Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Rehabilitáltatnák az '56-osokat

Új, agilis elnököt választott a Politikai Foglyok Országos Szövetségének vásárhelyi szervezete. Surinya Antal maga is elszenvedője volt az 1956 utáni megtorlásoknak. Sokakat a rendszerváltás után sem rehabilitáltak, szeretné elérni, hogy az ő sorsuk is rendeződjön.
Surinya: Nem szeretjük feltépni egykori sebeinket! Fotó: Korom András
A Pofosz vásárhelyi szervezete az utóbbi négy esztendőben alig-alig működött a korábbi vezető, betegsége miatt. Nemrégiben új elnököt választottak, Surinya Antal nyugalmazott tanár személyében, aki fel akarja rázni az egykor politikai okok miatt meghurcolt embereket.

Ő maga is elszenvedte a forradalom utáni megtorlást. 1956-ban elterjedt róla a hír, hogy szembeszállt a párttikárral, azt mondta neki, inkább elmegy a napszámosokkal dolgozni, mint a párttaggyűlésre. Ezt a forradalom idején oly nagyra értékelték, hogy a pedagógust a forradalmi bizottság titkárává választották. 1957. március 15-én őt is begyűjtötte a rendőrség, majd felfüggesztették állásából, annak ellenére, hogy az ellene folyó vizsgálat csak írásos megrovással zárult.

– Ide-oda dobáltak az iskolák között – idézte fel a történteket. – Egy időre a Ságvári utcaiban állapodtam meg. Itt a KISZ-titkár egyszer rám ordított, hogy ne nagyon ugráljak, azért helyeztek ide, hogy megfigyeljenek. Amikor a „tízöles" úti tanyai iskolába helyeztek egy évre, beláttam, el kell, hogy menjek Vásárhelyről.

Végül 1961-ben családostól költözött át a Békés megyei Gerendásra, fél év múlva már helyettes iskolaigazgatóként, majd megbízott igazgatóként dolgozott. Tizenegy évvel később jöhetett vissza Vásárhelyre, a 602-es ipari szakközépiskolába. Itt már nem kísértette a múltja.

– Nagyon sajnálom, hogy az '56-osok közül nagyon sokan semmiféle rehabilitációt nem kaptak, tudom, hogy a forradalom helyi szereplőiről készülő könyv is nehezen készül. Nagyon sokan először igent mondtak a felkérésre, majd később visszakoztak. Attól tartanak, hogy gyerekeiknek, unokájuknak ártanak majd azok az emberek, vagy gyerekeik, akik ma is valamilyen pozícióban vannak – mondta az elnök. – Értem egyébként a vonakodásukat, ha más okból is. Az ember nem szívesen szaggatja fel a régi sebeket, nem akarja ismét felzaklatnia magát az elszenvedett sérelmek miatt.

Surinya Antal hozzátette, maga is úgy járt mint többen: olvasták ugyan a rendszerváltás hajnalán az újságokban, hogy a különféle szervezetek várják a sérelmet szenvedettek jelentkezését, de a felsorolásban a világháború és a Rákosi-kor áldozatai szerepeltek. Azokról, akik az 1956 utáni megtorlást a saját bőrükön érezték, tételesen senki sem tett említést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Kampányzáró'' falfirka Vásárhelyen

Fenyegető falfirkát írt valaki Bacsa Pál kerítésére a péntekre virradó éjjelen Vásárhelyen. A… Tovább olvasom