Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Pszichedelikus utazást okoz a látnokzsálya

Hódmezővásárhely - Az utóbbi hetekben néhány vásárhelyi diák rosszul lett, információnk szerint látnokzsályát szívtak. A szegedi drogcentrum vezetője elmondta, mi a különbség a zsályázás és a látnokzsályázás között. Az utóbbi tünetei többek között a hallucináció és a vörös szemek, hatására pszichedelikus utazást él át a fogyasztó.
 A kötelező drogtesztről

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) a múlt héten közölte, hogy a 12–18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Hétfőn Rogán Antal azt mondta, fenntartásokkal és „erős pontosításokkal", de támogatja a Fidesz-frakció a drogtesztjavaslatot. – Bármit lehet csinálni, az a kérdés, hogy mihez kezdünk az eredménnyel – reagált a hírre Arany Zoltán. – Nincs az országban gyermek-drogambulancia, a legtöbb esetben, ahol van, a felnőttintézmény fogadja be ezeket az eseteket. Nincs számukra rehabilitációs intézet, az idén átadott Szatymazi Rehabilitációs Centrum elindítására jelenleg még mindig várjuk a pénzt, vagyis nem állnak rendelkezésre sem a megelőzést, sem az ellátást biztosító intézmények – magyarázta a szakember.
Keddi lapunkban beszámoltunk arról, hogy az utóbbi hetekben néhány diák rosszul lett a vásárhelyi Corvin középiskolában, ezért mentőt hívtak hozzájuk. Megírtuk: információink szerint a múlt héten háromszor is az intézményhez siettek a mentősök olyan tanulókhoz, akik látnokzsályát szívtak.

– Külön kell választani a zsályázást a látnokzsályázástól – magyarázta Arany Zoltán, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője. – Tapasztalatunk szerint a zsályázás egy szlengkifejezés a herbálozásra, vagyis arra, amikor a növényi törmeléket szintetikus kábítószerrel itatják át, tehát szintetikus szereket, dizájnerdrogokat használ az, aki „zsályázik", ilyen esettel elég gyakran találkozunk a drogcentrumban – magyarázta a szakember.

– A látnokzsályázás ritkább, ebben az esetben a növény (Salvia divinorum) levelét használják, elfüstölik, elszívják, folyadékot készítenek belőle, hatására pszichedelikus utazást él át a fogyasztó – magyarázta Arany Zoltán.

Verejtékezés, hallucináció, fej- és torokfájás, hányinger, vörös szem és bealvás – ezek a látnokzsályát használókon jelentkező tünetek, mondta a szakember, hozzátéve: ha a szülő észreveszi, hogy a gyermeke másképp viselkedik, mint megszokott, és feltételezhető, hogy valamilyen tudatmódosítót használ, rögtön lépni kell. Fizikai rosszullét esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, de ha a droghasználat tüneteit fedezi fel, akkor is szükséges – kezdetben akár a gyerek nélkül – a drogambulancia segítségét kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leltároztunk: a vásárhelyi Fideszből csak Grezsa árult el többet vagyonáról

Leadott nyilatkozataikból dolgoztunk, és interjút készítettünk velük – legalábbis azokkal, akik hajlandók voltak további kérdéseinkre válaszolni. Az első részben hódmezővásárhelyi összeállításunkat közöljük. Tovább olvasom