Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Privatizált orvosi ügyelet

Várhatóan egy szegedi orvosokból álló vállalkozás működteti január elsejétől az alapellátási orvosi ügyeletet Vásárhelyen. A nyertes pályázóval ezután írják alá a szerződést, a betegek továbbra is a központi rendelőintézetbe mehetnek. A magánosítástól a szolgáltatás színvonalának javulását reméli az önkormányzat.
Czimmer Julianna és asszisztense, Jákri Attiláné. A doktornő nem bánná, ha nem kellene ügyeletesnek lennie. Fotó: Tésik Attila
Vállalkozásba adják január elsejétől az alapellátásban működő orvosi ügyeletet Vásárhelyen. A közbeszerzési eljárásra két pályázat érkezett, s közülük egy szegedi szakmai csoport nyerte el a megbízást. A szerződést még nem írták alá, így egyelőre nem nyilvános, hogy melyik társaságról is van szó. Azt viszont elmondta Grezsa István, a vásárhelyi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, hogy egy, a sürgősségi ellátásban rutinos orvosokból álló csapat tartja az ügyeletet.

Jelenleg a központi rendelőintézetet este 7-től reggel 7-ig kereshetik fel a felnőttek, a gyerekeket pedig délután 5 órától este 7-ig vihetik a szülők. A tervek szerint azonban a privatizálás révén két órával meghosszabbodik majd az ellátás ideje, s várhatóan a színvonala is javul. Azt, hogy vásárhelyi orvosok kiveszik-e a részüket az ügyeletből, még nem lehet tudni. Erről a közeljövőben tárgyalnak majd a pályázat nyertesével – jegyezte meg Grezsa István, s hozzátette: ez persze a helybeli doktoroktól is függ. A városban egyébként a felnőtt- és a gyermekorvosok átlagban havonta két alkalommal dolgoztak ügyeletben.

A szegediek három évre kapnak megbízást. Az ügyelet finanszírozására a társadalombiztosító által adott összeget – évi közel 30 millió forintot – ezután a vállalkozás használhatja fel. A betegek továbbra is a központi rendelőintézetben kereshetik majd fel az ügyeletet.

Hétvégenként bruttó 1200 forintot, hétköznap pedig 1000 forintot kapnak óránként az ügyelet ellátásáért a vásárhelyi orvosok – köztük dr. Czimmer Julianna is. A gyermekorvos szerint egy jól szervezett ügyelettel mindenképpen nő az ellátás színvonala. A doktornő egyébként nem bánná, ha nem kellene részt vennie a jövőben az ügyeleti munkában.

A mentőszolgálat működteti az ügyeletet Szentesen, Csongrádon, Makón és a környező kistelepüléseken is. Ezekben a városokban egyelőre sehol sem tervezik, hogy privatizálják az ellátást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koller Zsolt most is kiállta a próbát

Második nekifutásra is sikerült teljesítenie a vásárhelyi Koller Zsoltnak a 24 órás történelmi… Tovább olvasom