Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Rámegy a kormány a fusiban fúrt kutakra

Rámegy a kormány a fusiban fúrt kutakraA Hódmezővásárhely melletti tanyaközpontban, Kopáncson az ötvenes években fúrták azt a kutat, ami ma is ellátja az itt élőket ivóvízzel. Olaszné Erzsébet elmondta, öt éve, a 47-es főút szélesítésekor
Jövő héttől kötelező lesz bejelenteni és bevizsgáltatni azokat a fúrt kutakat, amelyek vizét isszák - legalább több mint ötvenen. A megyében Szegeden található a legtöbb ilyen kút, amiket rendszeresen ellenőriznek is. A fusiban fúrt kutakról senki nem tud semmit, és a szakember szerint ezeket a jövőben sem fogják tömegesen bevizsgáltatni.
Elöljáróban leszögezhetjük: a lapunk által megkérdezett hatóságoknak nincs nyilvántartásuk arról, hol lehetnek azok a nem a vízmű üzemeltetésében álló fúrt kutak a megyében, amelyek vizét meg is isszák.

– A vízműkutak rendszeres vízminőségi vizsgálatát az üzemeltető intézi. Az engedély nélküli fúrt kutak vizének vizsgálatáról nincs információnk – tájékoztatott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Kádár Mihály elmondta, az Ativizig jelenleg 301 ivásra használt fúrt kutat tart számon a megyében. A legtöbb Szegeden található. Ezek megfelelnek a szigorú szabályoknak.

A szakember szerint ivóvízkutak (egyedi vízellátó rendszerek) szolgálhatják még például tanyák és egyéb olyan létesítmények ivóvízellátását, ahová nem volt gazdaságos eljuttatni a vízművek által szolgáltatott ivóvizet, de ezekről nincs információjuk.
Nem tudják a pontos számot

– Valószínűleg olyan külterületeken isszák a különböző mélységű fúrt kutak vizét, ahol nincs közüzemi ivóvízellátás. Pontos számról és a legtöbb ilyen kúttal rendelkező településről nincs információnk, mert a hatályos jogszabályok alapján jelenleg nincs a népegészségügynek bejelentési és nyilvántartási kötelezettsége – tájékoztatott a megyei kormányhivatal sajtószolgálata. Június 15-étől az engedélyezési eljárás során szakhatóságként kötelezően bevonják első fokon a járási hivatal népegészségügyi osztályát, másodfokon pedig a kormányhivatal népegészségi főosztályát.

– Az ivóvízkutak kétszáz méternél mélyebb kutakat jelentenek a megyében. Ezek fúrása meglehetősen drága, és komoly szaktudást igényel, így a kutak nagy része – szinte száz százaléka – rendelkezik üzemelési engedéllyel.
Kádár Mihály szerint engedély nélkül, kimondottan ivóvízigények kielégítésére fúrt kút nem sok létezik a megyében. Az engedély nélkül fúrt, öntözési céllal készült kutak számáról sincs nyilvántartás. Ezek vizét valószínűleg nem isszák, nem is alkalmasak rá, vízminőségét feltehetőleg nem vizsgálják be rendszeresen. Az illegálisan fúrt kutak vizének tényleges felhasználásáról az Ativizignek nincs információja. Kádár Mihály szerint az engedéllyel nem rendelkező kutakat valószínűleg a jövőben sem fogják tömegesen bevizsgáltatni.

A fúrt kutak kötelező bejelentéséről és laboratóriumi vizsgálatáról a laboratorium.hu oldal számolt be. A hamarosan életbe lépő kormányrendeletet „nem kell alkalmazni az 50 személynél kevesebbet ellátó vagy a napi 10 köbméter mennyiségnél kevesebb vizet szolgáltató egyedi vízellátásból származó ivóvízre, ha azt nem kereskedelmi vagy közszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenység keretében szolgáltatják".

A rendelet szerint a saját fúrt kutat be kell jelenteni a települési jegyzőnél. – Ez eddig is így működött – tájékoztatott Molnár László. A szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, a hatósági jogkört első fokon a jegyző gyakorolja. – A jogszabály szerint a jegyző csak a talajvíz felhasználására, évi ötszáz köbméterre, és locsolási célra ad engedélyt – hangsúlyozta. Ezért a hivatalnak nincs információja azokról a fúrt kutakról, amelyek vizét meg is isszák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három részegből csak egy vallja be, hogy ittas

Három részegből csak egy vallja be, hogy ittas
A járásból, a beszédből és a viselkedésből szűrik ki a pultosok, hogy kinek nincs már szüksége több alkoholra. Tovább olvasom