegyetlen és elfajzott és ezeken a csodálatos állatokon éli ki
  remélem egyszer az utcára kerülsz és megtudod hogy egy csipetnyi HUMÁNUSSÁG mennyire jó és akkormajd én fogom azt írnia fórumba: hogy bassza meg a fogamzásgátlás mennyire hatékony, hogy ilyen felesleges emberek vannakmég a világon mint te!
  egy 8 éves kisfiúban több az érzelem és az értelem mint benned!”
 • 3. sevenof9 2008. január 29. 12:08
  „igen,az urbanizalt emberrel jon a patkany is. ez teny. altalaban aki a foldbol el es nem a viragcserepet bambulja,az tudja helyen kezelni az allatokat.”
 • 2. qtya 2008. január 29. 11:57
  „sevenof9: Gazdátlan állatok mindég is voltak, csak most próbáljuk jobban kezelni ezt a helyzetet. A kissrác 8 éves léttére mutat egy pozitív példát, és nem tudom egy ilyen hír olvasásakor miért kell felháborodni és lehúzós kommenteket beposztolni.”
 • 1. sevenof9 2008. január 29. 05:04
  „van egy kerdesem: nem lehetne annyi kolykot megtartani,amennyire gazda var? nem lehetne szabalyozni a nepesedest? na persze,a sajat fajunk falja fel elobb ezt a kis bolygot,de akkor is...ennyire keptelenek vagyunk? a sajat domesztikalt allatainkat normalis korulmenyek kozt tartani?
  utana meg alhumankodunk es menhelyeket hozunk letre nekik. Kar,hogy a tescos karacsony utan nincs halmenhely. vagy husvet utan nyulmenhely.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adómorál: 27 millióból csak tízet fizettek be

Mártély - Az elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy Mártélyon az éves költségvetés mintegy hat… Tovább olvasom