Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Porcelántornyok, -babák és csillagképek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Porcelántornyok, -baba, -csillagkép – ezen alkotások bontakoznak ki a XV. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon részt vevő művészek kezéből.
Porcelán babafej, aprócska kezek, lábak sorakoztak a pozsonyi 29 éves keramikusművész, Vierka Vojciaková munkapadján a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-nél. A fiatal hölgy egyike a 10 művésznek, akik a XV. Kerámia Szimpóziumon 5 hétig alkotnak a városban. Vierka a készülőben lévő babával saját gyermekkora, általában a gyermekkor, illetve a nő hármasát szeretné porcelánba „foglalni" – ez jelenti számára a tiszta forrást, azaz a szimpózium meghatározott témáját. Nem szeretné felöltöztetni a babát, de tetoválással díszíti – árulta el a művész, aki naponta több órát dolgozik a művén. Nemcsak különleges babát készít, porcelán csillagképeket is szeretne „életre kelteni" – a tiszta forrás jegyében.

Babos Pálma alkotásai a porcelántornyok. Fotó: DM/DV
Babos Pálma alkotásai a porcelántornyok. Fotó: DM/DV

Egy helyiséggel távolabb merőben más alkotások bontakoznak ki a fővárosban élő Babos Pálma kezéből. Leegyszerűsítve: tornyok. – A tiszta forrás számomra a népművészettel azonosítható, legalábbis amikor hallottam a témát, a bartóki hagyományokra vagy a Csodaszarvas mondájára gondoltam. Bár ez nem az én világom, az elmúlt hetek megváltoztatták az eddigi elképzeléseimet, a hely szelleme, a vidék tisztasága is egyfajta tiszta forrás. A porcelánból készült alkotásaimmal, a tornyokkal a városok hangulatát, az emberek egymáshoz való viszonyát szeretném megjeleníteni – magyarázta a művész, aki már többször alkotott Vásárhelyen. Csodálatos anyag a porcelán, bár – ahogy Pálma fogalmazott – hisztérikus anyag is, amely megköveteli azt a bánásmódot, ami jár neki. Nagyon fontos az égetése, a redukciós kemencében hideg fehérré válik. A magas épületeket mintázó alkotások ugyanakkor „életre is kelnek" az égetéssel – megrogynak, változtatják alakjukat.

A francia Marie Cognasso először alkot Vásárhelyen.
A francia Marie Cognasso először alkot Vásárhelyen.


Franciaországból érkezett a szimpóziumra Marie Cognasso. A 47 éves keramikus szerint különleges egy gyárban alkotni – ismerkedik a különböző anyagokkal, technikákkal, égetéssel. Nagyon sok a kerékpárút Vásárhelyen – jegyezte meg a városról. Náluk csak elvétve akad egy-kettő, ezért reggelente élvezettel kerekezik ki az edénygyárba. „Nyitott szívvel fogadták" mindenhol, ezért aztán Marie úgy gondolja: ha lehetősége lesz, visszatér Vásárhelyre.

Az országban egyedül Vásárhelyen dolgozhatnak a művészek a kerámiagyártáshoz kapcsolódó üzemekben, jelenleg 4-ben – mondta kísérőnk, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművésztől, a szimpózium főszervezőjétől. Az elmúlt 15 év alatt több ezer alkotás született a szimpózium ideje alatt. A művészek itt hagyják egy-egy munkájukat – ezeket egy szakmai zsűri választja ki, ezért több száz művészi kerámia gazdagítja már a várost. Az idei szimpózium anyagát várhatóan jövő tavasszal láthatja a nagyközönség.
Vierka Vojciaková munka közben.

Olvasóink írták

  • 1. 980815 2012. október 07. 12:45
    „Gyönyörű alkotások születnek, és színvonalas kulturális programok vannak a városban, csak egy a probléma velük, hogy egyik sem a fiataloknak szól hanem az idősebb korosztálynak. Jó lenne ha a városvezetése elgondolkozna azon, hogy nem csak nyugdíjasok élnek ebben a városban, hanem vannak még fiatalok is. Alig vannak olyan rendezvények, amik kifejezetten a fiatalságot céloznák meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zene képekben: X. Diákok Őszi Tárlata Hódmezőásárhelyen

Október 5-én megnyílik a X. Diákok Őszi Tárlata, amely a Vásárhelyi Őszi Hetek egyik első eseménye… Tovább olvasom