Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Postagalamb-olimpiára készülnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hármas jubileum jegyében tartotta Vásárhelyen, a Kutasi úti rendezvényházban díjkiosztó ünnepségét a Magyar Postagalamb Sportszövetség U–1-es helyi egyesülete.
Az elmúlt évhez kötődő hármas jubileumot ünnepeltek a postagalambsport képviselői Vásárhelyen: a szövetség 130 éve, míg a vásárhelyi egyesület 1932-ben, 80 esztendeje alakult meg Columbia néven, és ma is – Hódmezővásárhelyi U–1-es Postagalamb Egyesületként – 48 taggal működik.

A harmadik, hogy a világbajnok, a 68 éves Kovács Mihály 30 éve vezeti elnökként a klubot. Találtunk még egy negyedik évfordulót is: egykori újságíró-kollégánk, a fogathajtósport jelenlegi sajtófőnöke, Baranyai Antal fél évszázada, 1962-ben, 14 évesen kezdett el galambászkodni.

A Nemzet Postagalambásza, Kovács Mihály és „szárnyas sportolói
A Nemzet Postagalambásza, Kovács Mihály és „szárnyas sportolói".
Fotó: Imre Péter

Díjazottak

A díjkiosztó ünnepség díjazott vásárhelyi, egyesületi csapatai, rövid táv: 1. Sós Bálint, 2. Sós Bálint, 3. Kovács Mihály és Kovács András; középtáv: 1. Marton Péter és Sós Bálint, 3. Kovács Mihály és Kovács András; hosszú táv: 1. Megyeri Sándor, 2. Megyeri Sándor, 3. Sós Bálint; fiatalok versenye: 1. Kovács Mihály és Kovács András, 2. Kovács Mihály és Kovács András, 3. Kovács Mihály és Kovács András; összetett: 1. Sós Bálint, 2. Megyeri Sándor, 3. Kovács Mihály és Kovács András.

A „szárnyas sportolók", a postagalambok eredményeik révén ismertté tették Hódmezővásárhelyt az elmúlt nyolc évtized alatt, itthon és külföldön egyaránt. Az alapítók, az elődök nyomdokaiba lépő utódok a Dél-Tisza kerületben, országos bajnokságokon, nemzetközi versenyeken, postagalamb- olimpiákon is eredményesen szerepeltek, amelyre méltán lehet büszke a város sportszerető közvéleménye. A vásárhelyi Túri László, Marton Péter, Albert István, Kovács Mihály, Sós Bálint 7 galambja 6 postagalamb-olimpián szerepelt a magyar csapatban. Kovács Mihály világbajnok galambbal büszkélkedhet – eddig ez az egyetlen a sportág hazai históriájában és rögtön a diadal után Kínába került –, és sikerei, eredményei révén a Nemzet Postagalambásza címet viselheti.

– Ebben a sportágban is a munkán és a szerencsén múlik a siker – mondta Kovács Mihály, aki büszkén mutatta galambjait, majd hozzátette: már nagyon készülnek a 2015-ös hazai rendezésű postagalamb-olimpiára.

Az elődök nyomába lépve mesterversenyző lett a vásárhelyiek két legendája, Marton Péter és Sós Bálint, akik mellett felnőtt egy új generáció. Itt kell kiemelni Megyeri Sándort, aki tavaly hosszú távon bajnok lett, és az általános bajnokságban is az élen végzett, továbbá Barna Miklóst, Arany Lászlót, Csanki Istvánt, Ferge Sándort és Rau Sándort – közülük a 2012-es vásárhelyi, egyesületi trónra a három, már említett legenda közé csak Megyeri tudta beverekedni magát.

Az elmúlt esztendő eredményeinek elismerése, jutalmazása mellett az új évhez kötődő tervek, remények fogalmazódtak meg a vásárhelyi postagalambászoknál, akik már a Magyarországon 2015-ben rendezendő postagalamb-olimpiára készülnek. Az idei szezon május első hétvégéjén kezdődött a „szárnyas sportolóknak" és tenyésztőiknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GPS, villamosítás, útépítés, gépesítés, piacrajutás

Napok kérdése, és megjelenik a harmadik Tanyafejlesztési Program pályázata. Tovább olvasom