Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Por keseríti az életüket

Kútvölgy – Nem lehet kiteregetni a ruhát, mert tartani kell attól, hogy finom fehér por lepi el. Emiatt sokszor ablakot sem lehet nyitni – panaszolta egyik kútvölgyi olvasónk
Szerint egyértelmű, hogy a por a kistelepülés közelében lévő csutkafeldolgozóból származik. A szintén helybeli Magyar Sándorné szerint a por akkor jelentkezik, ha a feldolgozó felől fúj a szél. A nyers, még feldolgozás előtt lévő csutka ugyanis óriási mennyiségben halmozódik hosszú évek óta. A tarthatatlan helyzetről szó esett a legutóbb tartott lakossági fórumon is. Ezen Magyar Sándor tette szóvá: a feldolgozó üzeméből származó por rátelepszik a járművekre is. Úgy tudta: a cég kivágatta az erdősávot, amely nemcsak a portól, hanem a zajtól is védte Kútvölgyet.

– A szállongó por eddig is jelen volt Kútvölgyön, hiszen – ha éppen olyan volt a széljárás – megkerülte az erősávot is. Két üzem is működik Kútvölgyön: a Cobex feldolgozóüzeme és a Hód-Mezőgazda Zrt. vetőmagüzeme. Utóbbi kizárható a por forrásaként. A vásárhelyi önkormányzat a panaszok hatására most megvizsgálja, hogy a Cobex Takarmány- és Ipari Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft. milyen engedélyek birtokában tárolja a nyersanyagot az üzem melletti nyitott téren – mondta Benkő Zsolt települési képviselő.

– A környezetvédelmi határérték alatt van a cég por- és zajkibocsátása. Az utóbbi években jelentős beruházásokat hajtottunk végre, hogy se a közeli Kútvölgyöt, se a szomszédos termőföldeket ne poroljuk be – mondta lapunknak Sándor Gyula, a cég termelésivezető-helyettese. – A beruházásoknak köszönhetően a nyersanyag pormentesen, töltőcsövön keresztül jut a ponyvával fedett teherautókról a rendeltetési helyére. És nem pakolunk, ha fúj a szél. Ráadásul egy év óta biztosan nem történt olyan üzemzavar, amely porkibocsátással járt volna – mondta. Hozzátette: az erdősávot sem ők vágatták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhnyírás és csikósbemutató a vásárhelyi gazdanapokon (galériával)

Zúgtak a gépek, bégettek a juhok nyírás közben az állattenyésztési napok vasárnapi záródélutánján Vásárhelyen. Tovább olvasom