Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Pótágyak is kellenek a hajléktalanszállókon

Hódmezővásárhely - A nagy hidegben a pótágyak, szivacsok is gazdára találtak a vásárhelyi hajléktalanszállón, ahová kényszerből most azok is beköltöznek, akik egyébként szívesebben róják az utcákat. Szegeden is 100 százalékos kihasználtsággal működnek az intézmények, Makón még akad egy-két hely.
Még a folyosóra kihelyezett ágyak is foglaltak a hódmezővásárhelyi hajléktalanszállón. A kitartó, kemény hideg megtette hatását. Csúcsüzemben működik az intézmény, ahol kevésnek bizonyult a 42 férőhely, ezért állítottak be pótágyakat, sőt szivacsokat is.

Jelenleg 52 hajléktalan él a szállón, olyanok is, akik egyébként az utcán töltik mindennapjaikat. Persze azért vannak, akik a hideg ellenére sem költöznek be – tudtuk meg Korsós Sándortól, az intézmény vezetőjétől. Elmondta: néhány fedél nélküli lakik most is az utcán, ők azonban csak saját akaratukból jöhetnének be – kényszeríteni senkit nem lehet. Esténként meleg teát, és ha szükséges, tartós élelmiszert, takarót visznek nekik az intézmény munkatársai. A zsúfoltság ellenére sem utasítanak el senkit – hangsúlyozta Korsós. Újabb szivacsokat mindig hadrendbe tudnak állítani. Hozzátette: tavaly télen volt, hogy egyszerre 64 hajléktalan élt a szállón.

Pótágy a folyosón. Estére itt is lepihenhet valaki. Fotó: Karnok Csaba
Pótágy a folyosón. Estére itt is lepihenhet valaki.
Fotó: Karnok Csaba

100 százalékos kihasználtsággal működnek a nagy hidegben szegedi szállások is. Persze a megyeszékhelyen sem utasítanak el senkit, szükség esetén a 92 férőhelyes állandó szállón, valamint a 73 férőhelyes idényszálláson is tudnak plusz alvóhelyet biztosítani – mondta Papp Istvánné, a humán szolgáltató központ igazgatója. 150 adagos népkonyhát működtetnek, és a szociális munkásaikon kívül a Máltai Szeretetszolgálat tagjai is járják az utcákat, teát, ételt osztogatnak. Szegeden 300–350 hajléktalan él, de akár 600 fedél nélküli is megfordulhat a városban.

Csak a mínuszok miatt

Kizárólag a nagy hideg miatt húzódott be a vásárhelyi szállóra Némedi Imre. A 62 éves férfi 3 éve él az utcán. Ha jobb lesz az idő, újra elmegy. Jó a szállón is, ahol főként olvasással tölti az idejét, de az utcán jobb – jegyezte meg. Kint többnyire alkalmi munkák után kutat, mindent elvállal. Korábban segédmunkásként dolgozott. Házát egy építkezés miatt kisajátították, másikra nem futotta, családjához nem akar költözni.

Egyetlen otthontalan sem lakik viszont a makói utcákon – tudtuk meg Rózsa Istvánnétól, az egyesített népjóléti intézmény vezetőjétől. A 22 férőhelyes menedékhelyen még egy-két hely is akad férfiak számára. Makón ugyanis nem tudnak női hajléktalanról.

Rendkívüli intézkedések a hidegben

Papp Istvánné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: a hajléktalanszállók mellett az Acél utcai nappali melegedőben is várják a fedél nélkül élőket, amely hétvégén is nyitva van. Eddig nem volt igény a 24 órás üzemeltetésére, de a rendkívüli hidegre tekintettel éjszaka is fogadják a hátrányos helyzetű embereket. A MÁV Zrt. csütörtökön kiadott utasítása szerint a rendkívül hideg időjárás végéig valamennyi pályaudvar várótermét – így az összes Csongrád megyeit – egész nap nyitva tartják az utasok és a rászorulók előtt. A társaság kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a hajléktalanok az utasokkal egy légtérben tartózkodhatnak.

Olvasóink írták

 • 15. Celtis 2010. február 04. 15:33
  „12. hozzászólás Filctoll: A különböző civil szervezetek által éppen manapság készülő szociális bérlakás-javaslatcsomag éppen arról szól, hogy akik rendes életvitelre hajlandóak volnának, csak nagyon szegények, biztosítson a város (illetve az ország) havi 20-30 ezer forintért bérlakást, amelyet nekik kell fizetniük (erre a legtöbbjüknek még tellene is, mert nyugdíjat kapnak), és rendben tartaniuk (szociális munkások járnának hozzájuk és ellenőriznék is a lakások állapotát). Ez egy köztes megoldás lenne a "mindent megadunk nekik ingyen" és a "hagyjuk őket a padon meghalni" között, és egyben ösztönözné is a társadalmi integrálódásukat.”
 • 14. latyi 2010. február 02. 13:30
  „A József Attila utcában az egykori Hajléktalan szálló pedig ott áll üresen.
  Az önkormányzat azóta sem csinált semmit vele mióta kiköltöztette a hajléktalanokat.
  Az épület még nincs le pusztulva.
  Viszont közmunkás nem jut arra hogy valaki legalább a havat eltakarítsa!
  Ha bár az is lehet Lázár úrnak más terve van vele,jó pénzért!!!”
 • 13. EgEdina 2010. február 01. 13:21
  „Az egyik ismerősöm, kertes házban lakik, a melléképületbe befogadott 2 hajléktalant. Rendbe hozta Őket, volt lehetőségük tisztálkodni, főzni, mosni stb. , szerzett nekik ruhát. 2 hónapon belül mind a ketten találtak állást(bet. munkás). Most albérletben laknak Szegeden, nem csúsztak vissza. Örökké hálásak az ismerősömnek.”
 • 12. Filctoll 2010. január 30. 20:32
  „7. ataqam Ne viccelj már! Ha kapnának valamit 2 perc alatt lelomolnák.
  Biztos a házad értéke felugrana ha hajléktalanszálló lenne a szomszédodban!
  Először is azt kellene megvizsgálni ki milyen okból lett hajléktalan!
  Ha tud rendes életvitelben élni akkor legyen, de véleményem szerint ez nem jellemző!

  A 45-ös úton a körtöltésnél, Szentes felé haladva -ezúttal - a bal oldalon az erdősávban egy összetákolt kaiba áll.
  Évekkel ezelőtt a jobb oldalon volt egy hasonló és az Önkormányzat lakást adott az illetőnek!
  Valaki ránézhetne erre a lakóra is, elég figyelemfelkeltő a kis kuckója, amely körül "rendezett" a placc.
  Ritkaság az ilyen! Sokszor láttam autóból.
  Véleményem szerint az ilyen ember megérdemelné a lakást mert bizonyitotta hogy van célja és rendben is tudja maga körül tartani a környezetet.”
 • 11. Mathiasking 2010. január 30. 19:09
  „A vasútállomást állítólag megnyitották a hajléktalanok számára. Ez csak álhír volt korábban?”
 • 10. flexsnake 2010. január 30. 15:17
  „6. menj még előrébb az időben. Sajnos tanulni már te sem fogsz.”
 • 9. N.P. 2010. január 30. 14:45
  „ataqam 2010.01.30. 10:42
  "Rengeteg haz áll uresen! Ks joindulattal át lehetett volna alakitani öket ideiglenes téli szállásra! Dehát a városvezetés még tölük is pénzt szedne!" -- szerinted a szomszédok mit szólnának ehhez? Szerinted ezek a házak fél év múlva hogy néznének ki? Szerinted ennek az összes költségét kinek kellene fizetni?”
 • 8. totya66 2010. január 30. 12:55
  „Állítólag az idén már támogatja majd a (új????) kormány a hajléktalanokat, elengedik az ingatlanadót. Köszönjük szépen a hajléktalanok és a "panelprolik" nevében ez igazán nagy segítség lesz a szegényebbeknek.”
 • 7. ataqam 2010. január 30. 10:42
  „Rengeteg haz áll uresen! Ks joindulattal át lehetett volna alakitani öket ideiglenes téli szállásra! Dehát a városvezetés még tölük is pénzt szedne! :(”
 • 6. ataqam 2010. január 30. 10:40
  „tudom,horn gyula óta vannak !”
 • 5. rozator 2010. január 30. 10:29
  „Örülök neki, hogy ezutá már nem lesznek hajléktalanok.A király megmondta!”
 • 4. utazó81 2010. január 30. 09:52
  „Most ne azon vitatkozzunk ki miért kerűlt ebbe a helyzetbe.Én örülök neki,hogy legalább ebben a farkasórdító hidegben van aki segít rajtuk.Régebben Én is támogattam őket ma már nem engedhetem meg magamnak sajnos.Nekünk volt egy baráti házaspár, elváltak a férj a mi hobbikertük vityillójában húzta meg magát, azóta van egy kis lakása megvan a régi melóhelye neki sikerűlt.A mai napig azt hajtogatja,ha mi akkor nem segítettük volna Ő is hajléktalan lenne.Szerencsére nem nyúlt az alkoholhoz.”
 • 3. kincsecske 2010. január 30. 09:35
  „ataqam 2010.01.30. 07:12
  Ez elég erőtlen megszólalás volt. Nem 8 éve vannak hajléktalanok. (amikor kicsi voltam, anyukám azzal ijesztgetett, ha nem tanulok hajléktalan leszek) XDXD”
 • 2. flexsnake 2010. január 30. 08:50
  „,,A MÁV Zrt. csütörtökön kiadott utasítása szerint a rendkívül hideg időjárás végéig valamennyi pályaudvar várótermét - így az összes Csongrád megyeit - egész nap nyitva tartják az utasok és a rászorulók előtt. A társaság kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a hajléktalanok az utasokkal egy légtérben tartózkodhatnak."
  Ez tényleg fantasztikus. De miért nem a parlamentet alakítják átmeneti szállóvá? Miért az utasok közé hányhat be a szarszagú hajléktalan? Akiket egyébként nem fagyos időben, kötelező ki..... a várótermekből....
  Ja és azt mondták hogy hajléktalanok ritkán fagynak meg, inkább az otthoni kihűlés jellemző. Ők meg úgysem fognak várótermekben dajdajozni....

  1. nem 8éve vannak hajléktalanok....”
 • 1. ataqam 2010. január 30. 07:12
  „az elmult 8 év eredményei !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi vasember az utazó titkár

Vásárhelyre költözött a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczó András egyik fia: Balczó Barnabás Lázár János polgármester utazó titkára. Tovább olvasom